«Μελισσανίδειο Μέλαθρον», ένα κτήριο υψηλής αισθητικής στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο (φωτο)

 

Επιβλητικό και υψηλής αισθητικής, το «Μελισσανίδειον Μέλαθρον» αποτελεί ένα από τα νεότερα οικοδομήματα στον περιβάλλοντα χώρο της Παναγίας Σουμελά, στην Καστανιά Ημαθία και κατά κοινή ομολογία κοσμεί την περιοχή. Το τετραώροφο αρχονταρίκι με τους ξενώνες των επισήμων αποτελεί δωρεά και κατάθεση ψυχής των αδελφών Δημήτρη και Ιάκωβου Μελισσανίδη στην Παναγία Σουμελά. Γι’ αυτόν το λόγο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης ανακήρυξε τα δύο αδέλφια ευεργέτες, και ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων τους απένειμε τον χρυσό σταυρό της Παναγίας Σουμελά.

 
 

Τον αγιασμό του αρχονταρικιού τέλεσε ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων με τον Τίμιο Σταυρό του αυτοκράτορα της Τραπεζούντας Μανουήλ Γ΄ του Μεγάλου Κομνηνού.

Ο σταυρός φυλάσσεται μαζί με την εικόνα της Παναγίας Σουμελά και το Ευαγγέλιο του Οσίου Χριστοφόρου στο ναό της Παναγίας Σουμελά.


Η σημαία της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας με φόντο το «Μιλισσανίδειον Μέλαθρον»

Το κτήριο, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Ζώρα Μελισσανίδη, θεμελιώθηκε το 2006 από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο και τα εγκαίνιά του έγιναν στις 15 Αυγούστου 2011 με κάθε επισημότητα από τους μητροπολίτες Βεροίας Παντελεήμονα, Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού Δανιήλ, Προικονήσου Ιωσήφ και Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεου, τον υφυπουργό Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλο, τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, τους αδελφούς Μελισσανίδη και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Γιώργο Τανιμανίδη. Παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Λευτέρης Οικονόμου, βουλευτές, δήμαρχοι και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και διαφόρων άλλων φορέων.

Το pontos-news.gr μπήκε στο «Μελισσανίδειο Μέλαθρον» και σας παρουσιάζει μερικά χαρακτηριστικά από το εσωτερικό του.

Ο Πόντος κυριαρχεί παντού: Φωτογραφίες και αφίσες μέσα σε κάδρα, βιβλία, πίνακες ζωγραφικής, ακόμη και τα δωμάτια αντί για αριθμούς έχουν ονόματα όπως «Σάντα», «Κρώμνη», κ.ά. Σκουρόχρωμα έπιπλα που θυμίζουν το εσωτερικό από μοναστήρι του Αγίου Όρους εναρμονίζονται τέλεια με την πέτρα και το λευκό χρώμα των τοίχων. Η θέα δε του χωριού από τον ξενώνα κόβει την ανάσα.


Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια του (φωτ.: panagiasoumela.gr)

Στο «Μελισσανίδειον Μέλαθρον» έχουν φιλοξενηθεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο μέχρι τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, υπουργοί, βουλευτές, ενώ κάθε Δεκαπενταύγουστο, όπως δήλωσε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης, στο χώρο παρατίθεται δεξίωση για τους επίσημους καλεσμένους και τους εκπροσώπους των ποντιακών σωματείων.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ