Η θέση 12 και το κόστος από τη λειτουργία του ΜΕΑ-ΧΥΤΥ

thesh12Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, που καλείται να αντιμετωπίσει κάθε δημοτική αρχή. Οι αντιδράσεις που γεννά η χωροθέτηση των ΧΥΤΑ, δικαιολογημένες ή μη, υποκινούμενες ή όχι, σε κάθε περίπτωση καταδεικνύουν τη δυστοκία στην εξεύρεση λύσεων του προβλήματος.

Στο νομό μας το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων επιχειρείται ν' αντιμετωπιστεί από τον ΕΣΔΑ με τη δημιουργία μιας μονάδας ΜΕΑ-ΧΥΤΥ στη θέση 12, θέση για την οποία ως γνωστόν έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις, τις οποίες εν πολλοίς συμμερίζομαι. Για την ιστορία ν' αναφέρουμε ότι η θέση 12 δεν υπήρχε στον αρχικό κατάλογο με τις προτεινόμενες θέσεις αλλά μπήκε εμβόλιμα, διότι κάποιες εξ αυτών κρίθηκαν ακατάλληλες κι άλλες λόγω των έντονων τοπικών αντιδράσεων αποκλείστηκαν. Έτσι βγήκε στο προσκήνιο η θέση 12, η οποία και επιλέχθηκε παρ' όλες τις εκφρασμένες αντιδράσεις του ΤΕΕ Ημαθίας, αρχαιολόγων, οικολογικών οργανώσεων και κομμάτων. Στο σημείο αυτό να θυμίσω ότι οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν για τη θέση 12 έχουν να κάνουν με την άμεση γειτνίασή της με τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, σε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και πολύ κοντά στον ταμιευτήρα ύδρευσης της Θεσσαλονίκης από τον Αλιάκμονα. 

Πέραν, όμως, των ενστάσεων που αφορούν τη χωροθέτηση του ΜΕΑ-ΧΥΤΥ το ΤΕΕ Ημαθίας με έγγραφό του στις 2-2-2009 γνωστοποιεί στους τοπικούς άρχοντες ότι το ετήσιο κόστος και για 25 χρόνια, σύμφωνα με τα δεδομένα της διακήρυξης του έργου, θα ανέρχεται σε:

Πρόβλεψη εισερχόμενων Στερεών Απορριμμάτων προς Μ.Ε.Α.
60,000 ton  ανά  έτος.
60.000 ton x (87 x 1,19)  =   6.211.800 €/έτος
Διαχειριστικές Δαπάνες  περίπου 3,00 € ανά τόνο.
60.000 ton x 3,00 €/ton  =      180.000 €/έτος
Κόστος  λειτουργίας  τριών σταθμών μεταφόρτωσης και προδιαλογής μετά αποσβέσεων, καθώς και κόστος μηχανικής διαλογής των οργανικών απορριμμάτων   ~ 35,00 €/ton.               60.000 ton x 35,00 €/ton =   2.100.000,00 €/έτος

Ετήσιο κόστος :        8.491.800,00 €

Επιπρόσθετα, να επισημάνουμε  πως το πρόβλημα των απορριμμάτων δεν αντιμετωπίζεται συνολικά, αφού επί παραδείγματι  τα προϊόντα κατεδαφίσεων από οικοδομικές εργασίες, τα στείρα υλικά λατομικών δραστηριοτήτων, τα βιομηχανικά απόβλητα, θα συνεχίζουν να ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα το νομό με αποτέλεσμα ο κίνδυνος για επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε. να παραμένει υπαρκτός. Και για αντιμετωπιστούν όλα τα ανωτέρω θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος χώρος απόθεσης απορριμμάτων, με νέα, επιπρόσθετη των 8.491.800,00 € ανά έτος, δαπάνη.

Αυτό το δυσβάσταχτο κόστος θα κληθούν, αν πέσουν οι υπογραφές στη σύμβαση, να το πληρώσουν οι δημότες, αφού οι Δήμοι θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη 2-3 φορές για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύμβαση. Κάποιοι μάλιστα αιρετοί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κάνουν λόγο σε κατ' ιδίαν συζητήσεις για ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις των δημοτικών τελών.

Στο σημείο αυτό ν' αναφέρω ότι πριν από το έγγραφο του ΤΕΕ μεσολάβησε η επίσκεψη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βέροια, ο οποίος ερωτηθείς από δημοσιογράφους εξέφρασε τη κατηγορηματική του αντίθεση στη χωροθέτηση του ΜΕΑ-ΧΥΤΥ στη θέση 12, αδειάζοντας τους τοπικούς βουλευτές και δημάρχους που εκλέγονται με το ΠΑΣΟΚ.

Στο διάστημα που παρήλθε τόσο από την επίσκεψη του κ. Βενιζέλου όσο, κυρίως, από το έγγραφο του ΤΕΕ ανέμενα κάποιες επίσημες τοποθετήσεις από τις Ν.Ε. των κομμάτων - και αναφέρομαι στα δύο μεγάλα κόμματα - για τη νέα αυτή εξέλιξη αλλά και από τους βουλευτές και κυρίως τους δημάρχους του νομού.

Περίμενα, επί παραδείγματι, από τη Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ να τοποθετηθεί και να πει στους Ημαθιώτες ποια είναι τελικά η επίσημη θέση του κόμματος για τη θέση 12. Διότι αν το επίσημο ΠΑΣΟΚ εκφράζεται - κι έτσι θέλω να πιστεύω - δια του Προέδρου και του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου τότε κάποιοι δήμαρχοι στο νομό μας , μέλη του ΠΑΣΟΚ και εκλεγμένοι με την υποστήριξή του κινούνται σε πλήρη αντιδιαστολή με την επίσημη θέση του κόμματος. Σκοπεύει η Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ να αποσαφηνίσει τη θέση της και να ζητήσει από τους δημάρχους αυτούς να επανατοποθετηθούν; Και για να το προχωρήσω ακόμα παραπέρα, θα τους επιβραβεύσει γι' αυτή τους τη στάση δίνοντάς τους εκ νέου το χρίσμα στις επόμενες δημοτικές εκλογές;

Περίμενα, επίσης, από τον ΕΣΔΑ και κυρίως απ' το νέο του πρόεδρο να μας αιτιολογήσει το γιατί δεν υπάρχει χρόνος για επαναδιαπραγμάτευση τόσο της χωροθέτησης όσο και της σύμβασης του έργου; Κι αν έχουμε εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια, τότε υπάρχουν ευθύνες σε όλους αυτούς, που κινούμενοι από μικροκομματικά και τοπικιστικά συμφέροντα άφησαν ένα ζωτικής σημασίας έργο να χρονίζει στις καλένδες.

Περιμένω να δω τους δημάρχους να φέρνουν το σημαντικό αυτό θέμα σε συζήτηση στα δημοτικά συμβούλια αλλά και σε λαϊκές συνελεύσεις, προκειμένου να ενημερώσουν τους δημότες τους για το κόστος που καλούνται να επιβαρυνθούν απ' τη λειτουργία του ΜΕΑ-ΧΥΤΥ.

Δεν είμαι οπαδός του status quo, αντιθέτως πιστεύω πως το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων πρέπει να αντιμετωπιστεί με υπευθυνότητα, τόλμη και σύνεση μακριά από μικροπολιτικές, μικροκομματικές και τοπικιστικές αντιλήψεις. Οι πολίτες της Ημαθίας περιμένουν από τους εκλεγμένους τους άρχοντες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.


Παναγιώτης Η. Χατζησάββας
Εκπαιδευτικός
http://www.agiasoslesvou.blogspot.com
panhatz2002@gmail.com


bloggersΌταν στη ζωντανή πραγματικότητα παίζονται πολλά παιχνίδια, μέχρι και κατασκευές "εξεγέρσεων" και ποικίλων τρομοκρατικών ομάδων, είναι εύκολο να αντιληφθούμε το τι μπορεί να παίζεται στην εικονική πραγματικότητα του ιντερνέτ.

Έχουμε από πολύ παλιά επισημάνει τούτο: "Μέσα σε αυτούς τους κρυφούς και εικονικούς χώρους οι πρώτοι που δρουν οργανωμένα είναι τα ποικίλα συμφέροντα, τα υπαλληλάκια τους και η πληθώρα των διαπλεκόμενων δομών εξουσίας: Από θεσμικά κέντρα εξουσίας, μέχρι εξωθεσμικά, από κρατικές και κομματικές υπηρεσίες μέχρι μυστικές υπηρεσίες όλων των αποχρώσεων. Και φυσικά όλες οι υπαρκτές ή ανύπαρκτες ομαδούλες όλων των χρωμάτων της ίριδας και όλων των μεταμφιέσεων εξαπάτησης".

Όποιος έχει στοιχειώδεις ιστορικές γνώσεις και πολιτικές εμπειρίες είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η προβοκάτσια είναι ένα από τα βασικά όπλα των διωκτικών και κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους εναντίον των λαϊκών κινημάτων και των οργανώσεών τους: μικρών και μεγάλων.

Σήμερα σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης και σήψης, σε μια περίοδο διεθνών ανακατατάξεων και πολιτικών ανατροπών, σε μια περίοδο δραματικής ιδεολογικής και ηθικής πτώσης και πολιτικής αστάθειας και ρευστότητας, ο εικονικός χώρος, με δεδομένο την τραγική κατάσταση των λαϊκών κινημάτων, "εικονίζει" όχι μόνο όλα αυτά, αλλά και τη σηπτική επιδημία του καθεστώτος. Πρωταρχικά και κύρια αντανακλά και αποτυπώνει όλα τα βρώμικα παιχνίδια των ποικίλων και πολυεδρικών μηχανισμών της προβοκάτσιας.

Η προβοκάτσια και η στρατολόγηση προβοκατόρων έχει εδώ και πολλά χρόνια αναχθεί σε "επιστήμη" από τις ποικίλες μυστικές υπηρεσίες και τα πολύχρωμα παραρτήματά τους που δρουν, σαν ένα τεράστιο δίκτυο αράχνης, πάνω στην ελληνική κοινωνία.

ΣΗΜΕΡΑ, αυτός ο προβοκατόρικος "ιστός της αράχνης" έχει πάρει αποκρουστικές, εφιαλτικές μορφές στη μπλογκόσφαιρα. Έχει γίνει βρόχος στο λαιμό. Είναι πολυπλόκαμος και πολυεδρικός. Οι ιστοχώροι αποτελούν ένα από τα πλέον "προνομιακά πεδία" των μηχανισμών προβοκάτσιας. Ένα πεδίο που οργιάζουν οι προβοκάτορες, όλων των ειδών και όλων των χρωμάτων.

Τα ζωντανά κινήματα είναι σχεδόν ανύπαρκτα, η ιδεολογική και πολιτική θολούρα εφιαλτική, οι εμπειρίες υποτυπώδεις, η ενεργητική πολιτική πράξη αναιμική και τα ανυποψίαστα "θύματα" πολλά.

Ο άγριος πόλεμος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε διάφορα μπλοκ και ο οποίος θα συνεχιστεί ακόμα πιο άγρια, αποτελεί το σύμπτωμα αυτής της νοσηρά εφιαλτικής κατάστασης. Αποτελεί την επιθετική αιχμή των μηχανισμών της προβοκάτσιας και των ποικίλων, περίπλοκων διαπλοκών της, για τη χειραγώγηση και τον έλεγχο της μπλοκόσφαιρας.

Οι θρήνοι, όμως, και τα αναθέματα δεν βγάζουν πουθενά και το χειρότερο οδηγούν στην απελπισία της μοιρολατρικής απάθειας. Σήμερα ζούμε ένα ΓΕΝΙΚΟ εφιάλτη: Αυτό της νεοταξικής ισοπέδωσης. Και το μόνο όπλο μας είναι η δράση μας, σε όλους τους τομείς: Η δράση που θα συνδυάζει τη νηφαλιότητα της γνώσης (θεωρητικής, ιστορικής, πολιτικής) ΜΕ την οργή της "πράξης".
Μια τέτοια "δράση" (παρέμβαση) θα γονιμοποιηθεί καταλυτικά με την ανάπτυξη των μαζικών κινημάτων, η οποία είναι αντικειμενικά αναπόφευκτη. Τότε όλα τα παιχνίδια των προβοκατόρικων μηχανισμών θα μοιάζουν με τη μάταια προσπάθεια να αδειάσεις ένα ωκεανό με ένα νεροπότηρο.
Πρέπει να "κολυμπήσουμε", λοιπόν, μέσα στο θυελλώδες πέλαγος της μπλοκόσφαιρας με πυξίδα και σωσίβια: και αυτά δεν μπορεί να είναι άλλα από τη γνώση και το πολιτικό κριτήριο.
Ο Αγώνας και εδώ είναι πολιτικός. Και τα αλάθευτα κριτήρια ενός τέτοιου αγώνα είναι ιδεολογικά, πολιτικά και της πράξης: Της ιντερνετικής πράξης επί του προκειμένου.

Θα κάνουμε πιο συγκεκριμένα αυτά τα κριτήρια, στη βάση των συνοπτικών παρατηρήσεων.

Πρώτη παρατήρηση: Το πρώτο "σωσίβιο" είναι η "ιδεολογία" κάθε ιστοχώρου, δηλαδή η βαθύτερη φιλοσοφία του. Είναι τέτοια η διαπλεκόμενη περιπλοκή των προβοκατόρικων μηχανισμών που η εξωτερική τους παρατήρηση και αξιολόγηση ξεγελάει. Μπορεί να συγκρούονται σε επιμέρους ζητήματα και άλλα να μεταμφιέζονται, αλλά να έχουν την ίδια "ρίζα" και τους ίδιους "νταβάδες".
Η προσέγγιση και η αξιολόγηση δεν πρέπει να γίνεται από τις "εξωτερικές όψεις", αλλά από την εσώτερη λογική και φιλοσοφία τους. Με αυτό το κριτήριο θα διαπιστώσουμε τούτο το ουσιώδες: Ότι πολλοί ιστοχώροι εξωτερικά φαίνονται διαφορετικοί, αλλά προωθούν τη νεοταξική λογική και τα πλανητικά, αυτοκρατορικά ιδεολογήματα. Π.χ., πολλοί διαχωρίζονται, σε επιμέρους ζητήματα, από τους "Ιούς", αλλά η φιλοσοφία τους είναι η ίδια, καθώς, συχνά, και οι θέσεις τους πάνω στα κεντρικά και μεγάλα ζητήματα της εποχής μας.
Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι τα "νταβατζίδικα" μπογκ, λόγω των ανταγωνιστικών συμφερόντων των "νταβάδων" και των πολιτικών τους παιχνιδιών τους, συγκρούονται σε "εξωτερικά σημεία". Η λογική τους είναι, όμως, κοινή: Η καθεστωτική λογική των "νταβάδων"
Το ίδιο συμβαίνει και στα μπλογκ των κομματικών διαπλοκών...
Το ιδεολογικό, φιλοσοφικό "πρόσωπο" των μπλογκ (εξωτερικά καλυμμένο συχνά), αποτελεί τον θεμελιώδη λίθο της αξιολόγησής του...

Παρατήρηση δεύτερη: Οι πολιτικές θέσεις. Ένα άλλο κριτήριο είναι οι πολιτικές θέσεις που προωθεί κάθε μπλογκ πάνω στα φλέγοντα και καταλυτικά, κοινωνικά, εθνικά, πολιτικά και πολιτισμικά ζητήματα της εποχής μας, τα οποία απορρέουν από τον οδοστρωτήρα της παγκοσμιοποίησης.
Από μόνο του, φυσικά αυτό το κριτήριο, μπορεί να οδηγήσει στην εξαπάτηση. Σήμερα, πολλοί μεταμφιέζονται και σφετερίζονται πολιτικά τα προβλήματα αυτά. Αλλά, μία πρώτη οριοθέτηση στη βάση μιας κεντρικής διαχωριστικής γραμμής: "υπέρ της Νέας Τάξης, κατά της Νέας Τάξης", βοηθάει πολύ στο να αξιολογήσουμε τα πράγματα και να δούμε ποιοι έχουν μια ενιαία πολιτική αντίληψη εναντίον της ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης και ποιοι μερική αντίληψη ή νόθα...

Παρατήρηση τρίτη: Η ανυπαρξία καθαρής πολιτικής αντίληψης.
Η έλλειψη πολιτικής είναι και αυτό πολιτική θέση. Πολλοί ιστοχώροι δεν διατυπώνουν ανοικτά και καθαρά τις απόψεις τους. Σπερμολογούν, αποδέχονται, ακόμα και σφετερίζονται, απόψεις άλλων. Εμφανίζονται με έναν ύπουλο πλουραλισμό: φιλοξενούν και προωθούν απόψεις με κάποιες εξωτερικές ομοιότητες, αλλά με ριζικά διαφορετικές φιλοσοφίες και αντιλήψεις, στο όνομα όχι μόνο του αντινεοταξικού αγώνα, αλλά και του αντι-ιμπεριαλιστικού. Με άλλα λόγια: Προβάλλουν θετικά διαφορετικά ποιοτικά περιεχόμενα, δίχως να ξεκαθαρίζουν τη δική τους θέση και δίχως κανένα δικό τους σχολιασμό.
Τέτοια μπλογκ εξ ορισμού είναι ύποπτα. Παίζουν κάποιο παιχνίδι.
Δεν αναφερόμαστε εδώ στα καθαρά δημοσιογραφικά μπλογκ. Αυτά λειτουργούν στη βάση των αστικών κανόνων της δημοσιογραφίας: άλλα προβάλλουν όλες τις απόψεις, όπως το "Τρωκτικό" και άλλα επιλεκτικά, ανάλογα με τις κομματικές τους δεσμεύσεις ή τις "νταβατζίδικες". Αυτή η "κλασσική", αστική αντίληψη της ενημέρωσης είναι γνωστή και ορατή...
Αναφερόμαστε σε μπλογκ που θέλουν να αποτελούν "εστίες" άποψης και αγώνα και είναι "μικτά": αστικής δημοσιογραφίας και αγωνιστικής άποψης και πράξης).

Παρατήρηση τέταρτη: Η θέση απέναντι στα λαϊκά κινήματα.
Καταλυτικό πολιτικό κριτήριο είναι η θέση που παίρνει κανείς, άμεσα ή έμμεσα, απέναντι στις λαϊκές εκδηλώσεις, διαμαρτυρίες και μαζικά κινήματα. Αυτό το κριτήριο ανάγεται στα ιδεολογικά κριτήρια, αλλά το παραθέτουμε ξεχωριστά.
Σε πολλά μπλογκ, τα οποία εμφανίζονται εναντίον της Νέας Τάξης, οι λαϊκές κινητοποιήσεις προκαλούν αλλεργία. Όταν αντιμετωπίζεις το λαό σαν αντικείμενο και όχι ως υποκείμενο των εξελίξεων, διέπεσαι από βαθιά καθεστωτική αντίληψη και νοοτροπία. Καμία αλλαγή και κανένας αγώνας δεν μπορεί να γίνει με το λαό στο περιθώριο ή υποχείριο...

Πέμπτη παρατήρηση: η συγκεκριμένη πολιτική και οργανωτική πρακτική.
Οι ιδεολογικές και πολιτικές σου αντιλήψεις, η καθαρότητα και η αυθεντικότητα των απόψεών σου, καθορίζουν και τις πρακτικές σου. Όσοι έχουν απόψεις και θέλουν κάτι να πουν (οι αυθεντικοί ανώνυμοι μπλόγκερ) δεν αποτελούν "δοχεία" Βαβυλωνίας, ούτε επιζητούν επαφές για τις επαφές και διασυνδέσεις άνευ αρχών. Επιδιώκουν φυσικά να προωθήσουν τις απόψεις τους παντού, αλλά μέχρι εκεί...
Υπάρχουν πολλοί, που ενώ ζούνε με αναπαραγωγές κειμένων ή ερμαφρόδιτες ιδεούλες επιδιώκουν μανιωδώς την προβολή τους και τη θεμελίωσή τους στο στερέωμα της μπλοκόσφαιρας: Αυτός είναι ο μοναδικός στόχος και όχι η παραγωγή και η διαπάλη των ιδεών, η αγωνιστική προσφορά απόψεων.
Κατά κανόνα αυτά τα μπλογκ είναι αυτά των "μεταμφιέσεων", των διφορούμενων αντιλήψεων, αυτά που λειτουργούν με "φιλοξενίες" αντίθετων απόψεων και αναλώνονται σε "επαφές" και "διασυνδέσεις". Είναι ιστοχώροι της ερμαφρόδιτης προβοκάτσιας...

Τελευταία παρατήρηση: ο υπερβάλλον ζήλος.
Μερικά, διακριτικά χαρακτηριστικά της "θεωρίας" και "πρακτικής" των προβοκατόρων είναι:
Ο υπερβάλλον "επαναστατικός οίστρος".
Οι ηχηροί ήχοι: αφοριστικές αντικαθεστωτικές φράσεις και υστερικοί αναθεματισμοί...
Κομπάζουσα ηθικολογία, υβρεολόγιο και προσωπικοί χαρακτηρισμοί.
Σπερμολογίες και τεμαχισμός της σκέψης. Τουφεκιές και κρότοι μεγαλοστομίας, χωρίς καμία σύνθεση επιχειρημάτων και πειθαρχία της σκέψης.

Πάντα οι προβοκάτορες σκούζουν με αφρούς εναντίον του καθεστώτος και συχνά εναντίον αυτών που υπηρετούν...

Εάν, υποθετικά μιλώντας, εμφανιζόντουσαν τα πρόσωπα πολλών από τους μπλόγκερ, θα πέφταμε από τα σύννεφα.

Ήδη, πολλοί από τους γνωστούς, δίνουν τη "γεύση": εξετάστε από ποια εκτροφεία βγήκανε...

_________________
Φωτιά και τσεκούρι όχι μόνο στους
προσκυνημένους, αλλά και στους
πράκτορες και προβοκάτορες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ