Βέροια: Η πλατεία Δημαρχείου μεταμορφώνεται σε … Ανοιχτή Πλατεία Κουκλοθέατρου για το Veria Puppet Festival (1-5 Νοεμβρίου) - Συνέντευξη Τύπου (Βίντεο)

 

Με αφορμή τη διοργάνωση του Veria Puppet Festival 2017, η ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ το μεσημέρι της Πέμπτης 26 Οκτωβρίου.

Το Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην πόλη της Βέροιας και στόχος είναι να αναπτυχθεί ο επαγγελματικός κύκλος της τέχνης του θεάτρου με κούκλες και αντικείμενα.

Από 1 έως 5 Νοεμβρίου, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την χαρά της συνεχόμενης γιορτής στη Βέροια.. Για πρώτη φορά η πλατεία Δημαρχείου θα μεταμορφωθεί σε … Ανοιχτή Πλατεία Κουκλοθέατρου με ηθοποιούς, μουσικούς, εικαστικούς, κουκλοπαίκτες, κλόουν και εφευρέτες.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, επτά παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο από τέσσερις βραβευμένους θιάσους, με τέσσερα διαφορετικά έργα, που προέρχονται από τρεις διαφορετικές χώρες (Αργεντινή, Ιταλία, Ισπανία) και ένα εργαστήριο για εκπαιδευτικούς θα φιλοξενηθούν στη σκηνή του Χώρου Τεχνών και της «Στέγης». 

Θεατρικά έργα χωρίς λόγια, με πολύ μουσική, κίνηση και εμψύχωση κουκλών και αντικειμένων ώστε να ερμηνεύσουν ιστορίες από διαφορετικούς πολιτισμούς και παραδόσεις για να μυήσουν… μεγάλους και μικρούς στη μαγεία του Κουκλοθέατρου.

Για τη διοργάνωση μίλησε ο Πρόεδρος της ΚΕΠΑ Λεωνίδας Ακριβόπουλος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του VeriaPuppet 2017 Juanjo Corrales και ο Διευθυντής της ΚΕΠΑ Γιάννης Καμπούρης.

Τον συντονισμό έκανε η υπεύθυνη προγραμματισμού της ΚΕΠΑ, Νανά Καραγιαννίδου.

 

 

Ενισχύουμε το κοινωνικό παντοπωλείο Δήμου Βέροιας. Προσφέρουμε ένα τρόφιμο μακράς διαρκείας (αντί εισιτηρίου)

 
Λεωνίδας Ακριβόπουλος: 
«Το θέατρο με κούκλες και αντικείμενα, βρίσκεται στις ημέρες μας, στο επίκεντρο της σύγχρονης δημιουργίας.
Καταρχήν θα ήθελα να αναφερθώ στην τάση που ενυπάρχει σε όλους τους ανθρώπους να δίνουμε ζωή σε άψυχα αντικείμενα. Η τάση αυτή, ιδιαίτερα δυνατή στα παιδιά, βρίσκει την πιο δημιουργική της μορφή έκφρασης στο κουκλοθέατρο σε όλες τις εκφάνσεις του.
Το veria puppet 2017 είναι η δεύτερη υλοποίηση του διεθνούς φεστιβάλ στη Βέροια στο οποίο συμμετέχουν καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και την Αργεντινή. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα παραστάσεων και παράλληλων δραστηριοτήτων καταρτίστηκε με γνώμονα την ανάγκη ενός μεγάλου αριθμού θεατών για ποιοτικές  προτάσεις κουκλοθεάτρου με σημείο εστίασης το παιδί και την οικογένεια. Σχεδιάστηκε έτσι ώστε να δώσει μια αντιπροσωπευτική και ευρεία εικόνα των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι διάφορες τεχνικές και αισθητικές που χαρακτηρίζουν το θέατρο με κούκλες, σώμα και αντικείμενα.
Σκοπός είναι  να ανοίξει  στην πόλη της Βέροιας μία καινούρια «εστία» για το κουκλοθέατρο. Εύχομαι η επιτυχία του φετινού εγχειρήματος να φέρει μια σταθερή και μακροχρόνια συνέχεια.»
 
 
Γιάννης Καμπούρης: "Veria Puppet festival 2017"
"Παρόλα τα προβλήματα που είχαμε να διαχειριστούμε, είμαι χαρούμενος που τα καταφέραμε και παρουσιάζουμε σήμερα το δεύτερο διεθνές φεστιβάλ κουκλοθεάτρου στην πόλη μας "Veria Puppet festival  2017".
Αντιλαμβάνομαι όμως ότι την ίδια χαρά δεν την νοιώθουν ορισμένοι συμπολίτες μας. Είναι αυτοί που με κανένα τρόπο δεν τα θέλουν όλα αυτά. Θέλουν την πόλη μας ουραγό να παίζει μονίμως σε ερασιτεχνική κατηγορία γιατί αυτήν καταλαβαίνουν, σε αυτήν μπορούν να διαπρέψουν. Είναι αυτοί οι κατ' επάγγελμα και συνείδηση "νοικοκυραίοι" που κλάδεψαν και κλαδεύουν τα φτερά της χρόνια τώρα και μετά ζητάνε και τα ρέστα. 
Ανατριχιάζουν και μόνο στην ιδέα ότι θα συμβεί κάτι αξιόλογο στην πόλη μας και προσπαθούν με κάθε τρόπο να το υπονομεύσουν, χωρίς όμως να έχουν το θάρρος να το πουν δημόσια. Με ανώνυμες ή ψευδεπίγραφες καταγγελίες όπου μπορούν να φανταστούν - στην αποκεντρωμένη, στο ελεγκτικό, στη δικαιοσύνη - προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία μας. 
Η πόλη μας όμως και η ιστορία της, δε συμβαδίζουν με τους αυτές τις αντιλήψεις και πρακτικές. 
Η πόλη μας διεκδικεί δυναμικά το αύριο, με ευαισθησία και σεβασμό στο νέο, αφουγκράζεται, διαλέγετε, προχωρά μπροστά. Αλλοίμονο σε αυτούς που αυτοπεριορίζονται πνευματικά, κοινωνικά και οικονομικά, μυρίζουν μούχλα και σαπίλα και ας φοράνε "καθαρά" ρούχα και γραβάτες. 
Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις για τον πολιτισμό, το περιεχόμενο και τη λειτουργία του. Έτσι θα είχε πραγματικό ενδιαφέρον να ακούσουμε την "άλλη" πρόταση. Αυτοί που πρεσβεύουν μια διαφορετική αντίληψη ας προχωρήσουν επιτέλους και ένα βήμα πιο πέρα. Ας μας πουν τι ακριβώς θέλουν, αν όχι αυτά τι ;
Τα πράγματα είναι απλά. Ή πιστεύεις σε αυτό που κάνεις και δίνεις τη μάχη σου, ή  αφήνεις να σε σέρνει από τη μύτη ο κάθε τυχάρπαστος. 
Έτσι το μήνυμα που θέλω να στείλω σε όλους αυτούς που κρύβονται στη σκιά, είναι ξεκάθαρο τουλάχιστον σε ότι με αφορά. Πιστεύω βαθύτατα σε αυτό που κάνω. Θα δώσω όσο μου αναλογεί και ακόμα περισσότερο τη μάχη για να μην περάσουν οι ανοησίες και η μικροπρέπεια που αυτοί πρεσβεύουν. 
Το οφείλουμε στην πόλη μας, στα παιδιά μας, στο αύριο της πόλης μας να μην ενδώσουμε σε κανενός είδους "εκβιασμό" και "εκφοβισμό". Μου είναι αδιανόητο ότι αυτοί οι τύποι θα ορίζουν από το παρασκήνιο και την καφετέρια τι θα κάνουμε και τι δε θα κάνουμε.
Το "Veria Puppet festival 2017" στον αντίποδα της μιζέριας που όλοι οι προαναφερόμενοι αντιπροσωπεύουν, ανοίγει ένα μοναδικό παράθυρο στον κόσμο της φαντασίας, με ευαισθησία. Μας προσφέρει μια μοναδική δυνατότητα  να χαρούμε με μια άλλη ματιά τον κόσμο μας, να τον δούμε με τα μάτια άλλων καλλιτεχνών από άλλες χώρες. Είναι το νέο που χρειαζόμαστε, στο παγκόσμιο "χωριό" που ζούμε, στα κοινά προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε ως άνθρωποι.  
Κλείνοντας θέλω να δηλώσω το σεβασμό μου στο φίλο Χουάν από το Μπιλμπάο - έτσι τον θεωρώ - που αγάπησε την Ελλάδα, για το βάρος που ο ίδιος σηκώνει με την παραγωγή αυτού του φεστιβάλ."

 

 

Αναλυτικό Πρόγραμμα και Βιογραφικά Θιάσων 

Τετάρτη 1 έως και Σάββατο  4/11 ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΥΚΛΟ-  ΘΕΑΤΡΟΥ η πλατεία Δημαρχείου 
 
CIRCO MOBILE
“Il teatro mobile” – «Το κινητό θέατρο»
Ομάδες 
“Girovago e Rondella” & “La Compagnia Dromosofista” (Ιταλία – Αργεντινή) 
 
Η ιδέα 
Το ταξίδι είναι σημείο αναφοράς των δύο αυτών των καλλιτεχνικών ομάδων που αποτελούνται από ηθοποιούς, μουσικούς, εικαστικούς, κουκλοπαίκτες, κλόουν και εφευρέτες. 
Κοινό χαρακτηριστικό των ομάδων «Girovago e Rondella” και “La Compagnia Dromosofista” είναι η χαρά και η προσπάθεια δημιουργίας μιας φόρμας για αυθόρμητη και ουσιαστική επικοινωνία. Το έργο τους βασίζεται στην ειλικρινή επαφή με το κοινό και απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους χωρίς να υπάρχει καμία διάκριση σχετική με την γλώσσα, την ηλικία ή το κοινωνικό status.
 
Στην πραγματικότητα οι δύο αυτές ομάδες που συνιστούν το «Κινητό Θέατρο» είναι μια εκτεταμένη οικογένεια τριών γενεών που μεγάλωσαν και εκπαιδεύτηκαν σε μια τέχνη που έπειτα από τριάντα χρόνια ενασχόλησης αποτελεί παράλληλα και έναν τρόπο ζωής. Οι κατοικίες τους είναι στο Viterbo (Ιταλία) και στην Barcelona (Ισπανία) και κάθε φορά που ενώνονται, φεύγουν σε περιοδεία με δυο οχήματα-κινητά θέατρα που ταξιδεύουν. Οι ηθοποιοί μέσω της θεατρικής κούκλας, των αντικειμένων και την μουσική παρουσιάζουν παραστάσεις γεμάτες ποιητικότητα και με βαθιά ανθρώπινο νόημα. 
 
Το «Κινητό Θέατρο» περιλαμβάνει:
 Το «Θέατρο – λεωφορείο». Ένα μεγάλο αστικό λεωφορείο που στο εσωτερικό του είναι διαμορφωμένο ένα θεατράκι με βελούδινα καθίσματα και φαναράκια και διαθέτει μια μικρή και σε πολύ κοντινή απόσταση σκηνή       
 Ένα 11-μετρο φορτηγό που μέσα του κρύβει μια άλλη σκηνή 
 
Όταν φτάνουν στην πλατεία του «χωριού», στήνονται όλα σαν υπαίθριο σαλόνι– αυλή, με τα δυο θεατράκια, ένα μικρό χώρο αναψυχής, μια μικρή βιβλιοθήκη για την τέχνη του θεάτρου και έναν χώρο στον οποίο εκτίθενται κάποια διαδραστικά παιχνίδια (γλυπτά, οπτικά και ηχητικά παιχνίδια). Πρόκειται δηλαδή για έναν υπαίθριο πολυχώρο.
 
Κάθε παράσταση στο λεωφορείο-θέατρο και στο φορτηγό-σκηνή παράλληλα, μπορούν να την παρακολουθούν  από 40 άτομα την κάθε φορά. Οι δυο παραστάσεις είναι αυτόνομες μεταξύ τους. 
Στην αυλή μπορούν να βρίσκονται σε  αναμονή και απολαμβάνουν τα υπαίθρια παιχνίδια/δραστηριότητες περίπου 150 άτομα. 
 
Κάθε παράσταση θα παρουσιαστεί τρεις φορές στη διάρκεια της ημέρας. Θα δοθούν δυο πρωινές για μαθητές των σχολείων της πόλης  και μια το απόγευμα για το κοινό. Σύνολο των παραστάσεων: 6
Οι παραστάσεις διαρκούν περίπου 30 λεπτά και είναι χωρίς λόγια. 
 
Οι παραστάσεις:
1. Girovago e Rondella
“MANOVIVA” (Ζωντανά χέρια)
 
Κατάλληλο για όλες τις ηλικίες:  4+
Είδος: κουκλοθέατρο
Χωρίς Λόγια
Διάρκεια: 35 λεπτά
Στο “The Bus Theatre” (Λεωφορείο-θέατρο)
Χωρητικότητα: 35 ενήλικες ή μεικτό κοινό 40 ατόμων(παιδιά & ενήλικες)  
 
“Manoviva” (ζωντανό χέρι), 
Η κούκλα αυτή παίζεται με τα πέντε δάκτυλα του χεριού
 
Μία παράσταση 35 λεπτών όπου τα νέα νούμερα της “Manin” και του “Manon” θα σας εκπλήξουν με την δεξιοτεχνία τους. Είναι δυο πρωταγωνιστές που καταφέρνουν να παρουσιάσουν νούμερα του τσίρκου με το δικό τους «δακτυλικό» τρόπο… Εκείνος δεν είναι μόνο ζογκλέρ. Είναι και άνθρωπος- ορχήστρα και φακίρης. Εκείνη είναι σχοινοβάτης  και όχι μόνο.
Όταν θα ανοίξουν τα φώτα της μικρής σκηνής, θα βρεθείτε όλοι μέσα σε έναν φανταστικό μικροσκοπικό κόσμο όπου τα πάντα είναι δυνατόν να συμβούν. 
 
Οι ιδιόμορφες κούκλες Manoviva έχουν χρησιμοποιηθεί επίσης σε σχολεία και νοσοκομεία  ως  θεραπευτικό μέσο για την ψυχοκίνηση. Οι Manoviva είναι φτιαγμένες στο χέρι με φυσικό Lattex από  τον Girovago και  την Rondella. Έχοντας εμφανιστεί σε δεκαοκτώ διαφορετικές χώρες του κόσμου αποδεικνύουν ότι ο κόσμος δεν έχει σύνορα. 
 
2. “Dromosofistas”
“Antipodi” (Αντίποδες)
 
Κατάλληλο για όλες τις ηλικίες: 6+
Είδος: Διάφορες τεχνικές του κουκλοθέατρου
Χωρίς Λόγια
Διάρκεια: 35 λεπτά
Στο “The Camion Theatre” (Θέατρο φορτηγό) 
Χωρητικότητα: : 35 ενήλικες ή μεικτό κοινό 40 ατόμων(παιδιά & ενήλικες)  
 
“Το κάθε σημείο της υδρόσφαιρας έχει τον αντίποδα του. Τοπία και άνθρωποι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους ενώνονται πολύ στενά με μια γραμμή  ίσης διάστασης με τη διάμετρο  του πλανήτη Γη....και τελικά,... μήπως το θέατρο είναι στους αντίποδες της ζωής μας?” 
 
Τρεις χαρακτήρες μας καλούν να τους ακολουθήσουμε σε ένα ταξίδι στoυς Αντίποδες της Γης.
Ένα ονειρικό ταξίδι επάνω σε ένα μικροσκοπικό άλογο όπου συναντάμε φευγάτα ανθρωπάκια και τις σκιές τους.
  
Η παράσταση «Αντίποδες» είναι μια θεατρική ένωση διαφορετικών τεχνικών του θεάτρου με κούκλες και αντικείμενα. Από το κινέζικο θέατρο σκιών μέχρι την εμψύχωση αντικειμένων και το σωματικό θέατρο... Μεταμορφώσεις και ζωντανή μουσική συνυπάρχουν σ’ αυτό το ιδιαίτερο 35-λεπτο θεατρικό ταξίδι. 
 Κουκλοθέατρο, έκθεση αυτομάτων, εργαστήρια και μουσική. 
Κατάλληλο για όλες τις ηλικίες 
Χωρίς Λόγια 
 
Ωράριο παραστάσεων 
 
9.30π.μ "Manoviva" κατάλληλο για όλες τις ηλικίες από 3 ετών 
10.30π.μ "Antipodi" κατάλληλο για όλες τις ηλικίες από 6 ετών
11.30π.μ "Manoviva" κατάλληλο για όλες τις ηλικίες από 3 ετών
12.30μ"Antipodi" κατάλληλο για όλες τις ηλικίες από 6 ετών
17:00  "Manoviva" κατάλληλο για όλες τις ηλικίες από 3 ετών 
17:30 "Antipodi" κατάλληλο για όλες τις ηλικίες από 6 ετών
19:00 Μικρή μουσική συναυλία για όλους 
 
Είσοδος 6€ , για οργανωμένες επισκέψεις σχολείων τηλ 2331078100 
 
 Θέατρο – εικαστική εγκατάσταση 
 
“Teatrini Emozionali” (Συναισθηματικά θεατράκια)
Αυτή η εγκατάσταση είναι μια συνεργασία μεταξύ των ομάδων «Girovago e Rondella»  & «Compagnia Dromosofista» καθώς και του γλύπτη – καλλιτέχνη Johannes Dimpflmeier. Στήνονται μια σειρά από ξύλινες κούτες όπου ρίχνοντας ένα κέρμα στη σχισμή παρακολουθείτε από μια τρυπούλα μια μηχανική σκηνή με κίνηση και με καλλιτεχνικό - συναισθηματικό περιεχόμενο, διάρκειας ενάμιση λεπτού. Η κάθε κούτα έχει κι έναν διαφορετικό κρυμμένο θησαυρό να παρουσιάσει όπως για παράδειγμα τα παιχνίδια με καθρέφτες. 
Τα "Συναισθηματικά Θεατράκια" αποτελούν μέρος του έργου "Κινητών Θεάτρων”.
 
 
Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 
 
10.00π.μ  & 12.00μ. (παραστάσεις για Σχολεία)
ΖERO EN CONDUCTA (SPAIN)
«Αllegro ma non troppo» (ή αν η αγάπη είναι τυφλή… γιατί μας κοιτάζει;)
 
η παράσταση 
Σωματικό θέατρο, παντομίμα, χορός, κούκλες και αντικείμενα  
Χώρος: XΩΡΟΣ ΤΕΧΝΩΝ
 
Ηλικίες: Για όλους 6+, κατάλληλο και για εφήβους 
Δίχως λόγια
Διάρκεια : 50’
 
Μερικές φορές ο Έρωτας είναι τυφλός… και άλλες φορές είναι οι ίδιοι οι σύντροφοι που γίνονται αόρατοι. Η ιστορία ενός χαδιού, οι περιπέτειες μια λάμπας διαβάσματος που γράφει στον έρωτά της φωτισμένη από το ίδιο της το φως, η ζωή ενός μυστηριώδους όντος που δεν το βλέπουμε αλλά το νιώθουμε… Όλα αυτά τα κομμάτια συνθέτουν ένα ψηφιδωτό στο οποίο, από τον πολύ χορό, εμπλέκεται κι ένα ζευγάρι.
 
Σε αυτή την οπτική παράσταση, μαριονέτες, αντικείμενα και πραγματικό θέατρο συνδυάζονται αρμονικά για να μας μιλήσουν γι’ αυτό το τρελό ον, που διάγει τον βίο του στα τυφλά, κλωτσά χωρίς να ξέρει ούτε ποιον ούτε γιατί, και παρ’ όλα αυτά αξίζει έναν φόρο τιμής: την Αγάπη.
 
Αρχική ιδέα, δραματουργία, σκηνοθεσία, χορός και εμψύχωση αντικειμένων: Julieta Gascón and José A. Puchades (Putxa)
Βοηθός σκηνοθετών: Remo di Filippo
Δημιουργία χαρακτήρων: Zero en Conducta and Cecilia Plaza
Σκηνικά: Zero en Conducta
Τεχνικός: David Maqueda
Cultural Promoter: Bernabé Rubio - Rotativa Performing Arts 
 
Η Ομάδα 
Οι Zero en Conducta (“F in Behaviour”) είναι μία ομάδα που εξερευνά το σωματικό θέατρο, την παντομίμα, τον χορό και το θέατρο της κούκλας και των αντικειμένων. Συνδυάζει τις παραπάνω τεχνικές με τρόπους που η μία εμπλουτίζει την άλλη και έτσι δημιουργείται μία νέα οπτική γλώσσα.  
 
Αυτό το νέο project, εξερευνά ακόμη περισσότερους τρόπους κίνησης, εκφραστικούς και ποιητικούς. Χρησιμοποιούν θεατρικές κούκλες άμεσου χειρισμού και μεγάλου μεγέθους, εμψυχώνουν αντικείμενα, χορεύουν, κάνουν παντομίμα και με αυτούς και άλλους τόσους τρόπους μας αφηγούνται μια μοναδική ιστορία. 
 
Η παράστασή τους έχει βραβευθεί διεθνώς:
AUDIENCE  AWARD BEST SHOW  " A Puppet is a Human too" ( Warsaw , 201 6 )
AWARD BEST SHOW FESTIVAL PIERROT (Bulgaria, 2015)
AWARD BEST SHOW - FESTIVAL FOF (Italiy, 2015)
AWARD BEST SHOW - FESTIVAL TANDARIKA (Romania, 2015) 
 
Παρασκευή   3  Νοεμβρίου
 
10.00π.μ. & 12.00μ  (παραστάσεις για Σχολεία)
YTUQUEPINTAS Teatre (Spain)
«Όνειρα της άμμου» 
 
Διάρκεια : 50 λεπτά
Για όλες τις ηλικίες
Δίχως λόγια
 
η παράσταση 
Θέαμα με ζωγραφική στην άμμο, κούκλες και ζωντανή μουσική
 
Χώρος: XΩΡΟΣ ΤΕΧΝΩΝ
 
 
Το έργο
Τα όνειρα της άμμου  είναι μία πολυσύνθετη παράσταση που συνδυάζει την εικαστική τέχνη, το τσίρκο, τη ζωντανή μουσική, τις μεγάλου μεγέθους κούκλες και την γρήγορη ζωγραφική. 
Μονάχα με τα χέρια του και μια τσέπη  γεμάτη άμμο που ο Borja τοποθετεί απαλά στη γυάλινη επιφάνεια, δημιουργούνται οι πιο συγκινητικές ιστορίες, παίρνοντας το θεατή για μια βόλτα σε διαφορετικά σκηνικά και σε συνεχώς εναλλασσόμενες ατμόσφαιρες δίνοντάς του  έτσι τη δυνατότητα να ταξιδέψει σε απομακρυσμένες περιοχές της γης και στα πιο ειδυλλιακά  φυσικά τοπία. Δεν μπορείτε να χάσετε αυτήν παράσταση γιατί είναι γεμάτη εφευρετικότητα και γεμάτη με τις μουσικές εξαιρετικού Roc Sala. 
 
 
Ο Θίασος
Η ομάδα 'YTUQUEPINTAS' ιδρύθηκε το 2012 και έχει έδρα τη Βαρκελώνη. Τα τωρινά μέλη της είναι ο διεπιστημονικός καλλιτέχνης Borja González, ο πιανίστας/συνθέτης  Roc Sala και ο παραγωγός Joaquim Aragó.
Η βάση των παραστάσεων της ομάδας είναι η πασίγνωστη «Τεχνική της Άμμου-ζωντανή ζωγραφική με άμμο»
Οι ζωγραφιές πραγματοποιούνται σε πραγματικό χρόνο από τον καλλιτέχνη σε ένα ειδικό  γυάλινο τραπέζι και την  ώρα εκείνη προβάλλονται σε μία μεγάλη οθόνη. Αυτές οι εικόνες συνοδεύονται από ζωντανή μουσική, κούκλες σε φυσικό μέγεθος και ταχύτατη ζωγραφική, ενώ ο καλλιτέχνης αφηγείται όμορφες ποιητικές ιστορίες για  κοινό όλων των ηλικιών.
 
 
Σάββατο 4 Νοεμβρίου
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ , 
10.00π.μ – 13.00  & 16.00 – 19.00
Εργαστήριο Σχεδιασμού, κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας 
 
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:
Με δηλώσεις συμμετοχής στο 2331078100
 
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
 
Σάββατο   4  Noεμβρίου
 
YTUQUEPINTAS Teatre (Spain)
«Όνειρα της άμμου» 
  7.00 μ.μ.   (με κάρτα ελεύθερης εισόδου)
 
η παράσταση 
Θέαμα με ζωγραφική στην άμμο, κούκλες και ζωντανή μουσική
 
Χώρος: XΩΡΟΣ ΤΕΧΝΩΝ 
 
 
 
Το έργο
Τα όνειρα της άμμου  είναι μία πολυσύνθετη παράσταση που συνδυάζει την εικαστική τέχνη, το τσίρκο, τη ζωντανή μουσική, τις μεγάλου μεγέθους κούκλες και την γρήγορη ζωγραφική. 
Μονάχα με τα χέρια του και μια τσέπη  γεμάτη άμμο που ο Borja τοποθετεί απαλά στη γυάλινη επιφάνεια, δημιουργούνται οι πιο συγκινητικές ιστορίες, παίρνοντας το θεατή για μια βόλτα σε διαφορετικά σκηνικά και σε συνεχώς εναλλασσόμενες ατμόσφαιρες δίνοντάς του  έτσι τη δυνατότητα να ταξιδέψει σε απομακρυσμένες περιοχές της γης και στα πιο ειδυλλιακά  φυσικά τοπία. Δεν μπορείτε να χάσετε αυτήν παράσταση γιατί είναι γεμάτη εφευρετικότητα και γεμάτη με τις μουσικές εξαιρετικού Roc Sala. 
 
 
Ο Θίασος
Η ομάδα 'YTUQUEPINTAS' ιδρύθηκε το 2012 και έχει έδρα τη Βαρκελώνη. Τα τωρινά μέλη της είναι ο διεπιστημονικός καλλιτέχνης Borja González, ο πιανίστας/συνθέτης  Roc Sala και ο παραγωγός Joaquim Aragó.
Η βάση των παραστάσεων της ομάδας είναι η πασίγνωστη «Τεχνική της Άμμου-ζωντανή ζωγραφική με άμμο»
Οι ζωγραφιές πραγματοποιούνται σε πραγματικό χρόνο από τον καλλιτέχνη σε ένα ειδικό  γυάλινο τραπέζι και την  ώρα εκείνη προβάλλονται σε μία μεγάλη οθόνη. Αυτές οι εικόνες συνοδεύονται από ζωντανή μουσική, κούκλες σε φυσικό μέγεθος και ταχύτατη ζωγραφική, ενώ ο καλλιτέχνης αφηγείται όμορφες ποιητικές ιστορίες για  κοινό όλων των ηλικιών.
 
 
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
Κυριακή    5  Νοεμβρίου
TITERES ROBERTO WHITE (Αργεντινή)
"Παράξενα πλάσματα" (Criaturas particulares)
  12.00 μ.   (με κάρτα ελεύθερης εισόδου)
 
 
 
H παράσταση 
Σωματικό θέατρο, Θέατρο με αντικείμενα
 
Ηλικίες: για όλους, 6+
Διάρκεια: 55’
Χωρίς λόγια
 
Μια παράσταση κουκλοθέατρου που αναμιγνύει τη γλώσσα της παντομίμας με εκείνη του θεάτρου αντικειμένων. Η παράσταση αποτελείται από 7 ποιητικές και κωμικές ιστορίες, ασύνδετες μεταξύ τους που όμως έχουν ένα κοινό: είναι μαγευτικές! 
Οι κούκλες είναι κατασκευασμένες από συνήθη αντικείμενα καθημερινής  χρήσης όπως  μπαλόνια, μπάλες ping pong, πλαστικές σακούλες και κάποια μέλη του σώματος του Κουκλοπαίκτη που τα φέρνει στη ζωή και τα οποία έχουν πλέον δικά τους όνειρα και επιδιώξεις. 
Ο Θίασος: 
 Ο Roberto White,  Αργεντινός κλόουν και Κουκλοπαίχτης, απόφοιτος  της σχολής Pataclaun στη Λίμα του Περού (κλοόυν και αυτοσχεδιασμός).  
Είναι ιδρυτικό μέλος του θιάσου “Teatro dos Mundos” και του θίασου « La Santa Rodilla” με τον οποίο έχουν περιοδεύσει  σε πολλά φεστιβάλ στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. .. 
Αυτή τη στιγμή περιοδεύει σόλο με την παράσταση  του "Παράξενα πλάσματα», η οποία έχει εμφανιστεί σε περισσότερα από τριάντα διεθνή φεστιβάλ και έχει λάβει πολλά βραβεία  ανάμεσα σε αυτά και το βραβείο  Drac d'or 2012 στο Fira Internacional de Titelles de Lleida (Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου της  Lleida). 
Ο Roberto White κέρδισε και το Premio Nacional de las Artes (Εθνικό Βραβείο Τεχνών) στην Κόστα Ρίκα για  το έργο του. Ο Roberto White δίνει επίσης μαθήματα σχετικά με την "Técnica de los Titeres corporales" (Τεχνική  Βody Puppet)  και μας παρουσιάζει μέσω των μαθημάτων και των παραστάσεών του μια νέα οπτική  για το θέατρο αντικειμένων, ψυχαγωγική και σύγχρονη.
 
Κυριακή 5  Νοεμβρίου
 
 6.00 μ.μ   (με κάρτα ελεύθερης εισόδου)
 
«Ο Καραγκιόζης και η Ειρήνη»
 
Η Παράσταση 
Παραμύθι βασισμένο στην κωμωδία του Αριστοφάνη Ειρήνη.
 
Τεχνική: Θέατρο Σκιών με συνοδεία λαϊκών οργάνων
Διάρκεια: 60’
Ηλικίες: Για όλες τις ηλικίες  από 3 ετών
Γλώσσα: Ελληνικά
 
Παντού κυριαρχεί ο πόλεμος. Ο κόσμος δυστυχεί, πεινάει. Ο Καραγκιόζης αγανακτισμένος από αυτή την κατάσταση αποφασίζει να σταματήσει τον Πόλεμο, να βρει την Ειρήνη.
Ξεκινάει μαζί με τον καλό του φίλο τον Χατζηαβάτη να βρουν τον Πόλεμο και να τον σταματήσουν και να βρουν και την Ειρήνη.
Μετά από ψάξιμο μαθαίνουν ότι την Ειρήνη την έχει φυλακίσει ο Πόλεμος σε μια μεγάλη σπηλιά και έχει κλείσει την είσοδο της με έναν μεγάλο βράχο.
Τότε ο Καραγκιόζης ζητάει την βοήθεια από την παρέα του και έρχονται: ο Σιορ Διονύσιος από την Ζάκυνθο, ο Σταύρακας από τον Πειραιά, ο καπετάν Μανούσος από την Κρήτη, ο Μορφονιός, ο Μπαρμπαγιώργος από την Ρούμελη. Όλοι μαζί προσπαθούν να ελευθερώσουν την Ειρήνη και να σταματήσουν τον Πόλεμο.
Κείμενα – μουσική επιμέλεια: Χρήστος Στανίσης
Συνοδεία παραδοσιακών οργάνων : λαούτο και σαντούρι
 
Ο καλλιτέχνης
 
Ο Χρήστος Στανίσης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Έμαθε την τέχνη του Θεάτρου σκιών από τον Ευγένιο Σπαθάρη.
Από το 1993 δίνει παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σε σχολεία, σε εκδηλώσεις Δήμων και Πολιτιστικών συλλόγων, σε θέατρα, σε μουσικές σκηνές, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κ.α.
Συνεργάστηκε με την δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100  και με πολλούς σπουδαίους καλλιτέχνες. Έχει διδάξει λαϊκό θέατρο και θέατρο σκιών στη δραματική σχολή του Κ.Θ.Β.Ε. και σε ιδιωτικές σχολές θεάτρου. Επίσης είναι μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος και Συνεργάτης του Λαογραφικού μουσείου Θεσσαλονίκης, του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, του Σπαθάρειου Μουσείου και του Λαογραφικού Μουσείου Καλόξυλου – Νάξου.
 
Φιγούρες του φιλοξενούνται στο μουσείο του φεστιβάλ του Τσεν – Τσουν στη Ν.Κορέα, στο μουσείο θεάτρου σκιών «ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ» , στο El Topic της Tolosa Ιinternational Puppet Center) στην Ισπανία, στο Λαογραφικό Μουσείο Καλόξυλου – Νάξου, σε διάφορες συλλογές ιδρυμάτων καθώς και σε ιδιωτικές συλλλογές.
 
 
 
VERIA Puppet ’17 , Συντελεστές
Καλλιτεχνική διεύθυνση Juanjo Corrales
Προγραμματισμός, Οργάν. παραγωγής,προβολή Νανά Καραγιαννίδου
Τεχνική διεύθυνση Παναγιώτης Πελαλίδης
Γραμματεία   Δημήτρης Βέρρος
Οικονομική Δ/νση Δημήτρης Ταρατσίδης, Ξένια Πέτρου
Ηχοληψία Γιώργος Ανδρεόπουλος
Φωτισμοί Αντώνης Στεφανόπουλος
Παραγωγή Λάζαρος Αβραμίδης
                Στέλλα Χρυσοπούλου
                Κώστας Τυφλίδης
                Ελένη Παλαπανίδου
                Νίκος Νικολόπουλος
                Πόπη Χρυσοπούλου
                Γεωργία Παμπούκα
 
                       
Εκπαιδευτικό  Όλγα Μυλωνά
Κέντρο Τοπικής Ιστορίας  Μανώλης Ξυνάδας
                                      Ειρήνη Σαββίδου 
 Δημοτική Βιβλιοθήκη     Βούλα Κοτσάλου           
                                      Μιράντα Σαμαρά
 Γεν. καθηκόντων  Γιώργος Νιώπας
 
Γενικός Συντονισμός  Γιάννης Καμπούρης
 
 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ   
*η κάρτα ελεύθερης εισόδου θα διατίθεται από τη Γραμματεία του Χώρου Τεχνών από τη Δευτέρα 30/10 . Θα επιδεικνύεται κατά την είσοδο , ενώ οι πόρτες θα ανοίγουν σαράντα λεπτά νωρίτερα από την αναγραφόμενη ώρα έναρξης . Δεκαπέντε λεπτά πριν από την έναρξη κάθε παράστασης  , θα δίδονται όλες οι κενές θέσεις . Επομένως , η προσέλευση θα πρέπει να γίνεται έγκαιρα .
 
** σχετικά με το ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ . Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται στη Γραμματεία του Χώρου Τεχνών (2331078100) , ενώ λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ