Διασφαλισμένα δικαιώματα για την κοινωφελή εργασία του ΟΑΕΔ ζητά η ΠΟΕ - ΟΤΑ

Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο
Να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων  που θα απασχοληθούν μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, ζήτησαν μεταξύ άλλων, από τον υπουργό Εργασίας, κ. Πάνο Σκουρλέτη, τα μέλη  του  προεδρείου της ΠΟΕ – ΟΤΑ.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα ανάμεσα στις δύο πλευρές ο κ. Σκουρλέτης ενημέρωσε  τους εκπροσώπους της ΠΟΕ – ΟΤΑ για το αποτέλεσμα της διαβούλευσης   του υπουργείου Εργασίας με την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), για τους όρους υλοποίησης των προγραμμάτων. Ειδικότερα, κατέστη γνωστό ότι η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ράνια Αντωνοπούλου και το προεδρείο της ΚΕΔΕ  συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, στη βελτίωση της παρακολούθησης των συγκεκριμένων προγραμμάτων από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.  
Επίσης, συμφωνήθηκε η έκδοση βοηθητικού υλικού («χάρτης»  δικαιωμάτων και υποχρεώσεων), προκειμένου οι επιλεχθέντες από το πρόγραμμα  άνεργοι  να ξέρουν επακριβώς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή τους σε αυτό.
Υπενθυμίζεται ότι έως τα τέλη Μαρτίου, αναμένεται το υπουργείο να δώσει την έγκριση, έτσι ώστε ο ΟΑΕΔ, να προκηρύξει τις περίπου 32.000 θέσεις εργασίας, πεντάμηνης απασχόλησης, στους δήμους. Ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε πάντως ότι  τα προγράμματα κοινωφελούς  εργασίας που πρόκειται να υλοποιηθούν άμεσα, έχουν δρομολογηθεί εδώ και μήνες, από την προηγούμενη κυβέρνηση, άρα οι παρεμβάσεις που μπορούσαν να γίνουν είναι περιορισμένες.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας ενημέρωσαν τον υπουργό Εργασίας για ζητήματα απασχόλησης στους δήμους της χώρας, θέματα ασφαλιστικής ισότητας με τους  εργαζόμενους στο Δημόσιο και τα προβλήματα των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές των δήμων.  
Επίσης, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στα επόμενα νομοθετικά βήματα του υπουργείου στο πεδίο των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και  των εργασιακών δικαιωμάτων.
 
www.dikaiologitika.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ