Χρήστος Αλευράς: Ολη η αλήθεια που σου κρύβουν για την αγροτική οικονομία

570Η Αγροτική Οικονομία μετά την ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ ακολούθησε μία αρνητική πορεία που επιταχύνθηκε μετά το 1990 εξαιτίας των αλλεπάλληλων αναθεωρήσεων της ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) που επιβλήθηκαν με την συμφωνία του Μάαστριχτ, και τη συμφωνία της GATT (Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου) που  για πρώτη φορά το 1996 συμπεριέλαβε και τα αγροτικά προϊόντα και από το 2000 μετεξελίχθηκε σε συμφωνία του ΠΟΕ (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου).
Αμεσα αποτελέσματα αυτής της αρνητικής πορείας είναι τα  ελλείμματα στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο που έφθασαν τον περασμένο χρόνο στα 3δις €.
Η μείωση της αγροτικής απασχόλησης σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής επειδή μειώθηκαν δραστικά (με εντολή της ΕΕ) πολλές καλλιέργειες όπως π.χ. ο καπνός κατά 81% το βαμβάκι κατά 1.000.000 στρέμματα, τα τεύτλα κατά 50% κτλ.
Το κλείσιμο πολλών εργοστασίων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων όπως της ζάχαρης, και ορισμένων εργοστασίων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγροτικών εφοδίων όπως λιπασμάτων, αύξησαν την ανεργία στην ύπαιθρο, στέρησαν από τους μικρομεσαίους αγρότες συμπληρωματική απασχόληση και εισόδημα και συνέβαλαν στην ερήμωση των χωριών και της υπαίθρου.
Φθάσαμε σήμερα στο σημείο να εισάγουμε ακόμα και  ζάχαρη, και μάλιστα  το 50 % των αναγκών της χώρας μας.
Η αρνητική εξέλιξη της αγροτικής οικονομίας θα επιταχυνθεί με την συμφωνία του ΠΟΕ που ετοιμάζεται και με την αναθεώρηση της ΚΑΠ που θα γίνει με αφορμή το "λεγόμενο έλεγχο υγείας" της  ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ.
Και αυτό γιατί θα καταργηθούν όσοι μηχανισμοί προστασίας του αγροτικού εισοδήματος έχουν απομείνει, όπως παρεμβάσεις, τιμές παρέμβασης κ.α.
Θα καταργηθούν οι όποιοι μηχανισμοί προστασίας της εγχώριας παραγωγής υπάρχουν όπως οι δασμοί στις εισαγωγές, οι εξαγωγικές επιδοτήσεις κ.α.
Θα μειωθούν δραστικά τα γεωργικά κονδύλια του κοινοτικού προϋπολογισμού, και θα αλλάξουν προσανατολισμό επειδή σημαντικά ποσά θα μεταφερθούν στο λεγόμενο δεύτερο πυλώνα. Οι επιδοτήσεις θα αποσυνδεθούν στο σύνολό τους από την αγροτική παραγωγή και θα καταργηθούν στους μικρούς αγρότες.
Θα οξυνθεί ο παγκόσμιος ανταγωνισμός στην αγροτική οικονομία ο οποίος θα επιταχύνει το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και θα οδηγησει στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε ελάχιστα χέρια,
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν και ψήφησαν μαζί αυτά τα μέτρα στο ευρωκοινοβούλιο το 2008.
Μόνο στη περίοδο 2000  μεχρι 2008 ,μια περίοδο που κυβέρνησαν και τα δυο μεγάλα κόμματα, από τέσσερα χρόνια το καθένα το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 20 %.
Το ΚΚΕ αγωνίζεται για εγγυημένες τιμές των αγροτικών προιόντων που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, τιμές που θα εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες.
Αγωνίζεται για τη μείωση του κόστους παραγωγής
1)  με τη εκτέλεση βασικών αγροτικών έργων υποδομής
2) με την κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφοδια και τα μηχανήματα
3) με την καταργηση των φορων στο πετρελαιο κινησης των αγροτων
4  )με τη μειωση των επιτοκίων της ΑΤΕ
5  )με την επιδοτηση βασικων αγροτικων εφοδιων όπως είναι τα λιπασματα,τα φυτοφαρμακα ,τα μηχανηματα,οι ζωοτροφες κτλ
Ζητά τη κατάργηση των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.
Την προστασία της ντόπιας παραγωγής από ομοειδή εισαγώμενα προιόντα,γιατι μπορούμε και πρέπει να επιδιώξουμε τη διατροφική αυτάρκεια της χώρας μας,
Γιατι τα 3 δις ευρω μπορούν και πρέπει να γυρίσουν σε Ελληνικά χέρια.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΛΕΥΡΑΣ
Υπ. Βουλευτής ΚΚΕ
Αποσπασμα από τη κεντρικη ομιλια στη
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ (27/9/2009)


Pict0102Δεν νομίζω ότι στην Ευρώπη συναντιέται παρόμοιο φαινόμενο υψηλού εκφυλισμού κα γενετικής μετάλλαξης ενός πολιτικού κόμματος όπως στην περίπτωση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Το φαινόμενο αποτελεί ενδιαφέρουσα πρόκληση για τα Πανεπιστήμια. Για μια επιστημονική αναλυτική προσέγγιση του είναι πολύ χρήσιμο το γνωστό κείμενο μου του 1998. Σήμερα βέβαια είμαστε πέραν της μετάλλαξης, οι παθολογίες βρίσκονται στο ανώτατο στάδιο, αλλά η μελέτη μου του 1998 παραμένει ότι καλύτερο υπήρξε επιστημονικά.
Από την αρχικά ευγενική προσδοκία μας, ορισμένων τουλάχιστον, με την ίδρυση του έμειναν μόνον οι πρώην ΠΑ.ΣΟ.Κ. το αληθινό ΠΑ.ΣΟ.Κ. δηλαδή. Είναι ότι καλύτερο ως ηθικό και πολιτικό κεφάλαιο έχει τοπικά και περιφερειακά η χώρα. Αυτός ο κόσμος είναι μακριά από την σημερινή αλλοτριωμένη δομή γιατί έχει μνήμη, κομματική μνήμη. Πολιτικό κόμμα σημαίνει πολιτική μνήμη.
Το ερώτημα είναι αν αυτή η αλλοτριωφόρος δομή, η νέα διοίκηση, οι κατά καιρούς στρατολογήσεις της μπορούν να ιδιοποιούντε το όνομα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Τα ιδανικά, τις αξίες, τους συμβολισμούς, τις ταυτότητες, τις λέξεις που ενέπνευσαν την δημιουργία του. Η ιστορία και η πολιτική λέει ότι δεν μπορούν.
Η ταυτότητα το όνομα ενός προσώπου, μιας πολιτικής ομάδας, μιας κάστας καθορίζεται από τις πράξεις του. Οι πράξεις τους, τούς δίνουν άλλο όνομα.
Ως γνωστόν εδώ και καιρό τους κάλεσα να αλλάξουν όνομα. Η πράξη τους θα συνέβαλε στην καθαρότητα του πολιτικού τοπίου. Τώρα το αν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς την καπηλεία και χειραγώγηση ενός ηθικού και διανοητικού κεφαλαίου με το οποίο είναι ξένοι, είναι άλλο ζήτημα. Η σημαία Παναμά όμως ως κομματική σημαία αυξάνει τον δείκτη της σύγχυσης των Ελλήνων και κρατά την χώρα στάσιμη, παγιδευμένη, ναρκοθετημένη.
Νομίζω ότι η ταυτότητα αυτών των ανθρώπων της αλλοτριωφόρου δομής μπορεί να εκφρασθεί με τα αρχικά ΚΚΚΑΣΟΡ.
Σε ένα δημόσιο διάλογο μπορούν να εξηγηθούν και ερμηνευθούν τα αρχικά του νέου τους τίτλου. Γνωρίζουν ότι είμαι άνθρωπος του διαλόγου. Όπως εγώ ότι αυτοί δεν μπορούν να σταθούν στον δημόσιο δημοκρατικό διάλογο. Δεν είναι φίλοι της Δημοκρατίας. Σε αυτό εξάλλου οφείλονται οι παθολογίες που προκάλεσαν και προκαλούν στην χώρα.
Είναι διακριτό ότι στο νέο όνομα το Όμικρον αναφέρεται στον Οτσαλάν, στο έγκλημα του Φεβρουαρίου του 1999, που στο επίπεδο της ταυτότητας μετέβαλε τον δημοκράτη, τον διεθνιστή, τον ανθρωπιστή σε διεθνή χαφιέ. Συμπληρώθηκαν ήδη τα δέκα χρόνια της νέας ταυτότητας.
Υπάρχει μια άλλη σημειολογία που συνδέεται με την Κέρκυρα. Το 1973 δραπετεύοντας από εδώ στην Ιταλία - ήμουν 22 ετών - έβλεπα τους αγώνες μου ως υλικό, προσφορά για την οικοδόμηση ενός πολύ ευγενούς ιστορικού προιόντος και όχι του ΚΚΚΑΣΟΡ. Ούτε βέβαια σκέφθηκα ποτέ ότι θα χρειάζονταν τα ερμηνευτικά σχήματα, τα βιβλία του Τζώρζ Όργουελ για να αναλύσεις σήμερα αυτό το άχρηστο  για Ελλάδα και την ιστορία μόρφωμα, το ΚΚΚΑΣΟΡ. Έναν φορέα ατομικής και συλλογικής αλλοτρίωσης παρά απελευθέρωσης.


Εδώ και καιρό μίλησα για την ανάγκη ενός Νέου Μεγάλου Δημοκρατικού Κόμματος. Άλλο όμως Δημοκρατικό κόμμα και άλλο ΚΚΚΑΣΟΡ. Τα αποτυχημένα, ένοχα κατάλοιπα του πρόσφατου παρελθόντος δεν αποτελούν εφόδια για τον νέο αιώνα. Σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν θα τα συντηρούσαν.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ