Τετράγωνα λεμονιού

Λάτρεις του λεμονιού, ένα γλυκό σερβιρισμένο για εσάς!

Το λεμόνι με την ξινή του γεύση, έχει πολλούς οπαδούς αλλά και κάποιους που δεν θέλουν ούτε καν να το μυρίσουν στα γλυκά!

Αυτή η συνταγή είναι ειδικά αφιερωμένη στους πρώτους! Αυτούς που αγαπούν το λεμόνι!

Ένα γλυκό με άρωμα, γεύση και χρώμα λεμονιού που ξεσηκώνει όλες τις αισθήσεις!

Καλή σας απόλαυση!

Για την βάση:

  • 1 1/4 φλ. αλεύρι

  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη (και λίγο περισσότερο για να πασπαλίζουμε από πάνω τις μπάρες)

  • 1 πρέζα αλάτι

  • 8 κ.σ. ανάλατο βούτυρο

  • Ξύσμα από μισό λεμόνι

 

Για την κρέμα:

  • 7 κρόκοι αυγών (μεγάλοι)

  • 2 μεγάλα αυγά

  • 1 κούπα ζάχαρη + 2 κ.σ. επιπλέον

  • 2/3 φλ. χυμό λεμονιού (από περίπου 4-5 λεμόνια)

  • ξύσμα από τα λεμόνια

  • 1/2 κ.γλ. αλάτι

  • 4 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε 4 κομμάτια

  • 3 κ.σ. κρέμα γάλακτος ή γάλα εβαπορέ

 

Για την βάση:

  1. Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψάκι.

  2. Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη και το αλάτι.

  3. Προσθέτουμε τα κομμάτια βουτύρου και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν.

  4. Βάζουμε το μείγμα στο έτοιμο ταψάκι και πιέζουμε με τα δάχτυλά για να απλωθεί ομοιόμορφα παντού. Το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

  5. Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά. Αφήνουμε λίγο να χλιαρύνει πριν βάλουμε την κρέμα.

 

Για τη γέμιση:

  1. Χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους των αυγών και τα ολόκληρα αυγά μέχρι να ενωθούν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα και το αλάτι και ανακατεύουμε με μίξερ καλά, περίπου 1 λεπτό.Βάζουμε σε μια κατσαρόλα.

  2. Προσθέτουμε τα κομμάτια βουτύρου και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, έως ότου πήξει(περίπου 6 λεπτά).

  3. Αμέσως χύνουμε σε ένα μέτριο μπολ. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και ρίχνουμε την κρέμα πάνω από την χλιαρή βάση που έχουμε ψήσει.

  4. Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά. Αφήνουμε μετά να κρυώσει καλά.Κόβουμε με μαχαίρι σε μπάρες (καλύτερα καθαρίστε το μαχαίρι κάθε φορά πριν κόψτε κάθε κομμάτι). Κοσκινίζουμε με ζάχαρη άχνη πάνω από τις μπάρες, αν θέλουμε.

 
Γράφει η Δήμητρα Τσαλκιτζή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ