Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Πόσοι και ποιοί θα ψηφίσουν Δήμα

Νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Σταύρος Δήμας, άμεση προσφυγή στις κάλπες, ή παράταση της αβεβαιότητας  με έναν ακόμη ελιγμό του Αντώνη Σαμαρά; Απάντηση δεν πρόκειται να δοθεί σήμερα, αλλά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή θα είναι μιά ασφαλής ένδειξη-πρόκριμα του τι πρόκειται να επακολουθήσει. Η αγωνία κορυφώνεται καθώς πλησιάζει η ώρα της κρίσιμης εκλογής και τα κομματικά επιτελεία βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ εντείνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα και οι πληροφορίες της τελευταίας στιγμής συνηγορούν στην εκτίμηση ότι το αποτέλεσμα θα είναι απογοητευτικό για την κυβέρνηση.

Ο ελιγμός Σαμαρά με τις προτάσεις για συναινετική εκλογή ΠτΔ, συναταγματική αναθεώρηση και εκλογές εντός του 2015, δεν είχε την αναμενόμενη "απήχηση" στους ανεξάρτητους βουλευτές όπου κυρίως απευθυνόταν, ούτε στους "ταλαντευόμενους των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ. Στα δάχτυλα του ενός χεριού μετριούνται αυτοί που ψήφισαν "παρών" στην πρώτη ψηφοφορία και πείσθηκαν - ή βρήκαν επαρκές "άλλοθι" - να δώσουν θετική ψήφο στη σημερινή.

Δεν πρόκειται λοιπόν να επιτευχθεί ο στόχος των 170 ψήφων υπερ του κ. Δήμα, τους οποίους οι επιτελείς του Μαξίμου θεωρούν ως ελάχιστη βάση για να υπάρχουν ελπίδες συγκέντρωσης 180 στη τρίτη και τελική ψηφοφορία.

 Νέος ελιγμός;

Αν η πρόβλεψη αυτή επιβεβαιωθεί σε λίγες ώρες, η χώρα θα μπει ουσιαστικά στο δρόμο προς τις κάλπες και θα απομένει μόνον η τυπική πράξη διάλυσης της Βουλής και ορισμού της ημερομηνίας εκλογών - με πιθανότερη την 25 Ιανουαρίου.  Δεν αποκλείεται πάντως, πριν από την -τυπική πλέον - τρίτη ψηφοφορία  στις 29 Δεκεμβρίου, να εκδηλωθεί μία ακόμη πρωτοβουλία από πλευράς Σαμαρά-Βενιζέλου,  ως ύστατη προσπάθεια αποφυγής των άμεσων εκλογών.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τις πληροφορίες που υπάρχουν για τη στάση βουλευτών οι οποίοι στην προηγούμενη ψηφοφορία ψήφισαν "παρών",  η κυβερνητική πλευρά δεν μπορεί να περιμένει πάνω από 167 ψήφους υπέρ του κ. Δήμα.

 Στο Μαξίμου θεωρούν "απολύτως σίγουρους" μόνον τους 165, πιθανολογούν άλλα  δύο "ναι" και ευελπιστούν ότι τελικά θα υπάρξει και κάποια "έκπληξη", που θα ανεβάσει το συνολικό αριθμό θετικών ψήφων στις 167 ή 168.

Ποιοί θα πουν "ναι"

Στους 160 που ψήφισαν Δήμα κατά την πρώτη ψηφοφορία, θα προστεθούν σήμερα οι ανεξάρτητοι Παναγιώτης Μελάς, Γιάννης Κουράκος, Μίκα Ιατρίδη και Βασίλης Οικονόμου. Οι επιτελείς του κ. Σαμαρά θεωρούν βέβαιο ότι υπερ του κυβενητικού υποψηφίου θα ψηφίσει ένας ακόμη ανεξάρτητος βουλευτής, τον οποίο δεν κατονομάζουν.

Προσβλέπουν ακόμη σε θετική ψήφο από τον ανεξάρτητο Γιώργο Κασαπίδη, ο οποίος απουσίαζε από την πρώτη ψηφοφορία.

Ερωτηματικό αποτελεί η στάση του προερχόμενου από τους ΑΝΕΛ ανεξάρτητου Κώστα Γιοβανόπουλου, ο οποίος φερόταν διατεθειμένος  να υπερψηφίσει τον κ. Δήμα, αλλά η χθεσινή του δήλωση ότι  "δεν φοβάται τους ξένους", δημιούργησε την εντύπωση ότι θθα συνταχθεί τελικά με την αντιπολίτευση.

Η "εκπληξη" μπορεί να προέλθει από τον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Θωμά Ψύρρα, ο οποίος οποίος έχει υπογράψει το κείμενο των "8" για συναινετική λύση, δεν πήγε χθες στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του, και εκτιμάται ότι μπορεί να διαφοροποιηθεί από την κομματική γραμμή στη σημερινή ή στην τρίτη ψηφοφορία.

 Για τους δύο ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από τη Χρυσή Αυγή (Στάθη Μπούκουρα, Χρυσ. Αλεξόπουλο) πληροφορίες αναφέρουν ότι προσανατολίζονται να ψηφφίσουν Δήμα στην τρίτη ψηφοφορία, αν δούν ότι η ψήφος τους μπορεί να κρίνει την έκβαση της προεδρικής εκλογής. Σήμερα, προς αποφυγήν "εντυπώσεων" που θα ζημιώσουν την κυβερνητική υποψηφιότητα, θα απόσχουν ή θα ψηφίσουν "παρών".

 
 
www.sofokleousin.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ