Το προσφυγικό στην Ημαθία - Πλήρης οργάνωση στην Αγ. Βαρβάρα, ομαλή η κατάσταση στην Αλεξάνδρεια (βίντεο)

Η ισορροπία στην νέα πραγματικότητα, ήρθε πολύ γρήγορα και με τον πιο θετικά κοινωνικό τρόπο.

Μετά από μια βδομάδα λειτουργίας του Κέντρου Φιλοξενίας προσφύγων στην Αγ. Βαρβάρα, η κατάσταση μοιάζει σαν να πέρασε πολύ περισσότερος χρόνος. Ουσιαστικός χρόνος...

Το στρατόπεδο και οι υπηρεσίες έδειξαν μια άψογη ετοιμότητα προετοιμασίας, υποδοχής και διαχείρισης. Από την πρώτη στιγμή όλα ήταν υπό έλεγχο.

Ταυτόχρονα η τοπική κοινωνία έδειξε μοναδικά αντανακλαστικά ανθρωπιστικής προσφοράς και διάθεσης, σε σημείο που λίγες μέρες μετά, πρόσφυγες που διαμένουν στο Κέντρο να δηλώνουν ότι η κάλυψη των αναγκών τους δεν άφησε το παραμικρό έλλειμμα.


Κέντρο φιλοξενίας προσφύγων Αγ. Βαρβάρα Βέροιας Ελένη Παπαδοπούλου

Κέντρο φιλοξενίας προσφύγων Αγ. Βαρβάρα Βέροιας Χάρης Κουρουζίδης


Πέραν τω υπηρεσιακών, λειτουργούν μέσα στο χώρο με ευθύνη των εθελοντών της Επιτροπής Αλληλεγγύης, τρεις αποθήκες όπου τα αγαθά ανανεώνονται από τη συντονισμένη προσφορά.

Στο χώρο εξασφαλίστηκαν υποδομές για την ατομική υγιεινή και καθαριότητα Λειτουργεί μόνιμο ιατρείο του Κέντρου, ενώ τακτική είναι η επίσκεψη γιατρών, μετά από συντονισμό του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας.

Το κλίμα φιλίας και αλληλεγγύης έφτασε στο σημείο να δημιουργηθεί μέχρι και σύνδεσμος φιλάθλων του ΠΑΟΚ, από πρόσφυγες Σύριους και να δοθεί ποδοσφαιρικός αγώνας με τον Σύνδεσμο της Βέροιας.

Το πρωί της Κυριακής εκπαιδευτικοί εθελοντές από τη Βέροια και την περιοχή διοργάνωσαν μια πρώτη δημιουργική δραστηριότητα για τα παιδιά του Κέντρου φιλοξενίας.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας έφτασε στην Αγ. Βαρβάρα μια νταλίκα φορτωμένη με τρόφιμα και διάφορα άλλα είδη, κυρίως για παιδιά. Το περιεχόμενό της παραδόθηκε στον πρόεδρο της Κοινότητας Αγ. Βαρβάρας, Σπύρο Κωτσιαντή.

Τα είδη τοποθετήθηκαν σε αποθήκες του Α.Σ. "Αλιάκμων".

Το φορτίο είχε αφετηρία την Κολωνία, μετά από πρωτοβουλία της κ. Αναστσίας Βρεττού, η οποία συγκέντρωσε τα είδη και στη συνέχεια φρόντισε για τη φόρτωσή τους και την αποστολή τους στην Αγ. Βαρβάρα Ημαθίας.

Όπως δήλωσε ο κ. Κωτσιαντής, από τα είδη αυτά ένα μέρος θα προωθηθεί για τις ανάγκες των προσφύγων στην Αλεξάνδρεια.

Στην Αλεξάνδρεια

Μια βδομάδα μετά την έλευση των προσφύγων στην Αγ. Βαρβάρα, έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτοι πρόσφυγες στο στρατόπεδο Ταγματάρχη Πελάγου το οποίο έχει μετατραπεί σε Κέντρο Φιλοξενίας, με υποδειγματική προετοιμασία.

Πάντως η άφιξη και η αρχή της φιλοξενίας ήταν κάπως "επεισοδιακή", καθώς μέρος των προσφύγων αντέδρασαν στην προοπτική να εγκατασταθούν σε αντίσκηνα.

Όπως δήλωσαν, έλαβαν υποσχέσεις για να φύγουν από την Αθήνα όπου ήταν εγκατεστημένοι, οι οποίες (υποσχέσεις), έλεγαν άλλα. Αποτέλεσμα, κάποιοι από αυτούς να αρνηθούν να κατέβουν και δύο λεωφορεία που έφτασαν μετά τα τέσσερα αρχικά, να αναχωρήσουν για Λάρισα.

Το Κέντρο έχει προετοιμαστεί για να φιλοξενήσει μέχρι 1000 πρόσφυγες.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι αυτή την ώρα στο χώρο εγκαταστάθηκαν 300 πρόσφυγες από τους οποίους τα 20 είναι βρέφη και 120 παιδιά.


Το πρωί επισκέφθηκε το χώρο ο Δήμαρχος Παναγιώτης Γκυρίνης συνοδευόμενος από τους Προέδρους Δημοτικού Συμβουλίου Νίκο Μπρουσκέλη και ΚΕΔΑ Στέφανο Δελιόπουλο καθώς επίσης μέλη της εθελοντικής πρωτοβουλίας στήριξης των προσφύγων.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Καρολιδης

Φωτορεπορτάζ-βίντεο: Χρήστος Εμπορίδης

Φωτογραφίες: Χάρης Κουρουζίδης


 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ