Φοκάτσια με μυρωδικά (Focaccia)

Γεύση από Ιταλία!

Το εύγευστο, ανάλαφρο και μυρωδάτο ψωμί που ήρθε από την Ιταλία και το αγαπήσαμε κι εμείς γιατί μας αρέσουν τα ψωμιά, οι ζύμες και τα εύκολα φαγητά που «ενώνουν» την παρέα!

Εύκολο, οικονομικό και μυρωδάτο, αξίζει σίγουρα μια δοκιμή! Μια πολύ ωραία ιδέα, επίσης, για ορεκτικό ή βραδινό σε περίοδο νηστείας ή για συνοδευτικό με κρασάκι, πριν το κυρίως γεύμα.

Είναι πολύ γευστικό και αφράτο και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και για ψωμί για σάντουιτς!

 

Υλικά:

  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι (ή 1 κ.γλ. αποξηραμένο θυμάρι)

  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο (ή 1 κ.γλ. αποξηραμένο δεντρολίβανο)

  • 1/4 κ.γλ. μαύρο πιπέρι

  • 1 φλ. ζεστό νερό

  • 2 1/4 κ.γλ. ξηρή μαγιά (1 φακελάκι)

  • 1/4 κ.γλ. μέλι

  • 2 1/2 φλ. για κάθε χρήση αλεύρι

  • 1 κ.γλ. αλάτι

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα τηγάνι ή κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο σκόρδο, το θυμάρι, το δενδρολίβανο και το μαύρο πιπέρι. Τοποθετούμε το τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα 5 έως 10 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν.

  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το ζεστό νερό, τη μαγιά και το μέλι και αφήνουμε να δράσει για 5 λεπτά.

  3. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι από το αλεύρι και 1/4 φλιτζάνι από το μείγμα με το λάδι και το σκόρδο. Ανακατεύουμε 3 έως 4 φορές και αφήνουμε να καθίσει για άλλα 5 λεπτά.

  4. Βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι. Μόλις η ζύμη ενσωματωθεί, μεταφέρουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμεγια 10 λεπτά περίπου. Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μια ζεστή, υγρή πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.

  5. Μετά από 1 ώρα, ανάβουμε τον φούρνο στους 230 βαθμούς.

  6. Σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα, απλώνουμε από πάνω 2 κουταλιές από το υπόλοιπο μείγμα σκόρδου-λαδιού.

  7. Μεταφέρουμε την ζύμη στο ταψί και πιέζουμε προς τα κάτω, χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας δημιουργώντας λακκάκια. Πασπαλίζουμε από πάνω με το υπόλοιπο μείγμα σκόρδου. Βάζουμε και λίγο δεντρολίβανο αν θέλουμε.

  8. Αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει για 20 λεπτά μέχρι να φουσκώσει ελαφρά και ψήνουμε για 15 έως 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.


    Δήμητρα Τσαλκιτζή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ