ΚΕΔΕ: Αλλαγές στην Κοινωφελή Εργασία του ΟΑΕΔ

Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο

Αλλαγές προγραμματίζονται για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στην εφαρμογή των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας. Μπορεί το ισχύον πρόγραμμα να πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή τις επόμενες ημέρες - αν και έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα -, αλλά σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη, στον επόμενο κύκλο του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας θα επανεξεταστεί συνολικά το πλαίσιο εφαρμογής του.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Γ. Πατούλη, έγινε γνωστό ότι όπως προέκυψε από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρ. Αντωνοπούλου, συμφωνήθηκε η σύσταση κοινής ομάδας εργασίας μεταξύ της ΚΕΔΕ και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις της ΚΕΔΕ που αφορούν μεταξύ των άλλων: ·      

Την αύξηση του χρονικού διαστήματος υλοποίησής του σε 10-12 μήνες. ·      

Τη δυνατότητα διαδοχικής πρόσληψης του προσωπικού στους δήμους. ·      

Την επανεξέταση των κριτηρίων επιλογής των ανέργων.

 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το ισχύον πρόγραμμα θα εφαρμοστεί ως έχει, με μικρές βελτιωτικές κινήσεις. Αναμένεται  η προκήρυξη του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στους δήμους εντός των επόμενων ημερών και θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση περίπου 32.000 θέσεις πεντάμηνης απασχόλησης σε Δήμους.

Αναφερόμενος ο Γ. Πατούλης στο πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους» για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 τόνισε ότι η ΚΕΔΕ θα στηρίξει συνολικά και συλλογικά την προσπάθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προάγοντας και αναδεικνύοντας τις συνεργασίες και τις εταιρικές σχέσεις σε τοπικό επίπεδο.

Ωστόσο υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση η Αυτοδιοίκηση είναι αντίθετη με τη διαμεσολάβηση ιδιωτών στη διαχείριση του προγράμματος. Σε ότι αφορά τα θέματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και προαγωγής υγείας, η ΚΕΔΕ προτείνει μεταξύ των άλλων τη θεσμοθετημένη λειτουργία  Δημοτικών Ιατρειών και Φαρμακείων με την πιστοποίηση δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας καθώς και την ουσιαστική αποκέντρωση υπηρεσιών υγείας μέσα από τη δημιουργία μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε τοπικό επίπεδο.

Για την προώθηση των παραπάνω αιτημάτων θα ζητηθεί συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Π. Κουρουμπλή. Αποφασίστηκε επίσης, να διερευνηθεί η δυνατότητα υλοποίησης δράσεων μέσω του νέου ΕΣΠΑ, για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ.

www.dikaiologitika.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ