Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Συμφωνία ΔΗΜΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ για Κουβέλη Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά τις εκλογές;

Το σενάριο να τεθεί υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο Φ. Κουβέλης μετά τις εκλογές και κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, συζητείται έντονα από ηγετικά στελέχη και των δύο κομμάτων, αναφέρει δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής».
 
Η συμφωνία μεταξύ της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, φαίνεται ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν από τον προεκλογικό γάμο των δύο κομμάτων και αναμένεται να οριστικοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των ψηφοφοριών για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Τότε από τη μια πλευρά η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ κι από την άλλη η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις.
 
Οι συζητήσεις και οι αντιδράσεις
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται έντονα η πρόταση να μην θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής στις επερχόμενες εκλογές με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ο Φώτης Κουβέλης, αλλά να παραμείνει εκτός βουλής και να προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά από μία αποτυχημένη διαδικασία ανάδειξης του αντικαταστάτη του Κάρολου Παπούλια, μπορεί να εκλεγεί με 151 ψήφους όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα.
 
Μετά τη δημοσιοποίηση των πιθανότερων σεναρίων για συμφωνία μεταξύ ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο Φ. Κουβέλης θα έμπαινε επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης μέχρι και 20-25 στελέχη της ΔΗΜΑΡ, προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό και των δύο κομμάτων: στη ΔΗΜΑΡ διότι δίνονταν η εικόνα μίας συμφωνίας μεταξύ των δύο κομμάτων όπου ουσιαστικά εξασφαλίζεται μόνο ο Φ. Κουβέλης ο οποίος μετά την εκλογή του θα τοποθετούνταν- σύμφωνα με πληροφορίες- στη θέση του Προέδρου της βουλής μετά από εισήγηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα στελέχη του κόμματος που θα έθεταν υποψηφιότητα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να κερδίσουν μία θέση στην βουλή από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Στην Κουμουνδούρου οι αντιδράσεις για τη συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ έχουν ενταθεί κυρίως από την Αριστερή Πλατφόρμα για την υποστήριξη που παρείχε στην τρικομματική κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε. Για τον λόγο αυτό έχει προταχθεί τον τελευταίο καιρό η πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας για τον Φ. Κουβέλη, ο οποίος θα μπορούσε να στηρίξει προεκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις και τη δραστηριοποίηση του εναπομείναντος εκλογικού μηχανισμού.
 
Η συνέντευξη Κουβέλη στη «RAI UNO»
 
Εξάλλου η συμφωνία μεταξύ ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό αφού ο Πρόεδρος Φ. Κουβέλης στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «RAI UNO» εξήγησε με ποιόν τρόπο θα διοικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σημείωσε ότι «αν εκλεγεί στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να σεβαστεί τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα, αλλά θα επιχειρήσει να αλλάξει κάποιους όρους. Στην Ελλάδα υπάρχει ενάμιση εκατομμύριο ανέργων κι ο μισός πληθυσμός κινδυνεύει από φτώχεια. Η Ευρώπη δεν μπορεί να το αγνοήσει», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
 
Ο Φ. Κουβέλης εμφανίστηκε βέβαιος για τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τους δανειστές, αν και μέχρι πρόσφατα η ΔΗΜΑΡ προσπαθούσε να διαφοροποιηθεί από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κυρίως στο θέμα των μονομερών ενεργειών. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΗΜΑΡ ασκούσε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τις υπόνοιες περί μονομερών ενεργειών για την διαπραγμάτευση του χρέους οι οποίες όμως απαλείφτηκαν στην συνέντευξη του Φ. Κουβέλη στο ιταλικό κανάλι.
 
Το «RAI UNO» έκανε, τέλος, αναφορά στις «συνεχείς απεργίες της τελευταίας περιόδου», θεωρώντας ότι πρόκειται για «ένδειξη της κοινωνικής δυσαρέσκειας».
 
…Προφίλ Προέδρου Δημοκρατίας
 
Μέσα σε αυτό το πολιτικό κλίμα ο Φ. Κουβέλης διαμορφώνει την εικόνα του προοδευτικού πολιτικού, ο οποίος καταγράφει τις κοινωνικές ανάγκες και προσπαθεί να βρει δίκαιες λύσεις για όλους. Το προφίλ αυτό αποτελεί σύμφωνα με στελέχη του χώρους της ανανεωτικής αριστεράς το σκαλοπάτι για τη μετάβαση στην Προεδρία της Δημοκρατίας αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο να προκαλέσει από μία ενδεχόμενη εκλογή με το ψηφοδέλτιο επικρατείας.
 
Κλειδί για τις εξελίξεις αναμένεται να διαδραματίσει στο σύνολό της η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ με τη συμπεριφορά της στην προεδρική εκλογή. Η ταυτόσημη αρνητική ψήφος και των 10 βουλευτών της ΔΗΜΑΡ αποτελούν το εισιτήριο της Αγίου Κωνσταντίνου για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πιθανές απώλειες στις ερχόμενες ψηφοφορίες εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν σύννεφα στις πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο πολιτικών σχηματισμών.
 
 
Πηγή: Έθνος της Κυριακής
www.dimokratiki.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ