Επικοινωνιακά 'παιχνίδια' με την υπόθεση Άλεξ (αποκαλυπτικό βίντεο)

Σε τηλεοπτική εκπομπή στο κανάλι "Star" επανήλθε η γνωστή υπόθεση της εξαφάνισης του Άλεξ που έγινε στις 3 Φεβρουαρίου 2006 στη Βέροια. Μια υπόθεση που απασχόλησε το πανελλήνιο και όχι μόνο, για την ένταση με την οποία προβλήθηκε.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, η οποία παρέμεινε "εκδοχή", ο Άλεξ έπεσε θύμα βίαιης επίθεσης εναντίον του από πέντε συνομηλίκους του και έπεσε νεκρός από χτυπήματα που δέχτηκε.

Η υπόθεση έκλεισε τυπικά δυο χρόνια μετά την εξαφάνιση, με την απόφαση του δικαστηρίου το οποίο με απόφαση του προέδρου με την οποία δεν συμφώνησε ο εισαγγελέας, αποδέχτηκε τα αναφερόμενα ως γεγονότα, μέχρι τη μεταφορά του Άλεξ από το σημείο της συμπλοκής μέχρι κάποιο διπλανό ερειπωμένο σπίτι το οποίο αργότερα κατεδαφίστηκε.
Η απόφαση του δικαστηρίου στηρίχθηκε στην "ομολογία" του ενός από τους πέντε ανηλίκους, του ¨Βορειοηπειρώτη", όπως καθιερώθηκε να επονομάζεται, στα πλαίσια του ρεπορτάζ.

Οι άλλοι τέσσερις ήταν "τα δυο Ελληνόπουλα", "το παιδί από την Αλβανία" και "ο Ρουμάνος"...

Για την τύχη του Άλεξ από εκείνο το σημείο και μετά, το κατηγορητήριο δεν διατύπωσε άποψη. "Άποψη" διατύπωσαν οι "περιφερειακοί δικαστές".

Μετά το ανασκαφικό φιάσκο που έγινε το βράδυ της 2ας και το πρωινό της 3ης Ιουνίου 2006, προς επιβεβαίωση του "σεναρίου" ότι ο Άλεξ ήταν θαμμένος δίπλα στο ερειπωμένο σπίτι, ακολούθησαν διάφορες εκδοχές και εικασίες. Με την πιο ευφάνταστη αυτή της μεταφοράς στη Μπαρμπούτα, και της απόθεσης-ρίψης του άψυχου σώματος στο ποταμάκι του διαρρέει τη Βέροια. Από εκεί, σύμφωνα με το σενάριο, το άψυχο σώμα μεταφέρθηκε από το νερό σε μια απόσταση 40 περίπου χιλιομέτρων (!!!) και μέσω της "Τάφρου 66", έφτασε στον Αλιάκμονα και από εκεί κατέληξε στην απεραντοσύνη του Αιγαίου.

Η άποψη αυτή διατυπώθηκε δημόσια και μάλιστα από πρόσωπο με ιδιαίτερη "ειδίκευση" στην εξιχνίαση εγκλημάτων, με τεράστια επιρροή στην κοινή γνώμη.

Δέκα χρόνια αργότερα έγινε αναφορά στην πολύκροτη υπόθεση, στα πλαίσια τηλεοπτικής εκπομπής, με τηλεοπτικούς όρους και καλεσμένους την κ. Χριστίνα Αντωνοπούλου και τον κ. Πάνο Σόμπολο. Οι οποίοι - επίσης με τηλεοπτικούς όρους - φαντάζουν στην κοινή γνώμη ως "αυθεντίες".
Στην εν λόγω εκπομπή η κ. Αντωνοπούλου προέταξε ως ακαταμάχητο στοιχείο την πρώτη κατάθεση στην αστυνομία του θετού πατέρα του Άλεξ, όπου αναφέρει ότι πιθανόν ο Άλεξ να έπεσε θύμα ατόμων με ανώμαλες ορέξεις.

Είναι πολύ περίεργο ότι σε μια υπόθεση στη οποία προέκυψαν συνταρακτικά στοιχεία στα οποία, λόγω της ιδιότητας της ως τεχνικής συμβούλου της οικογένειας, είχε άμεση και πλήρη άποψη η κ. Αντωνοπούλου, να επικαλείται αυτό το "στοιχείο".

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με δική της κατάθεση, το Σεπτέμβριο του 2006, κι ενώ η κοινή γνώμη παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις, η κ. Αντωνοπούλου συμφώνησε με την μητέρα του Άλεξ για τη συγγραφή και την έκδοση ενός βιβλίου, "για να βγούνε κάποια χρήματα"... Συμφώνησαν μάλιστα και στη μοιρασιά των κερδών... Αυτά τα κατέθεσε η κ. Αντωνοπούλου στο δικαστήριο..

Αργότερα όμως χάλασε η συμφωνία καθώς ο εκδοτικός οίκος που επρόκειτο να εκδόσει το βιβλίο, όταν είδε το περιεχόμενο, άλλαξε γνώμη και ακύρωσε το συμβόλαιο.
Αμέσως μετά η κ. Αντωνοπούλου πήγε σε άλλον εκδοτικό οίκο, στις εκδόσεις "Παπαζήση" και το βιβλίο εκδόθηκε... Με μια μικρή λεπτομέρεια... Δεν έβαλε "συνεταίρο" τη μητέρα του Άλεξ και κράτησε ό,τι κέρδη προέκυψαν για τον εαυτό της...

Μέχρι εκείνο τον καιρό η κ. Αντωνοπούλου είχε την ισχυρή βεβαιότητα ότι τα γεγονότα συνέβησαν σύμφωνα με το κατηγορητήριο και ήταν πεπεισμένη για την ενοχή των πέντε ανηλίκων!!! Όσο για την περίφημη ψυχολογική εξέταση που έκανε στους πέντε κατηγορούμενους, με την ιδιότητα της τεχνικής συμβούλου και έγκριτης επιστήμονος, είναι ένα ζήτημα που χωράει πολλή συζήτηση.

Μια μικρή γεύση στο βίντεο:

Αυτό, σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου, αποτελεί επιστημονική εξέταση και όχι ανάκριση, σκληρή μάλιστα "ασφαλίτικου" τύπου.

Μετά την έκδοση του βιβλίου, οι σχέσεις της τεχνικής συμβούλου μα την οικογένεια του εξαφανισμένου παιδιού, όχι μόνο πάγωσαν, αλλά "θερμάνθηκαν" στην αντίθετη κατεύθυνση. Από σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης, έφτασαν στις δικαστικές αίθουσες με την κ. Αντωνοπούλου να κατηγορεί τη μητέρα του Άλεξ και αντιστρόφως!!!

Όσο για το εκδοτικό εγχείρημα, αυτό κατέγραψε την πρώτη και μοναδική περίπτωση όπου σε συνθήκες πολιτειακής ομαλότητας, με δικαστική απόφαση, απαγορεύεται η κυκλοφορία ενός βιβλίου!!! Το περιεχόμενο του πολύκροτου και πολυαναμενόμενου συγγραφικού πονήματος όχι μόνο απείχε από τις προσδοκίες μιας σοβαρής και εμπεριστατωμένης έρευνας, αλλά κρίθηκε και ότι περιέχει αναπόδεικτα και συκοφαντικά στοιχεία.
Μάλιστα και ο εκδοτικός οίκος, πέρα από την υποχρέωσή του να το αποσύρει από την κυκλοφορία, υποχρεώθηκε επίσης να καταβάλει ως αποζημίωση, ένα σεβαστό χρηματικό ποσό σε δικηγόρο της Βέροιας, ο οποίος προσέφυγε στη δικαιοσύνη για τα όσα του καταμαρτυρούσε χωρίς καμιά απόδειξη.

Οι σχέσεις οικογένειας και πρώην τεχνικής συμβούλου δε διέπονται απλά από ένταση, αλλά από πολύ πιο έντονα και βαθύτερα αρνητικά συναισθήματα, αν κρίνει κανείς από τα όσα εκτοξεύονται στις δικαστικές αίθουσες και όχι μόνο.

Είναι ιδιαίτερα περίεργο το γεγονός ότι τα στοιχεία που τώρα επικαλείται η κ. Αντωνοπούλου τα είχε στη διάθεσή της και την πρώτη περίοδο, όταν θεωρούσε δεδομένη την ενοχή των πέντε ανηλίκων. Γιατί δεν τα επικαλέστηκε τότε; Γιατί δεν πρόβαλε τότε τις αμφιβολίες και τις αιτιάσεις της; Έπρεπε να επέλθει ρήξη στις σχέσεις της μ την οικογένεια για να ανακαλύψει στοιχεία που ήδη είχε στην κατοχή της;

Όσο για τον έτερο συμμετέχοντα στην πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή, ο κ. Σόμπολος, ο αναμφισβήτητος "κορυφαίος αστυνομικός ρεπόρτερ", είχε κι αυτός μια συμβολή στη διαμόρφωση του κλίματος, στις ταραγμένες εκείνες μέρες το καλοκαίρι του 2006 στη Βέροια.

Βέβαια με την εμπειρία που έχει, αλλά και για άλλους λόγους ενδεχομένως, δεν συνέχισε επί μακρόν την ενασχόλησή του με την υπόθεση. Και στην πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή ακούγεται να λέει ότι σχηματίστηκε η συγκεκριμένη πεποίθηση "σύμφωνα με τα στοιχεία που υπήρχαν τότε"... Έτσι μπορεί να δικαιολογηθεί εν μέρει η όλη στάση, όχι μόνο η προσωπική του, αλλά όλων όσων συνέβαλαν πολύ βιαστικά και εντελώς άκριτα, με τη δύναμη της εικόνας και της απίστευτης επιρροής της τηλεόρασης, στη διαμόρφωση μιας συγκεκριμένης πεποίθησης στην κοινή γνώμη που ενδεχομένως παρέσυρε και όλη την υπόθεση της εξαφάνισης σε λάθος κατεύθυνση.

Σε κάθε περίπτωση η "πομφολυγολαγνεία" δεν αποτελεί "ίδιον" αντίληψης και συμπεριφοράς μόνο στο θέμα αυτό. Το "μια φορά κι έναν καιρό" είναι απίστευτα πιο εύληπτο από τα βασανιστικά ερωτήματα που οφείλει να απαντήσει κάποιος όταν καλείται να στηρίξει και να υποστηρίξει μια άποψη..... Μόνο που αυτά αφορούν άλλες, ανάλαφρες υποθέσεις και ζητήματα...

Όταν πρόκειται για την τύχη ενός ανήλικου εξαφανισμένου παιδιού, η προσέγγιση οφείλεται να είναι σοβαρή και υπεύθυνη και όχι με όρους χάριν τηλεοπτικών εμφανίσεων και εντυπώσεων. Πολύ περισσότερο  όταν ο πρότερος "βίος" δεν εμπεριέχει πολύ ισχυρά εχέγγυα για την ανάληψη τέτοιων ρόλων που απαιτούν στοιχειώδη σοβαρότητα.

Η υπόθεση της εξαφάνισης του μικρού Άλεξ μπορεί να έχει κλείσει τυπικά... Το αν ανοίξει και αν τελικά ανοίξει και πάλι, πότε θα ανοίξει δεν είναι, δεν θα είναι μια εξέλιξη που θα καθοριστεί από κάθε μορφής "πυροτεχνήματα".... τα οποία ενδεχομένως να έχουν και - συνειδητά ή ασυνείδητα - παρεκλκυστικό ρόλο...

Δ. Καρολίδης

Βίντεο απόσπασμα από την πρόσφατη εκπομπή στο "Star"


 
 
 

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ