Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Ρυθμίσεις χρεών για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες

 

Ενώ για τις επιχειρήσεις άρχισε ήδη να λειτουργεί το σύστημα εξωδικαστικού συμβιβασμού για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους και μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις, η δυνατότητα αυτή θα δοθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου και στους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι θα μπορούν να διευθετήσουν «κόκκινες» οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Θα ακολουθήσει στις 20 Σεπτεμβρίου η έναρξη λειτουργίας του παράλληλου εξωδικαστικού μηχανισμού για τη διευθέτηση κόκκινων δανείων των αγροτών.

Η διαδικασία για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα ενεργοποιηθεί  το πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου, αμέσως μόλις εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις και οι εγκύκλιοι από τα υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας.

Οι διατάξεις για τους κανόνες που θα ισχύσουν βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας, ενώ το ΕΦΚΑ και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων ολοκληρώνουν τις προετοιμασίες και  από το τα μέσα Σεπτεμβρίου  θα μπορούν να δεχθούν αιτήσεις για ρύθμιση.

Απ' ευθείας διακανονισμοί

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες η ρύθμιση δεν θα είναι συνολική και δεν θα περιλαμβάνει κάθε είδους οφειλή, όπως για τις επιχειρήσεις. Θα γίνεται ξεχωριστά για χρέη προς το Δημόσιο και ασφαλιστικούς φορείς, απ’ ευθείας με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και με τον ΕΦΚΑ.

Θα μπορούν να κάνουν νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση και όσοι έχουν ήδη ενταχθεί στο σύστημα των 12 -24 δόσεων, ώστε να πληρώνουν μικρότερες μηνιαίες δόσεις  και να εξαφλήσουν σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

Τα αγροτικά χρέη

Για τους αγρότες θα λειτουργήσει ο παράλληλος εξωδικαστικός μηχανισμός, με τον οποίο επιχειρείται να δοθεί λύση και στο πρόβλημα των παλαιών «κόκκινων» υποχρεώσεων προς  την πρώην Αγροτική Τράπεζα.

Στο σχεδιασμό προβλέπεται ότι περίπου 82.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι θα μπορέσουν να τακτοποιήσουν παλιές υποχρεώσεις συνολικού ύψους 1,75 εκατ. ευρώ.

Στις οφειλές αυτές θα μπορεί να γίνει και κούρεμα κεφαλαίου, πέραν της διαγραφής τόκων υπερημερίας και λοιπών προσαυξήσεων. Από τη συνολική οφειλή θα διαγράφεται ποσόν  ανάλογο με την περιουσιακή κατάσταση και τις δυνατότητες του  υπόχρεου, έτσι ώστε μετά το κούρεμα  η εναπομένουσα οφειλή να μην υπερβαίνει το 90% της αξίας της περιουσίας του.

Επισημαίνεται ότι υ υπαγωγή σε ρύθμιση των παλιών οφειλών προς την Αγροτική Τράπεζα δεν εμποδίζει τον αγρότη-κτηνοτρόφο ή συνεταιρισμό να ζητήσει να υπαχθεί και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό του Ν. 4469/2007.

Οι ρυθμιζόμενες υποχρεώσεις θα μπορούν να εξοφληθούν σε βάθος 10ετίας, σε μηνιαίες, τριμηνιαίες ή ανισόποσες συμφωνούμενες με τον οφειλέτη δόσεις. Ως βασικό κριτήριο θα λαμβάνεται υπόψη η ηλικία του οφειλέτη ή του εγγυητή, η οποία δεν πρέπει υπερβαίνει τα 75 έτη στη λήξη της ρύθμισης.

Ιδιαίτερα έμφαση δίνεται στη διευθέτηση δανείων σε φυσικά πρόσωπα και συνεταιρισμούς, τα οποία έχει εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο.

Το σχέδιο ρυθμίσεων εκπονείται σε συνεργασία με τον εκκαθαριστή της πρώην ΑΤΕ και θα είναι έτοιμο σε τελική μορφή μέχρι τα τέλη Αυγούστου

 
 
www.sofokleousin.gr
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ