Πίτα με φρούτα

Πανεύκολη και πολύ ιδιαίτερη! Και είναι και νηστίσιμη!

Ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης μαζί, μετά τα υλικά της γέμισης όλα μαζί, βάζουμε στο ταψί και ψήνουμε! Έτσι απλά!

Μια υγιεινότατη πίτα, γλυκιά, με φρούτα!

Δοκιμάστε την και με βερίκοκα, αντί για δαμάσκηνα, είναι εξίσου υπέροχη!

Αντί για την ζύμη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια έτοιμη ζύμη για τάρτα.

Καλή επιτυχία!

 

Υλικά:

Για την ζύμη:

  • 2 1/3 φλιτζάνια αλεύρι

  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

  • 1 μικρή πρέζα αλάτι

  • 250γρ. κρύο βούτυρο, κομμένο σε κομμάτια (ή μαργαρίνη)

  • 5 - 7 κουταλιές παγωμένο νερό

 

Για την γέμιση:

  • 1 ποτήρι δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι και κομμέναστα τέσσερα (περίπου 1 κιλό)

  • 1/2 φλ. ζάχαρη

  • 1/3 φλ. καρύδια, χοντροκομμένα

  • 1/4 φλιτζάνι αποξηραμένες σταφίδες

  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι

  • ξύσμα από ένα λεμόνι

  • λίγη κανέλα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη.

  2. Προσθέτουμε βούτυρο και ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι όλη η ζύμη να μοιάζει με ψίχουλα. Προσθέτουμε τις 5 κουταλιές νερό κι ανακατεύουμε. Βάζουμε και τις υπόλοιπες 2 κουταλιές, εάν είναι απαραίτητο. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια ενιαία ζύμη. Τυλίγουμε την ζύμη σε μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον.

  3. Βάζουμε ταυλικά της γέμισης όλα μαζί σε ένα μπολ και ανακατεύουμε. Αφήνουμε 10 λεπτά.

  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

  5. Ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα κύκλο και να την μεταφέρουμε σε στρόγγυλο ταψάκι που έχουμε βάλει λαδόκολλα. Η ζύμη να έχει πάχος 1 εκ. περίπου και να είναι πιο μεγάλη από την διάμετρο του ταψιού (για να κλείσουμε τις άκρες προς τα μέσα).

  6. Βάζουμε την γέμιση στο κέντρο της ζύμης.

  7. Διπλώνουμε τις άκρες της ζύμης πάνω από την γέμιση, χωρίς όμως να την καλύπτει τελείως, αφήνοντας ένα άνοιγμα στο κέντρο (όπως φαίνεται στην φωτογραφία).

  8. Πιέζουμε απαλά τη ζύμη.

  9. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι η κορυφή να ροδίσει ελαφρά.

 
Γράφει η Δήμητρα Τσαλκιτζή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ