Σε αξιολόγηση των προγραμμάτων απασχόλησης προχωρά το υπουργείο Εργασίας

Σε αξιολόγηση των προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα που υλοποιήθηκαν μέσω του ΕΣΠΑ- 2007-2013, προχωρεί το υπουργείο Εργασίας.
 
Σε σύσκεψη για το θέμα αυτό, που συγκάλεσε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ράνια Αντωνοπούλου, παρουσιάστηκαν από τον ερευνητή του ΙΟΒΕ Μ. Βασιλειάδη τα πρώτα συμπεράσματα της μελέτης αξιολόγησης που είχε ανατεθεί στο Ίδρυμα από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία.  Στην παρουσίαση συμμετείχε και ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νικ. Βέττας.
 
Η συζήτηση επί της μελέτης, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία παραλαβής από την αρμόδια υπηρεσία, αποτελεί ένα από τα βασικά στάδια της προετοιμασίας του υπουργείου Εργασίας για την προκήρυξη του νέου κοινωφελούς προγράμματος.
 
Τόσο η χθεσινή σύσκεψη με τους ερευνητές, όσο και οι συναντήσεις που πραγματοποιεί το τελευταίο δεκαήμερο η αναπληρώτρια  υπουργός, όπως αυτές με εκπροσώπους της ΚΕΔΕ και των Περιφερειών, αποτελούν απαραίτητο στάδιο διαβούλευσης, προκειμένου να γίνουν βελτιωτικές παρεμβάσεις στο κοινωφελές πρόγραμμα του οποίου οι τελευταίες λεπτομέρειες οριστικοποιούνται εντός των επόμενων ημερών. «Το κοινωφελές πρόγραμμα περνά από το στάδιο της διαβούλευσης για να υλοποιηθεί με καλύτερο τρόπο σε σχέση με το παρελθόν», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
 
Παράλληλα είναι σε εξέλιξη ανάλογη διαδικασία διαβούλευσης για τον επανασχεδιασμό  του συστήματος διάγνωσης των αναγκών κατάρτισης, πιστοποίησης και απασχόλησης. Χθες, η κ. Αντωνοπούλου πραγματοποίησε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι και των δύο φορέων (ΕΛΣΕΚΕΚ και ΠΑΣΕΚΕΚ) από το χώρο των ιδιωτικών  και δημόσιων ΚΕΚ. Προηγήθηκαν συναντήσεις με εκπροσώπους του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και της ΕΕΔΕ, καθώς επίσης και με τη συλλογικότητα  “V for voutcherades”, η οποία έχει συσταθεί από νέους ανέργους που επελέγησαν για τη συμμετοχή σε προγράμματα «επιταγής εισόδου».
 
«Σας καλώ με ανοικτή διάθεση αυτοκριτικής  να συμβάλετε με τις προτάσεις σας στον επανασχεδιασμό των προγραμμάτων τα οποία θα ανακοινώσουμε σε εύλογο χρονικό διάστημα», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός απευθυνόμενη στους εκπροσώπους των ΚΕΚ, και συνέχισε: «Οφείλουμε να ορθολογικοποιήσουμε το σύστημα έτσι ώστε τα κονδύλια για προγράμματα να έχουν μεγαλύτερη αποδοτικότητα για τους ανέργους», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν αποσκοπεί να λειτουργήσει ως «λαϊκό δικαστήριο» για τις αμαρτίες του παρελθόντος, αλλά ως εντολοδόχος των ανέργων που ζητούν επίλυση των προβλημάτων τους.
 
«Οι πελάτες μου είναι οι άνεργοι, αλλά ο δικός σας πελάτης είναι το υπουργείο Εργασίας», σημείωσε η κ. Αντωνοπούλου, διαβεβαιώνοντας  πώς σύντομα θα έχει σαφή εικόνα  για το πόσοι από τους συμμετέχοντες σε προγράμματα κατάρτισης προσελήφθησαν και πόσοι επέστρεψαν στην ανεργία. Σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αποπληρωμή των συμμετεχόντων στα προγράμματα κατάρτισης, καταβάλλεται  προσπάθεια έτσι ώστε να επιλυθούν σύντομα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο πρόσφατο παρελθόν από τις μεταβολές στη διαδικασία πληρωμών.
 
Από την πλευρά των ΚΕΚ, οι εκπρόσωποι τους ζήτησαν από την υπουργό την παρέμβαση της για να επιλυθούν ορισμένα από τα προβλήματα που συνδέονται με την εγκύκλιο 64/2014 του ΙΚΑ , το χρόνο αποπληρωμής των προγραμμάτων, αλλά και τις συνθήκες «αθέμιτου ανταγωνισμού» από ορισμένα ΚΕΚ που κάνουν κακή χρήση του voucher. Επιπλέον, ζήτησαν να προχωρήσουν γρήγορα οι όποιες αλλαγές  και δεσμεύτηκαν να συμμετέχουν με δημιουργικό τρόπο στον επανασχεδιασμό του συστήματος.
 
 
www.proslipsis.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ