Εξομείωση μισθού, χωρίς ηλικιακή διάκριση

Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο
Σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, με εξομείωση του μισθού για εργαζόμενους άνω και κάτω των 25 ετών, όπως επίσης και ανάμεσα σε υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες, όσον αφορά τις κατώτατες αποδοχές, θα είναι το πρώτο μέτρο που θα λάβει άμεσα το υπουργείο Εργασίας. Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, ο υπουργός Εργασίας, κ. Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι θα γίνει σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
Με τη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας και προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή εντός Μαρτίου, θα δίνεται η δυνατότητα στους κοινωνικούς εταίρους να υπογράφουν στο εξής Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), μόνο με ευνοϊκότερους όρους, από αυτούς που θα έχουν θεσπιστεί. Πάντως, ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε ότι η «αύξηση του κατώτατου μισθού θα πραγματωθεί σε συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας και παραγωγικής ανασυγκρότησής της».
Επίσης, θα επανεξεταστεί εκ του μηδενός, το νομοθετικό πλαίσιο για τη μερική και την εκ περιτροπής απασχόληση για να αποφεύγονται στο εξής καταχρήσεις και καταστρατηγήσεις. Στόχος είναι να σταματήσει η «εκπαραθύρωση των συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου, από ευέλικτες μορφές απασχόλησης, οι οποίες έχουν αυξηθεί δραματικά στην αγορά εργασία», όπως διαπιστώνει ο κ. Σκουρλέτης.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εργασίας επιθυμεί να αναβαθμίσει το ρόλο των εργαζομένων αυτής της κατηγορίας και των εκπροσώπων τους. Επίσης, θα ενισχυθούν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Σώματος Επιθεώρησης της Εργασίας (ΣΕΠΕ), στο πλαίσιο της γενικότερης αναβάθμισής του. Επιπλέον, θα αξιοποιηθεί και το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη, έτσι ώστε οι αρμόδιες αρχές να έχουν την πιο σωστή ενημέρωση για τη διαμόρφωση της αγοράς εργασίας και ως προς τον έλεγχο παραβάσεων της ισχύουσας νομοθεσίας.
 
www.dikaiologitika.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ