Ο πιο νόστιμος πουρές πατάτας

Υλικά (για 5-6 μερίδες):

  • 2 κιλά πατάτες (με την φλούδα ή χωρίς άμα δεν την θέλετε)

  • 1 κ.σ. αλάτι

  • 1 φλιτζάνι γάλα ή ζωμό κοτόπουλου ή ένα συνδυασμό και των δύο

  • 3 κ.σ. βούτυρο

  • Λίγο μπέικον ξεροψημένο (προαιρετικά)

  • 1/4 κ.γλ. μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια, φροντίζοντας να είναι παρόμοια σε μέγεθος. Την φλούδα μπορούμε να μην την αφαιρέσουμε αν θέλουμε.Βάζουμε τις πατάτες σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε το αλάτι και σκεπάζουμε με νερό.

  • Φέρνουμε σε βρασμό. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία σε μέτρια και αφήνουμε να σιγοβράσουν οι πατάτες. Μαγειρεύουμε μέχρι οι πατάτες να είναι μαλακές (τις τρυπάμε με ένα πιρούνι) για περίπου 15 έως 20 λεπτά.Αδειάζουμε τις πατάτες σε ένα μπολ και τις σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα για περίπου 5 λεπτά για να απορροφήσουν τον ατμό.

  • Ζεσταίνουμε το γάλα ή ζωμό κοτόπουλου και το βούτυρο μέχρι να ζεσταθεί και το βούτυρο να λιώσει.

  • Ρίχνουμε το ζεστό μείγμα του βουτύρου στις πατάτες και πολτοποιούμε τις πατάτες μέχρι να γίνει ο πουρές κρεμώδες. Προσθέτουμε το πιπέρι και, αν χρειάζεται, λίγο περισσότερο αλάτι. Βάζουμε και το ψιλοκομμένο μπέικον άμα θέλουμε. Αφήνουμε να σταθούν για 5 λεπτά.

Συμβουλές:

1.Άμα θέλετε πιο σφιχτό τον πουρέ πατάτας, μειώστε την ποσότητα του υγρού. Βάλτε δηλαδή 3/4 φλιτζάνι κι όχι 1 φλιτζάνι.

2. Άμα θέλετε πιο αφράτο και κρεμώδες τον πουρέ, χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ για να πολτοποιήσετε τις πατάτες, αφού βράσουν και κρυώσουν. Στη συνέχεια, ανακατέψτε τεςμε το γάλα ή τον ζωμό και το βούτυρο.

 

Δήμητρα Τσαλκιτζή  

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ