Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Ελιγμός Σαμαρά με εκλογές

 Ενώ η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη ψηφοφορία που –δεν θα εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας- έχει ξεκινήσει, πληθαίνουν τα σενάρια για την αριθμητική της εκλογής και για τις περαιτέρω εξελίξεις. Ο Αντ. Σμαράς μιλά για «χρυσή εφεδρεία», προσβλέποντας σε βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων και σε διαφοροποίηση της στάσης του Πάνου Καμμένου στους Financial Times. Κρατά πάντως ένα ακόμη "άσσο στο μανίκι" του, τον οποίο θα χρησιμοποιήσει μόνο αν αποσειχθεί ότι η υποψηφιότητα Δήμα έχει δυναμική , συγκεντρώνοντας πάνω από  170 ψήφους στη δεύτερη ψηφοφορία.

Του Χρήστου Φράγκου

Τελευταίος άσσος του Αντώνη Σαμαρά ώστε να συγκεντρώσει τελικά τον πολυπόθητο αριθμό των 180 βουλευτών είναι ο ορισμός ημερομηνίας εκλογών πριν από την τρίτη ψηφοφορία. Αυτό θα ικανοποιούσε πολλούς βουλευτές - αναξάρτητους, των ΑΝΕΛ, κοιους της ΔΗΜΑΡ - που έχουν  δηλώσει ότι θα ήταν διατεθειμένοι να ψηφίσουν για ΠτΔ υπό τον όρο ότι θα γίνουν εκλογές το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτές έχουν αρχίσειήδη να τοποθετούνται δημοσίως υπέρ αυτού του σεναρίου, προλειιαίνοντας το έδαφος. 

Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος δηλώνει στους FT ότι δεν είναι βέβαιος "αν όλοι οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ θα παραμείνουν πιστοί στη γραμμή του κόμματος" (να μην ψηφίσουν δηλαδή Πρόεδρο της Δημοκρατίας). "Είναι δύσκολο, δεδομένης της κατάστασης", επισημαίνει, τονίζοντας όμως ότι  "πρέπει όλοι να παραμείνουμε πιστοί στην αντι-μνημονιακή αποστολή που μας ανέθεσαν οι Έλληνες κατά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση". 

Οι προβλέψεις για την ψηφοφορία

Στην αποψινή πρώτη ψηφοφορία δεν αναμένοται εκπλήξεις όσον αφορά τον συσχετισμό δυνάμεων που θα διαμορφωθεί υπέρ και κατά της ανάδειξης προέδρου. Υπολογίζεται ότι "ναι" για τον κ. Δήμα θα πουν 162-164 βουλευτές. 

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η υποψηφιότητα του κ. Δήμα θα υποστηριχθεί από 155 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καθώς και από επτά ανεξάρτητους - τους Γιώργο Νταβρή, Σπύρο Λυκούδη, Γρηγόρη Ψαριανό, Κατερίνα Μάρκου, Γιάννη Κουράκο, Παναγιώτη Μελά,  Χρήστο Αηδόνη, 

Μπαλαντέρ παραμένει ο άρτι αποφυλακισθείς Στάθης Μπούκουρας, ο οποίος έχει αποχωρήσει από τη Χρυσή Αυγή, δεν ανήκει στους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές και φαίνεται ότι υπό προϋποθέσεις θα ψηφίσει πρόεδρο.

Στο «παρών» βάσει των συλλογικών αποφάσεων είναι θεωρητικά οι 121 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της ΔΗΜΑΡ, της ΧΑ και του ΚΚΕ καθώς και οι ανεξάρτητοι Θεοδώρα Τζάκρη, Οδυσσέας Βουδούρης, Θεόδωρος Παραστατίδης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Μάρκος Μπόλαρης και Ραχήλ Μακρή.

Ο προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ ανεξάρτητος Βασίλης Οικονόμου δήλωσε ότι τουλάχιστον στην πρώτη ψηφοφορία θα δηλώσει «παρών». Ο Βασίλης Καπερνάρος δήλωσε ότι μάλλον «κλίνει προς το να καταψηφίσει». Εκπληξη αποτελεί η στάση της προερχόμενης από τους ΑΝ.ΕΛ Μίκας Ιατρίδη, η οποία υπολογιζόταν αρχικά στα "ναί", δήλωσε ως ότι δεν θα αλλάξει την ψήφο της στις τρεις ψηφοφορίες - χωρίς να διευκρινίσει αν θα είναι θετική ή αρνητική.

Με «κλειστά χαρτιά» παραμένουν οι Γιώργος Κασαπίδης, Κώστας Γιοβανόπουλος, Βύρων Πολύδωρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Στάθης Μπούκουρας και Πάρις Μουτσινάς.

Για να φανεί ότι έχει δυναμική η υποψηφιότητα Δήμα, πρέπει να συγκεντρώσει στην πρώτη ψηφοφορία πάνω από 165 βουλευτές και να περάσει τους 170 στη δεύτερη.

Ο τελευταίος ελιγμός του Αντ. Σαμαρά

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο Αντώνης Σαμαράς κρατάει έναν ακόμη άσσο, ώστε να μπορέσει να πείσει κάποιους επιπλέον ανεξάρτητους βουλευτές, καθώς και ορισμένους από την ΚΟ των ΑΝΕΛ. Αυτό το χαρτί είναι ο ορισμςό ημερομηνίας εκλογών τον Μάρτιο.

Το Μαξίμου θα σταθμίσει τα δεδομένα μετά τη δεύτερη ψηφοφορία και ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα πριν από την τρίτη ψηφοφορία.

Αν λοιπόν η υποψηφιότητα στου Σταύρου Δήμα αποδείξει τη δυναμική της, συγκεντρώνοντας τουλάχιστον 164 σήμερα και 170+ στη δεύτερη ψηφοφορία, ο Αντώνης Σαμαράς θα δώσει ημερομηνία εκλογών σε μια ύστατη προσπάθεια να κάνει τη μεγάλη υπέρβαση. Υπέρ της θέσης αυτής έχει ήδη τοποθετηθεί ο τέως υπουργός Παιδείας Κωνσνταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Αποχώρηση Δήμα;

Αν στη σημερινή ψηφοφορία ο Σταύρος Δήμας δεν πάρει 164 ψήφους,  τότε το Μαξίμου θα επιτρέψει την εκδήλωση άλλων τάσεων από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ καθώς και από τους Ανεξάρτητους Βουλευτές, ή ακόμα και την απόσυρση Δήμα με πρωτοβουλία του ιδίου.

Ετσι θα ανοίξει ο δρόμος για νέα πρόσωπα και ισορροπίες, καθώς και νέες παρασκηνιακές διεργασίες.

 
 
www.sintagespareas.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ