Οι 7 σταθμοί του οδικού χάρτη για την έξοδο από το Μνημόνιο

 

Κομβικής σημασίας για την ταχύτητα ολοκλήρωσης της γ αξιολόγησης όπως και για την ενεργοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το δημόσιο χρέος είναι η συνάντηση που θα έχουν στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι πλέον να τηρηθεί κατά γράμμα, ο οδικός χάρτης εξόδου από το μνημόνιο, τον Αύγουστο του 2018, χωρίς πρόσθετες εκπλήξεις.

Η συνάντηση των τριών θα πραγματοποιηθεί μία μέρα πριν τη συνάντηση κορυφής που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στις 17 Οκτωβρίου. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός, στις 14 και 15 Οκτωβρίου θα βρεθεί στο Σικάγο, όπου θα έχει επαφές με ομογενείς, αλλά και με επενδυτές.

Στη συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ, η ελληνική πλευρά έχει ένα στόχο. Να εξασφαλίσει ότι το Ταμείο δεν θα εγείρει νέες απαιτήσεις στο πλαίσιο της γ’ αξιολόγησης, ώστε αυτή να ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος, δηλαδή έως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Αυτό που φοβάται το οικονομικό επιτελείο είναι η εμμονή του ΔΝΤ σε τυχόν δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2018, που θα σημάνει το άνοιγμα του διαλόγου για νέα μέτρα. Επίσης, ενώ θεωρεί πως το ζήτημα με το χρόνο ελέγχου των ελληνικών τραπεζών έχει διευθετηθεί, μετά και  σε συνεννόηση και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα ζητηθεί να μην ξανανοίξει το θέμα, που μόνο ζημιά κάνει στις τράπεζες, χωρίς να υπάρχει λόγος.

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών θα ζητήσουν από την κ. Λαγκάρντ να εντείνει τις πιέσεις προς τη Γερμανία, για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Υπενθυμίζεται πως η Γερμανία επέμεινε έως πρότινος ώστε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος να ανακοινωθούν μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Η ελληνική πλευρά και το ΔΝΤ πιέζουν να γίνει όσο νωρίτερα γίνεται, με στόχο το ΔΝΤ να μπει κανονικά στο ελληνικό πρόγραμμα και με χρηματοδότηση (έως 1,8 δις. ευρώ). Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θέλει τον άμεσο προσδιορισμό από τώρα των μεσοπρόθεσμων μέτρων καθότι, αυτά θα επαναφέρουν το χρέοςσε τροχιά βιωσιμότητας που θα σημάνει την αισθητή αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και τη διευκόλυνση των δοκιμαστικών εκδόσεων νέων ομολόγων.

Επίσης, τα μέτρα για το χρέος, θα ενισχύουν το επενδυτικό κλίμα στην οικονομία, θα συμβάλλουν στην επιστροφή των καταθέσεων.

Ο οδικός χάρτης

Ο οδικός χάρτης που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση, έως τον Αύγουστο του 2018 περιλαμβάνει τους ακόλουθους σταθμούς:

1. Το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης έως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου 2017.

2. Τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος μέχρι το πρώτο δίμηνο του 2018.

3. Την αύξηση του όγκου των δοκιμαστικών εκδόσεων την άνοιξη του 2018 έως και τον Ιούλιο.

4. Την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests των ελληνικών τραπεζών έως τα τέλη Μαΐου 2018. 

5. Την ολοκλήρωση της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης τον Ιούνιο του 2018.

6. Τη συμφωνία με τους θεσμούς τον Ιούλιο για την τύχη των περίπου 36 δις. ευρώ, που θα περισσέψουν από τη δανειακή σύμβαση των 86 δις. ευρώ. Θεωρείται πως η Ελλάδα το μέγιστο ποσό που θα αντλήσει, θα είναι λίγο κάτω από τα 50 δισ. ευρώ.

7. Την έξοδο από το Μνημόνιο στις 21 Αυγούστου 2018, μετά από σχεδόν 8,5 χρόνια.

 
 
 
www.sofokleousin.gr
 
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ