Σοκολατένιο κέικ (με 3 γάλατα)

Οι εικόνες «μιλάνε» από μόνες τους!

Ένα γλυκό που «φωνάζει» και στάζει σοκολάτα!

Το γλυκό είναι μια παραλλαγή του παλιού αμερικάνικου «γλυκού με 3 γάλατα» (η αυθεντική συνταγή έχει αναρτηθεί παλιότερα στο site). Το παραδοσιακό γλυκό δεν έχει σοκολάτα, είναι λευκό!

Η παραλλαγή αυτή, όμως, απογειώνει την συνταγή σε άλλο επίπεδο, το ίδιο και τις αισθήσεις μας!

Υγρό, σοκολάτένιο και εύκολο! Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

 

Υλικά:

Για το κέικ:

  • 1 φλιτζάνι γάλα

  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

  • 1 φλιτζάνι ζαχαρούχο γάλα

  • 200γρ μαύρη σοκολάτα, ψιλοκομμένη

  • 200γρ βούτυρο, μαλακό

  • 175g καστανή ζάχαρη

  • 1 κάψουλα βανίλιας

  • 5 αυγά

  • 225g αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο

  • 25g κακάο, κοσκινισμένο

Για την επικάλυψη:

  • 1 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος

  • 1/3 φλ. ζάχαρη άχνη (μπορείτε να μην βάλετε και καθόλου)

 

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Καλύπτουμε ένα στρογγυλό ταψί 20 εκατοστών με χαρτί ψησίματος.

  2. Τοποθετούμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το συμπυκνωμένο γάλα σε ένα μέτριο τηγάνι (σε μέτρια φωτιά) και ανακατεύουμε για να ενωθούν. Φέρνουμε σε βρασμό και αφαιρούμε αμέσως από τη φωτιά . Ρίχνουμε μέσα την σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

  3. Τοποθετούμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη βανίλια στο μίξερ και χτυπάμε για 8-10 λεπτά μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες μείγμα. Προσθέτουμε τα αυγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας καλά

  4. Προσθέτουμε το αλεύρι και το κακάο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

  5. Βάζουμε το μείγμα στο ταψάκι. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30-35 λεπτά ή μέχρι να τρυπήσουμε με ένα σουβλάκι το κέικ στο κέντρο και βγει καθαρό. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

  6. Χρησιμοποιώντας ένα ξυλάκι από σουβλάκι, κάνουμε τρύπες σε όλο το κέικ και σταδιακά ρίχνουμε το μείγμα γάλακτος-σοκολάτας πάνω από το κέικ μέχρι να απορροφηθεί εντελώς. Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, ή περισσότερο αν χρειαστεί.

Για την επικάλυψη:

  1. Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος και την άχνη μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Απλώνουμε πάνω από το κέικ και σερβίρουμε.

 
Δήμητρα Τσαλκιτζή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ