Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Εκλογή Προέδρου ή εκλογές: Τώρα ξεκινούν οι πολιτικές πρωτοβουλίες

Σαμαράς: «Η χώρα δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες» - «Δεν θα αφήσουμε προεκλογικά να καταστραφεί η χώρα», δηλώνει ο Βενιζέλος - Οργιώδεις διαπραγματεύσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών του πολιτικού σκηνικού - Τι έδειξε η πρώτη ψηφοφορία
 
Το «νήμα» από την αρχή ετοιμάζονται να πιάσουν στην κυβέρνηση μετά το  κατώτερο των προσδοκιών αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.  
 
Με καταρχήν στόχο να αυξηθούν οι «160» ψήφοι του πρώτου γύρου, κυβερνητικοί επιτελείς  σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις που θα προετοιμάσουν το έδαφος για να γίνει εφικτός ο τελικός στόχος των 180 «ναι» στον κ. Σταύρο Δήμα κατά την τρίτη ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου. 
 
«Έχουμε μπροστά μας άλλες δύο ψηφοφορίες ευελπιστώ ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας» τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επαναλαμβάνοντας ότι οι βουλευτές αντιλαμβάνονται πως «η χώρα δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες».
 
Καθαρές επιλογές, ακόμα και με εκλογές
 
Την ίδια ώρα στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι είτε θα υπάρξουν καθαρές επιλογές είτε η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Με τον τρόπο αυτό απορρίπτουν εξ αρχής κάθε απαίτηση για αλλαγή υποψηφίου, ορισμό ημερομηνίας εκλογών ή πολύ περισσότερο σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού. Παραπέμπουν δε στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις όσους καιροφυλακτούν να εκμεταλλευτούν την πολιτική συγκυρία προκειμένου να αποκομίσουν οφέλη. 
 
Οι εν λόγω τοποθετήσεις δείχνουν πως το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να οδηγηθεί στην δεύτερη ψηφοφορία της ερχόμενης Τρίτης 23 Δεκεμβρίου χωρίς καμία αλλαγή των σημερινών δεδομένων εκτιμώντας ότι στους 160 θα προστεθούν ορισμένοι ακόμα ανεξάρτητοι βουλευτές κυρίως από τον χώρο της κεντροδεξιάς. 
 
Θεωρούν πως το δεύτερο αποτέλεσμα θα δώσει άλλη δυναμική στην υποψηφιότητα και καλύτερη διαπραγματευτική ισχύ σε περίπτωση που απαιτηθεί λήψη πολιτικών πρωτοβουλιών για το «κλείδωμα» των 180.
 
Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διεξαχθούν οργιώδεις διαπραγματεύσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών του πολιτικού σκηνικού στο πλαίσιο που δημιουργούν το χαμηλό πρώτο αποτέλεσμα, τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και οι κομματικές επιδιώξεις.
 
Παρά την πρώτη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, το ανακάτεμα της τράπουλας που προκάλεσε η ψηφοφορία της Τετάρτης εντείνει και φέρνει στο προσκήνιο τις ενδοκυβερνητικές φωνές που ζητούν να μεταφερθεί η πίεση από τους βουλευτές στις ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης με παράλληλη άμεση ανάληψη πολιτικών δεσμεύσεων και πρωτοβουλίες για να επιτευχθεί ο στόχος των «180».
 
Πάντως, νωρίτερα ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίστηκε στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας με διαφορετική ατζέντα.  Εδειξε πως το «πακέτο» για  πιθανή συνεργασία με δυνάμεις της αντιπολίτευσης είναι εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και κοινή διαπραγμάτευση με τους εταίρους,  με τον ίδιο να δηλώνει πως από την πλευρά του είναι «ανοικτός να τα συζητήσουμε όλα» αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα από συμφωνία για ημερομηνία εθνικών εκλογών εντός του 2015 εως και συγκρότηση κυβέρνησης εθνικού σκοπού. 
 
Απευθυνόμενος δε τόσο προς το Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην Κουμουνδούρου σημείωσε ότι «Δεν θα αφήσουμε προεκλογικά να καταστραφεί η χώρα. 
 
Και όταν λέω προεκλογικά εννοώ στην πορεία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και προς τις εθνικές εκλογές αν αυτό επιλέξουν τα κόμματα».
 
Την ίδια ώρα αρκετοί είναι όσοι εκτιμούν πως  οι προερχόμενες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον δηλώσεις επιχειρούν να περιορίσουν το εύρος των επικείμενων σκληρών διαπραγματεύσεων και πολιτικών ανταλλαγμάτων. 
 
Προσθέτουν δε ότι εάν ο κ. Σαμαράς δεν επιθυμεί να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές τότε θα πρέπει να προχωρήσει σε γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες. 
 
Σε διαφορετική περίπτωση οι δύο επόμενες ψηφοφορίες θα καταγράψουν ελαφρώς υψηλότερα νούμερα υπέρ της υποψηφιότητας Δήμα.
 
Εξηγούν επίσης με νόημα ότι με τα νέα δεδομένα δεν αρκεί απλά μια αλλαγή προσώπου ως υποψηφίου υποστηρίζοντας την άποψή τους στις δημοσκοπήσεις αλλά και στο ότι υπερψήφισαν τελικά όλοι οι βουλευτές που αρχικά εξέφραζαν προβληματισμό για τον κ. Δήμα (Σπ. Λυκούδης, Κατερίνα Μάρκου, Γρ. Ψαριανός κ.α.). Σε ανάλογες εκτιμήσεις προχωρούν και κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της συγκυβέρνησης.
 
Επωνύμως, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος αλλά και η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη ζητούν πολιτικές πρωτοβουλίες από τους Αν. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο προκειμένου να αντιστραφεί το κλίμα.
 
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της κυρίας Μπακογιάννη που είπε «είναι η ώρα για πολιτικές αποφάσεις πρέπει να επικρατήσει η λογική και το συμφέρον της χώρας. Τώρα είναι η ώρα για πολιτικές πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν το κλίμα για να πεισθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν. Ο κ. Σαμαράς και κ. Βενιζέλος έχουν ακόμα δυνατότητες πρωτοβουλιών».
 
Τι έδειξε η πρώτη ψηφοφορία
 
Κάτω από τον ήδη χαμηλό πήχη που είχε θέσει το κυβερνητικό στρατόπεδο για την πρώτη ψηφοφορία πέρασε η υποψηφιότητα του κ. Σταύρου Δήμα για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
 
Ο κ. Δήμας έλαβε 160 ψήφους, σαράντα λιγότερες από τις 200 που προβλέπει για την πρώτη ψηφοφορία το Σύνταγμα και 20 από τον πήχη των 180 που απαιτούνται στην τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία. Από την άλλη πλευρά 135 βουλευτές επέλεξαν «Παρών», ενώ πέντε απουσίαζαν.
 
Η κυβέρνηση ανέμενε τουλάχιστον άλλη μία θετική ψήφο, αυτή του Παναγιώτη Μελά, ο οποίος όμως προτίμησε να δηλώσει «Παρών».
 
Συνολικά, υπερ του κ. Δήμα ψήφισαν οι 155 βουλευτές της συγκυβέρνησης και οι ανεξάρτητοι Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου, Γιώργος Νταβρής  και Χρήστος Αηδόνης. Τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές προτίμησαν να απουσιάσουν: Οι Κώστας Γιοβανόπουλος και Γιώργος Κασαπίδης (από τους οποίους η κυβέρνηση αναμένει μεταστροφή σε επόμενη φάση), καθώς και οι ανεξάρτητοι που προέρχονται από τη Χρυσή Αυγή Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας.
 
Ο Γιώργος Κασαπίδης απουσίασε λόγω του αιφνιδίου θανάτου του πατέρα του, και ο Κώστας Γιοβανόπουλος βρισκόταν μαζί του στην κηδεία για να του συμπαρασταθεί. Κατά της υποψηφιότητας που δηλώθηκε με το «ΠΑΡΩΝ» ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, του ΚΚΕ , της ΔΗΜΑΡ και της Χρυσής Αυγής καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές :  Θεοδώρα Τζάκρη, Οδυσσέας Βουδούρης, Μάρκος Μπόλαρης, Θόδωρος Παραστατίδης, Μίκα Ιατρίδη, Βασίλης Οικονόμου, Παναγιώτης Μελάς, Γιάννης Κουράκος, Μίμης Ανδρουλάκης, Πέτρος Τατσόπουλος, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Βύρων Πολύδωρας, Παρις Μουτσινάς και Βασίλης Καπερνάρος. Πλέον, η επόμενη ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη 23Δεκεμβρίου.
 
 
www.protothema.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ