Μελομακάρονα

Χριστουγεννιάτικες γιορτές χωρίς μελομακάρονα, δεν γίνονται!

Ένα παραδοσιακό, γιορτινό χριστουγεννιάτικο γλυκό που από τα πρώτα μας Χριστούγεννα συνοδεύει αυτές τις άγιες μέρες. Σε κάθε σπίτι, μαζί με τους κουραμπιέδες, έχει την τιμητική του θέση πάνω στο στολισμένο τραπέζι!

Ετοιμάστε τα, κι αφήστε την κανέλα, το γαρύφαλλο και το μέλι να μοσχομυρίσουν στο σπίτι και να φέρουν μόνα τους λίγο νωρίτερα τα Χριστούγεννα!

Η συνταγή είναι βασισμένη στην συνταγή του Άκη Πετρετζίκη. Δοκιμασμένη, και επειδή οι περισσότεροι που τα έχουν δοκιμάσει, έμειναν ικανοποιημένοι, την προτείνω.

Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει μια και μόνο συνταγή για μελομακάρονα! Υπάρχουν άπειρες, με σιμιγδάλι ή χωρίς, με κονιάκ, με κρύο το σιρόπι ή ζεστό… Δεν υπάρχει σωστό και λάθος, είναι θέμα γούστου.

Το μυστικό για τα μελομακάρονα γενικά, είναι πως δεν θέλουν πολύ ζύμωμα. Ένα ελαφρύ ζύμωμα να ενωθούν τα υλικά και να σχηματιστεί ομοιογενής ζύμη. δεν πρέπει να την κουράσουμε.

κι ένα μικρό μυστικό ακόμη! Όταν τα φτιάχνετε, να τα κάνετε με καλή διάθεση! Με χαμόγελα και με χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.Αφήστε το γιορτινό πνεύμα χαράς και ζεστασιάς να σας συνεπάρει!

Καλές γιορτές να έχουμε!

 

Υλικά (για 45-50 κομμάτια):

  • 400 γρ. χυμό πορτοκάλι

  • 400 γρ. σπορέλαιο

  • 180 γρ. ελαιόλαδο

  • 50 γρ. άχνη ζάχαρη

  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο

  • 2 - 3 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα

  • 1/4 μοσχοκάρυδο

  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα

  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια

  • 1000 γρ. αλεύρι

  • 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

 

Για το σιρόπι:

  • 500 γρ. νερό

  • 800 γρ. ζάχαρη

  • 150 γρ. μέλι

  • 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση

  • 3 ξυλάκια κανέλλας

  • 3 ολόκληρα γαρύφαλλα

 

Για το πασπάλισμα:

  • Καρύδια ψιλοκομμένα

  • Λίγη κανέλα

 


Εκτέλεση:

 

  1. Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά του σιροπιού, εκτός από το μέλι, και τα αφήνουμε να βράσουν καλά (10'-15' από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός). Μόλις βράσει κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει το σιρόπι.

  2. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το χυμό, τα λάδια, την άχνη, τη σόδα, τα μπαχαρικά και το ξύσμα. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι

  3. Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και το σιμιγδάλι. Ζυμώνουμε απαλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Δεν ζυμώνουμε πολλή ώρα, το μείγμα δεν πρέπει να σφίξει.

  4. Πλάθουμε τα μελομακάρονα στο σχήμα τους. άμα θέλουμε στην κορυφή τους κάνουμε σχεδιάκια με πιρούνι, με τρίφτη ή με ένα κόσκινο. Απλώνουμε σε ταψί με αλουμινόχαρτο λίγο μακριά το ένα από το άλλο γιατί φουσκώνουν.

  5. Ψήνουμε τα μελομακάρονα στους 190 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά. Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο τα σιροπιάζουμε κατευθείαν. Ταμελομακάρονα πρέπει να είναι καυτά και το σιρόπι κρύο. Τα αφήνουμε περίπου 20'' και τα απλώνουμε πάνω σε μια σχάρα να πέσει το περιττό σιρόπι. Τα βάζουμε σε πιατέλα, πασπαλίζουμε το καθένα με λίγο καρύδι τριμμένο και ανακατεμένο με λίγη κανέλα και αν θέλουμε τα ραντίζουμε με λίγο μέλι.
     

Δήμητρα Τσαλκιτζή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ