Τον Μάρτιο οι αιτήσεις για κοινωφελή εργασία

Αρχές Μαρτίου ξεκινά, σύμφωνα με πληροφορίες, η υποβολή αιτήσεων των ωφελουμένων για το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, το οποίο έχει ήδη πάρει το «πράσινο φως» από το ΑΣΕΠ και θα δώσει «ανάσα» σε 52.353 ανέργους.
Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου, στο τέλος Μαρτίου θα καταρτιστούν οι πίνακες μοριοδότησης των ωφελουμένων, ενώ αρχές Απριλίου οι επιτυχόντες θα αρχίσουν να εργάζονται στους συμμετέχοντες φορείς. Ηδη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ έχει συσταθεί ειδική επιτροπή, η οποία θα βοηθήσει στην τελική διαμόρφωση της προκήρυξης.
Ειδικότερα, η ομάδα εργασίας του υπουργείου εξετάζει τροποποιήσεις, όπως την επιμήκυνση της διάρκειας των συμβάσεων , αλλά και την αύξηση του μισθού στα 750 ευρώ. Εξάλλου, το υπουργείο έχει καλέσει ήδη τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης σε συνεργασία για:
Την επικαιροποίηση της κατανομής των θέσεων εργασίας αυστηρά με βάση το πληθυσμιακό κριτήριο. Στο μέλλον θα ληφθούν υπόψη πρόσθετα κριτήρια για την κατανομή των θέσεων και συγκεκριμένα αυτά της φτώχειας και της ανεργίας σε τοπικό επίπεδο.
Τη δημιουργία νέων μηχανισμών παρακολούθησης και αξιολόγησης των προγραμμάτων.
Και τη θέσπιση διαδικασίας καταγραφής και διευθέτησης τυχόν ενστάσεων που υποβάλλουν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα.
Τέλος, στις σκέψεις του υπουργείου είναι και η δημιουργία μηχανισμού που θα μπορεί να συλλέγει πληροφορίες από τους ωφελουμένους αναφορικά με την τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και για τυχόν δυσλειτουργίες στην εκτέλεση του προγράμματος.
 
 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΓΕΝΗΣ
vgenis@pegasus.gr
www.ethnos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ