Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Δεν βγάζουν πρόεδρο. Ο Σαμαράς παίζει τα «κρυφά χαρτιά» του

Μετά το πρώτο «μέτρημα» στη Βουλή, φαίνεται ότι «τα κουκιά δεν βγαίνουν» για την ανάδειξη ΠτΔ και η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές, με μεγάλη πιθανότητα κυβερνητικής αλλαγής και ανατροπών στις σχέσεις με τους δανειστές. Τα 160 «ναί» υπέρ του Σταύρου Δήμα δεν αφήνουν πολλές ελπίδες στην κυβέρνηση. Όλα τώρα θα κριθούν στη δεύτερη ψηφοφορία. Αν ο στόχος των 180 ψήφων δεν προσεγγισθεί, ο Αντώνης Σαμαράς θα χρησιμοποιήσει τον τελευταίο του χαρτί: Θα ορίσει ημερομηνία εκλογών πριν από την τρίτη ψηφοφορία και θα κινήσει τη διαδικασία συγκρότησης «Εθνικής Επιτροπή Διαπραγμάτευσης» με τους δανειστές, όπου θα εκπροσωπούνται όλα τα κόμματα.
 
Με την κίνηση αυτή ελπίζει ότι θα πεισθούν να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα Δήμα πολλοί βουλευτές - ανεξάρτητοι, των ΑΝΕΛ και κάποιοι της ΔΗΜΑΡ - που έχουν  δηλώσει ότι θα ήταν διατεθειμένοι να ψηφίσουν για ΠτΔ υπό τον όρο ότι θα γίνουν εκλογές εντός του 2015.
 
Παράλληλα θα προσπαθήσει να δεσμεύσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη διαπραγμάτευση με την τρόικα και τους Ευρωπαίους, ώστε αφ’ ενός να επιμερισθεί το πολιτικό κόστος και αφ΄ετέρου να αφαιρέσει από την αντιπολίτευση βασικά «όπλα» και επιχειρήματα της αντικυβερνητικής καμπάνιας της. Η αξιωματική αντιπολίτευση βλέπει βέβαια την παγίδα και δεν πρόκειται να μπει καν σε συζήτηση  για «Εθνική Επιτροπή Διαπραμάτευσης» - πολύ περισσότερο δεν θα δεχθεί να συμμετάσχει
 
Προς το παρόν, το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας στη Βουλή παρατείνει την αβεβαιότητα, αφήνοντας ανοιχτό το «στοίχημα» για την τελική έκβαση, αν και δείχνει ότι οι πιθανότητες εκλογής του κυβερνητικού υποψηφίου είναι εξαιρετικά περιορισμένες.
 
Τα «κουκιά δεν βγαίνουν» για την εκλογή ΠτΔ, αλλά από το Μαξίμου λένε – χωρίς να το πολυπιστεύουν - ότι υπάρχει δυνατότητα να συγκεντρωθούν στη... διαδρομή, ώσπου να φτάσουμε στην καθοριστική τρίτη ψηφοφορία. Ποντάρουν στο κλίμα που θα διαμορφώνεται σταδιακά με την κλιμάκωση της κινδυνολογίας και στη δυναμική που δημιουργείται στον κοινοβουλευτικό χώρο. Μιλούν για «χρυσές εφεδρείες», προσβλέποντας σε βουλευτές που θ’ αλλάξουν γνώμη την τελευταία στιγμή, επικαλούμενοι «την κρισιμότητα των περιστάσεων για τη χώρα».
 
Εχουν πάντως έτοιμη την εναλλακτική λύση, αν φανεί ότι ο στόχος των «180» γίνεται ανέφικτος. Αν ο κυβερνητικός υποψήφιος ΠτΔ δεν συγκεντρώσει πάνω από 172 ψήφους στη δεύτερη ψηφοφορία, ο Αντώνης Σαμαράς θα καταφύγει στον τελευταίο μεγάλο ελιγμό: Ορισμός ημερομηνίας εκλογών και συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής Διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
 
 Τις επόμενες μέρες οι παρασκηνιακές διεργασίες θα κορυφωθούν. Με τη συνδρομή μέσων ενημέρωσης, διεθνών οίκων και Ευρωπαίων ηγετών που θα διαμορφώνουν κλίμα με κινδυνολογικές αναλύσεις, εκτιμήσεις και δηλώσεις τα επιτελεία  ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και οι μηχανισμοί που κινούνται από το Μέγαρο Μαξίμου θα εντείνουν τις πιέσεις προς ανεξάρτητους βουλευτές.
 
 
www.sofokleousin.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ