Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της κλιματικής αλλαγής

344Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας είναι ίσως οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης.
Αναγνωρίζοντας την πρόκληση αυτή, τρία μέλη της Ένωσης Μορφωτικών Ινστιτούτων Ε.Ε. (EUNIC), το British Council, το Goethe Institut και το Institut Fran?ais d'Ath?nes, ένωσαν τις δυνάμεις τους και συνεργάζονται με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για να υλοποιήσουν ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα το οποίο έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση νέων, καλώντας τους να σχεδιάσουν βιώσιμες λύσεις με γνώμονα τις αρχές της οικολογίας, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Ο Διαγωνισμός υλοποιείται με τη συνεργασία της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας ECOWEEK.
Το πρόγραμμα «Τοπίο, Περιβάλλον και Αρχιτεκτονική» περιλαμβάνει τέσσερα συμπληρωματικά σκέλη, στο κέντρο των οποίων βρίσκεται ο Φοιτητικός Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών βιώσιμου σχεδιασμού ο οποίος απευθύνεται σε φοιτητές Αρχιτεκτονικών Σχολών και όχι μόνο.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Διαγωνισμός συνδέεται με τη γενικότερη διαπίστωση πως η ευαισθητοποίηση στα προηγούμενα θέματα αποτελεί σημαντική, κεντρική, πολιτισμική και πολιτική απαίτηση της εποχής. Οι αρχιτέκτονες και οι σπουδαστές των Σχολών Αρχιτεκτονικής, ως εκπρόσωποι μιας από τις παλαιότερες και σημαντικότερες επιστημονικές ομάδες οι οποίες μετέχουν στη διαμόρφωση των τόπων ζωής των κοινωνιών, οφείλουν να απαντήσουν άμεσα στην απαίτηση αυτή και να συνεργαστούν για αυτόν το σκοπό με φοιτητές άλλων επιστημονικών ειδικοτήτων, σε μια προσπάθεια να συστήσουν διεπιστημονικές ομάδες μελέτης οι οποίες θα προτείνουν μια ολοκληρωμένη και ενημερωμένη προσέγγιση βελτίωσης του Πάρκου «Α. Τρίτσης», με σεβασμό στις αρχές της οικολογίας, της βιοποικιλότητας και της προώθησης της βιωσιμότητας.
Ο Διαγωνισμός αποσκοπεί στη διατύπωση προτάσεων τοπιακής παρέμβασης και περιβαλλοντικής αναβάθμισης στοχεύοντας σε ένα πάρκο μηδενικών ρύπων, πνεύμονα για την πόλη, νησίδα «άγριας ζωής» και παράδειγμα συμβίωσης του τοπίου και των βιοκλιματικών αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων.
Περιγράφοντας αναλυτικότερα τα βασικότερα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη φυσιογνωμία του Πάρκου «Α. Τρίτσης», πρέπει να τονίσουμε πως είναι χώρος σημαντικός για τους τρεις γειτονικούς Δήμους Ιλίου,
Αγίων Αναργύρων και Καματερού οι οποίοι και συμμετέχουν στον Οργανισμό Διοίκησης και Διαχείρισής του και πως δεν απευθύνεται μόνο στις όμορες δομημένες αστικές περιοχές, αλλά συνιστά υπερτοπικό πόλο έλξης επισκεπτών. Τα χίλια στρέμματα του εμβαδού του προσφέρουν ένα ενδιαφέρον τοπίο, όπου η ποικιλομορφία της βλάστησης συνδυάζεται με την παρουσία εκτεταμένων επιφανειών νερού. Φυλλοβόλα και αειθαλή δέντρα, αγροτικές καλλιέργειες, καλαμιώνες και μια σειρά από τεχνητές λίμνες, συγκροτούν «ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στο αστικό περιβάλλον της Αττικής» .
«Καθώς οι περισσότεροι υγρότοποι του λεκανοπεδίου έχουν συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια, οι λίμνες του Πάρκου, αναδεικνύονται σε κυρίαρχο χαρακτηριστικό του τοπίου ικανό να προσελκύσει μεγάλο αριθμό από φτερωτούς επισκέπτες, που έχουν ανάγκη το υγρό στοιχείο» . Έτσι έχουν καταγραφεί 177 είδη πουλιών», γεγονός που δικαιολογεί τη δραστηριοποίηση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στο χώρο του Πάρκου όπως και την υλοποίηση Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, δίνοντας την ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και άλλες ομάδες επισκεπτών να έχουν μία βιωματική γνωριμία με το περιβάλλον μίας αστικής νησίδας άγριας ζωής.
Ο χαρακτηρισμός επομένως του Πάρκου «Α. Τρίτσης» ως Πάρκου «Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης», δεν αναφέρεται σε μια γενική και μόνο θετική επιρροή, όπως αυτή που ασκείται στο αστικό κοινό από κάθε χώρο με σημαντική τοπιακή παρουσία και φυσική φύτευση. Πολύ ειδικότερα περιγράφει μια ενεργή, ήδη συγκροτημένη, σειρά δραστηριοτήτων οι οποίες στόχο έχουν να ενεργοποιήσουν και να επιμορφώσουν τους επισκέπτες του σε θέματα τοπιακού ενδιαφέροντος, περιβαλλοντικών δράσεων και βιώσιμης ανάπτυξης.
Ενισχύοντας το σημαντικό αυτό περιβαλλοντικό χαρακτήρα του Πάρκου, οι προτάσεις αναβάθμισής του που θα δοθούν από το Διαγωνισμό, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα ήπιας ανάπτυξης λαμβάνοντας υπόψη, όχι μόνο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προτεινόμενων λύσεων, αλλά και τη θετική επίδραση στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη και αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.
Παράλληλα με το Διαγωνισμό θα διοργανώνεται σειρά από ανοιχτές συζητήσεις, διαλέξεις και διεπιστημονικά εργαστήρια στα οποία θα συμμετέχουν διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο με στόχο την προώθηση της αρχής της βιωσιμότητας και την ανταλλαγή καλών πρακτικών βιώσιμου αστικού σχεδιασμού μεταξύ των χωρών. Ο Διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί με την έκθεση των συμμετοχών και την τελετή βράβευσης στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ