Μπακλαβάς

Χριστούγεννα χωρίς μπακλαβά δεν γίνονται!

Ένα γλυκό που το έχουμε συνδυάσει με τα Χριστούγεννα και το ζητάνε πολλοί!

Μπορεί σε κάποιους να φαίνεται δύσκολο και απαιτητικό σαν γλυκό, αλλά δεν είναι!

Το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή για το άλειμμα το κάθε φύλλου! Δοκιμάστε το και ετοιμάστε το κάθε εποχή του χρόνου.. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε τα Χριστούγεννα για να το απολαύσουμε!

Ετοιμάστε το και σερβίρετέ το καλύτερα την επόμενη μέρα για να απορροφήσει καλά το γλυκό το σιρόπι του.

 

Υλικά:

  • 500 γραμ. φύλλο μπακλαβά

  • 300 γραμ. καρυδόψιχα, ψιλοκομμένη

  • 200 γραμμ. Φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα

  • 5 κουταλιές σούπας φρυγανιά τριμμένη

  • 1 κουταλάκι γλυκού κανέλλα

  • 1/2 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο

  • 500 γραμμ. λιωμένο βούτυρο

  • γαρυφαλλάκια ολόκληρα για το στόλισμα

Για το σιρόπι:

  • 500 ml νερό

  • 600 γραμμ ζάχαρη

  • Φλούδες από λεμόνι

  • 1 ξυλάκι κανέλας

  • 3 κ.σ. γλυκόζη ή μέλι

 

Εκτέλεση:

 

  1. Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και αφού αρχίσουν να βράζουν , χαμηλώνουμε την φωτιά και τα αφήνουμε για 4-5 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει.

  2. Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης (φιστίκια, καρύδια, φρυγανιά).

  3. Κόβουμε στην μέση τα φύλλα, όσο και ο πάτος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε.

  4. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι. Απλώνουμε ένα φύλλο. Βουτυρώνουμε. Με την ίδια διαδικασία, απλώνουμε 4 φύλλα.

  5. Από πάνω ρίχνουμε λίγη γέμιση. Βάζουμε ένα φύλλο, βουτυρώνουμε, βάζουμε ακόμη ένα φύλλο και βουτυρώνουμε. Από πάνω βάζουμε λίγη γέμιση.

  6. Κάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα. Στο τέλος κρατάμε 4 φύλλα και τα βουτυρώνουμε εναλλάξ, χωρίς γέμιση.

  7. Χαράζουμε σε κομμάτια τον μπακλαβά, βουτυρώνουμε από πάνω καλά. Καρφώνουμε κάθε κομμάτι με ένα γαρύφαλλο.

  8. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50-60 λεπτά.

  9. Όταν τν βγάλουμε, ρίχνουμε το σιρόπι με μια κουτάλα και το αφήνουμε να το τραβήξει όλο.

 

Δήμητρα Τσαλκιτζή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ