Ένας αιώνας από το Κιλελέρ

KilelerΗ ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει αγωνιστικό χαιρετισμό προς τους αγρότες και τις αγρότισσες με την ευκαιρία των 99 χρόνων από την εξέγερση στο ΚΙΛΕΛΕΡ.
Τιμάμε, θυμόμαστε και διδασκόμαστε από το μαζικό και ηρωικό αγώνα των κολίγων, που δεν φοβήθηκαν να συγκρουστούν με τους τότε παντοδύναμους τσιφλικάδες. Διεκδίκησαν αποφασιστικά και πέτυχαν να αποσπάσουν τη γη που καλλιεργούσαν από τους τσιφλικάδες και να πάψουν να είναι δούλοι.
Σήμερα οι αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς συνεχίζονται με νέους στόχους και αιτήματα, ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων του "ευρωμονόδρομου", που ακολουθούν πολιτική συγκέντρωσης της γης και της αγροτικής παραγωγής σε λίγα χέρια ξεκληρίζοντας μεγάλο μέρος των αγροτών.
Η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης αφήνει ακόμη περισσότερο έκθετους τους αγρότες στην εκμετάλλευση των εμποροβιομηχάνων, των τραπεζών, των μονοπωλίων.
Είναι καιρός να συνειδητοποιηθεί ότι στο πλαίσιο της ΕΕ φιλοαγροτική λύση δεν μπορεί να υπάρξει για τη μικρομεσαία αγροτιά.
Οι πρόσφατες πολυήμερες μεγάλες κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς, η αγωνιστική συμμετοχή των νέων αγροτών, οι συλλογικές διαδικασίες και η αλληλεγγύη που εκφράστηκε από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη. Δίνουν νέα πείρα και συμβάλλουν σε χρήσιμα συμπεράσματα για νέους, πιο δυνατούς, πιο αποφασιστικούς και αποτελεσματικούς αγώνες, για μια αξιοπρεπή ζωή, για να απαλλαγούν από την ανασφάλεια και τη ληστεία του μόχθου τους. Ενάντια στην επιμονή της πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που στοχεύουν στην πιο γρήγορη συρρίκνωση της μικρομεσαίας αγροτιάς. Τα ψίχουλα που αναγκάστηκε να δώσει η κυβέρνηση, αυτό το στόχο προσπαθεί να συγκαλύψει.
Ειδικά σήμερα, σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης, γίνεται πιο αμφίβολη η επιβίωση των αγροτών και των οικογενειών τους, "στενεύουν" περισσότερο οι δυνατότητες να βρουν δουλειά, να καλύψουν τις ανάγκες για την υγεία και μόρφωση.
Η ΕΕ αποφάσισε να δοθούν 2,58 τρισεκατομμύρια ευρώ στους τραπεζίτες, αλλά απέρριψε, όπως και η ελληνική κυβέρνηση, τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα για τους αγρότες, όπως και άλλα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής και την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών.
Αυτή είναι η ΕΕ του κεφαλαίου και των μεγαλοαγροτών, που στηρίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως χτες του ΠΑΣΟΚ.
Σήμερα απέναντι σε αυτή την πολιτική ένας δρόμος υπάρχει: Ο μαζικός απεγκλωβισμός από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που είναι υπεύθυνοι για τη μείωση του εισοδήματος, το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, τις συντάξεις πείνας, τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας, αλλά και για τις απατηλές υποσχέσεις και τις ψεύτικες ελπίδες που έσπειραν στην αγροτιά.
Αυτή η πολιτική δεν διορθώνεται. Είναι απάτη και συνέχιση της ίδιας γραμμής, προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων, οι διακηρύξεις του ΠΑΣΟΚ για "πράσινη οικονομία".
Όπως και αυταπάτη είναι κάθε δίλημμα περί καλής και κακής ΚΑΠ, ή διόρθωση της ΕΕ που συνειδητά καλλιεργούν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΛΑΟΣ, για να παγιδέψουν τους μικρομεσαίους αγρότες στην ίδια αντιαγροτική πολιτική.
Η αλλαγή πολιτικής στάσης με αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, είναι ο μόνος δρόμος. Το ΚΚΕ ποτέ δεν είπε ψέματα και ποτέ δεν επιχείρησε να αποπροσανατολίσει τους αγρότες από τα πραγματικά τους προβλήματα. Βρέθηκε πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων τους, για αναπλήρωση του εισοδήματος, για εγγυημένες τιμές και επιδοτήσεις, για μείωση του κόστους παραγωγής και εξασφάλιση βιώσιμου αγροτικού εισοδήματος.
Tο ΚΚΕ καλεί την αγροτιά, όλους τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα και να διδαχθούν από την πικρή πείρα τους.
Συνέπεια αυτών των πολιτικών είναι η συρρίκνωση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, η ληστεία των μικρών και μεσαίων παραγωγών και των εργαζομένων στις πόλεις προς όφελος των λίγων, των εμποροβιομήχανων και των καρτέλ.
Η Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες για παραγωγή που να καλύπτει τις εσωτερικές ανάγκες και με χαμηλό κόστος προς όφελος και των εργαζομένων και της αγροτιάς.
Προϋποθέτει να απαλλαγούν και η αγροτική οικονομία και η πολιτική ζωή του τόπου από τα συμφέροντα που λυμαίνονται και καταστρέφουν τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και να τιμωρηθούν τα κόμματα που στηρίζουν αυτά τα συμφέροντα.
Απαιτεί άλλο δρόμο ανάπτυξης, που την εξουσία θα έχει πραγματικά ο λαός για να οργανώσει την οικονομία με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και να εφαρμόσει φιλοαγροτική πολιτική με κύρια χαρακτηριστικά :
* Την ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας που θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της χώρας μας και θα ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες του λαού μας.
* Θα στηρίζεται στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές
επιχειρήσεις και τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των
μικρομεσαίων αγροτών.
* Θα σέβεται το περιβάλλον και θα προστατεύει τη δημόσια υγεία.
* Θα αντιμετωπίζει τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες των κατοίκων της υπαίθρου μέσα από αποκλειστικά δημόσια,
δωρεάν συστήματα Υγείας, Πρόνοιας και Παιδείας.
* Θα αναβαθμίζει κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά την
ύπαιθρο.
Γι' αυτό μία είναι η επιλογή : Αντίσταση - Ανυπακοή -Αντεπίθεση σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Καμιά συμμόρφωση με το κοινοτικό δίκαιο και τις κοινοτικές αποφάσεις, γιατί είναι ταξικές, αντιλαϊκές.
Η μάχη των ευρωεκλογών αποτελεί μια καλή ευκαιρία και μπορεί να γίνει σταθμός για την ανασύνταξη ενός ισχυρού ενωτικού λαϊκού κινήματος, μιας ισχυρής συμμαχίας εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων.
Με ισχυρό ΚΚΕ οι ευρωεκλογές μπορούν και πρέπει να σημάνουν αγγελτήριο σάλπισμα ενός κινήματος ικανού να παραμερίσει τους εκβιασμούς, τους μηχανισμούς της μοιρολατρίας και απογοήτευσης, για να ανοίξει τον ελπιδοφόρο δρόμο για ρήξεις και ανατροπές προς όφελος του λαού. Η εξέγερση των κολίγων μας δείχνει το δρόμο για τα νέα σημερινά Κιλελέρ.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ