Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Χωρίς πυρηνικά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ

Να ευθυγραμμιστούν πολιτικά, διαμορφώνοντας παράλληλα νέους "κανόνες εμπλοκής" για τις διαπραγματεύσεις με τη νέα ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρούν τώρα οι Ευρωπαίοι, αντιλαμβανόμενοι ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι μη αναστρέψιμες και αλλαγή των συσχετισμών δεδομένη. Οι εταίροι της χώρας αναγνωρίζουν την ανάγκη να τεθούν όρια και στενά περιθώρια στο διαπραγματευτικό χώρο αλλά παράλληλα θέλουν να αποφέγουν έκτροπα από όλες τις πλευρές. Για το λόγο αυτό διαμρφώνουν ήδη plan B το οποίο θα αποτελεί ανάχωμα σε ενδεχόμενο στραβοπάτημα στις διαπραγματεύσεις ώστε να αποφευχθεί η αναβίωση σεναρίων Grexit. Όπερ σημαίνει ότι στα διαπραγματευτικά όπλα των εταίρων δεν θα περιλαμβάνονται πυρηνικά αλλά μόνο συμβατικά όπλα, κάτι που άλλωστε έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους και ο Αλέξης Τσίπρας. Συνεπώς η υιοθέτηση μιας τέτοιας στάσης είναι το πρώτο σημείο σύγκλισης του διευθυντηρίου των Βρυξελλών με τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχονταν τουλάχιστον αμοιβαίο σεβασμό και αποδοχή των κανόνων του παιχνιδιού.

Των Βαγγέλη Νιάκα και Χρήστου Φράγκου

Αντίστοιχο σκηνικό είχε οικοδομηθεί από τα Ευρωπαϊκά και διεθνή think tanks καθώς και τους πολιτικούς ταγούς των Βρυξελλών και προ των εκλογών του 2012, όταν οι ενδείξεις για την πολιτική κυριαρχία στην Ελλάδα ήταν διφορούμενες και ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε έδαφος, τότε οι Ευρωπαίοι είχαν υποχρεωθεί σε crisis management υπό το φόβο της Αριστεράς. Διεργασίες που θυμίζουν την τότε περίδο επαναλβμάνοται κατά πανομοιότυπο τρόπο και σήμερα στην Ευρώπη, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναγκάζονται να ξεπεράσουν τα... "ψυχολογικά" τους προβλήματα και να υιοθετήσουν μια πιο ρεαλιστική στάση απέναντι στην επόμενη ελληνική κυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο εγκαταλείπεται άρδην η στρατηγική υψηλών τόνων και αντικαθίσταται από μια μετριοπαθή συναινετική στρατηγική, ενώ παράλληλα -στο παρασκήνιο- οικοδομείτιαι η ατζέντα των συζητήσεων, σε μια προσπάθεια να βρεθεί προ τετελεσμένων και χωρίς ωφέλιμο χώρο και χρόνο μια νέα ελληνική κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι οι εταίροι της χώρας από τη μια εγκαταλείπουν τη σκληρή γραμμή, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε Grexit αλλά ταυτόχρονα επιχειρούν να ποδηγετήσουν τις εξελίξεις.

Οι τόνοι των προειδοποιήσεων έχουν χαμηλώσει αισθητά και οι πιο μετριοπαθείς αξιωματούχοι κάνουν ένα βήμα πιο πέρα όπως ο γνωστός μας Ολι Ρεν που δηλώνει ότι η ΕΕ δεν έχει πρόβλημα να συνεργαστεί και με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν είναι νικητής στις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση. Φαίνεται λοιπόν ότι αργά αλλά σταθερά το ευρωπαϊκό διευθυντήριο  αλλάζει στάση και προσπαθησει να στήσει γέφυρες συνεννόησης με τη νέα ηγεσία που αναμένεται να αναδειχθεί στη χώρα. Το  γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την παράταση του μνημονίου ενω το Bloomberg τάσσεται υπερ ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Η προσπάθεια των ευρωπαίων είναι τώρα - στην περίπτωση που η Ελλάδα οδηγηθεί σε εκλογές και νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ -να υπάρχουν οι μηχανισμοί που θα κρατήσουν την χώρα στην ζώνη του ευρώ, τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα τέτοιο που θα επιτρέψει στην επόμενη κυβέρνηση να βρει τον δρόμος της. Στο πλαίσιο αυτό διαρρέει οτι θα υπάρξουν κινήσεις στήριξης και σε λεκτικό επίπεδο πριν και μετά τις κάλπες, αλλά και σε επίπεδο αγορών, όπως η δευτερογενή αγορά των Ελληνικών ομολόγων και στο χρηματιστήριο που αποτελούν βασική ένδειξη της άποψης των ξένων επενδυτών. 

Πρόκειται για διαδικασία που στην γλώσσα των επενδυτών ονομάζεται «παρέμβαση», δηλαδή συστηματικές αγορές προκειμένου να διατηρηθεί η απόδοση σε επίπεδα τέτοια που δεν θα παραπέμπουν σε επικείμενη χρεοκοπία. Με την επισήμανση πως μια τέτοια κίνηση είναι σχετικά εύκολη και χαμηλού κόστους υπόθεση, μια και τα Ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται σε ελεύθερη διασπορά είναι λίγα, συν του ότι ενδέχεται να επιτραπούν αγορές και από τις εγχώριες τράπεζες που σήμερα είναι εκτός από αυτή την αγορά ένεκα της περιορισμένης τους ρευστότητας.

Εντωμεταξύ στους κόλπους της ΕΕ η ανάλυση των δεδομένων δίνει πιθανότητες 70% έναντι 30% στην επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα και στο σημείο αναφέρεται οτι η σημερινή Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει κρυφή ατζέντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση επί ορισμένων κρισίμων παραμέτρων. Πιο συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να έχει συμφωνήσει στο να υποχωρήσει σε μια σειρά δημοσιονομικού τύπου ζητημάτων, όπως η κατάργηση των εξαιρέσεων στον ΦΠΑ και στον προαπαιτούμενο χρόνο για πρόωρη συνταξιοδότηση, εξασφαλίζοντας έτσι μικρή επιμήκυνση της παράτασης του μνημονίου και στήριξη των τραπεζών από την . ΕΚΤ

Από κει και πέρα βεβαίως όλα θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές που θα ακολουθήσει η νέα ή η υφισταμένη κυβέρνηση, δεδομένου ότι το «μαξιλάρι» της Ε.Ε. θα είναι συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας.

 
 
www.sofokleousin.gr
 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ