Στο ρυθμό του Χάλογουιν η Ιρλανδία

 

Άρχισαν από την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου οι γιορτές του Χάλογουίν στην Ιρλανδία. Σε όλα σχεδόν τα Δημοτικά σχολεία πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις, παραστάσεις και χοροί μεταμφιεσμένων δίνοντας μια ιδιαίτερη νότα χαράς στους μικρούς μαθητές. Είναι γνωστό ότι τις μέρες του Χάλογουιν τα σχολεία παραμένουν κλειστά για ολόκληρη την εβδομάδα. Η κορύφωση του γιορτασμού είναι τη νύχτα της 31 Οκτωβρίου. Εκείνο το βράδυ τα παιδιά θα βγουν στους δρόμους τον πόλεων και των χωριών της Ιρλανδίας, κρατώντας τα φανάρια-κολοκύθες, θα χτυπήσουν τις πόρτες των σπιτιών και θα πουν τα δικά τους κάλαντα καταλήγοντας πάντα στο ερώτημα: “κέρασμα ή πείραγμα;”

Την ίδια μέρα (27/10) άρχισε και το Φεστιβάλ Μπραμ Στόκερ του Δουβλίνου που θα κρατήσει μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. Ημερήσιες και νυχτερινές εκδηλώσεις στα πλαίσια του φεστιβάλ θα υπάρξουν σε όλη την έκταση της πόλης. Όπως είναι γνωστό ο Μπραμ Στόκερ ήταν ο συγγραφέας – δημιουργός του Ντράκουλα (ή Δράκουλα επί το ελληνικότερον). Ο ήρωάς του ήταν εμπνευσμένος από την πραγματική ιστορία του βοεβόδα της Βλαχίας (Ρουμανία) Βλάντ Τσέπες ή Ντράκουλ. Αποτελεί κεντρική φιγούρα στις μεταμφιέσεις των γιορτασμών του Χάλογουιν. Η ιστορία του ενέπνευσε δεκάδες ή και εκατοντάδες άλλους δημιουργούς του θεάτρου ή του κινηματογράφου, αλλά και συγγραφείς.

Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να θεωρούμε τις γιορτές του Χάλογουίν ως “άλλη μια αμερικανιά” Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Οι γιορτές του Χάλογουιν φτάνουν βαθιά μέσα στην Κελτική παράδοση και ιδιαίτερα στην παράδοση της Ιρλανδίας. Σύμφωνα μ' αυτήν το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου ο κάτω κόσμος, ο κόσμος των νεκρών επικοινωνεί με τον επάνω κόσμο, τον κόσμο των ζωντανών. Αυτή πεποίθηση έδινε την ευκαιρία στην προχριστιανική αλλά και στην μεσαιωνική κοινωνία να συμμετέχει σε διάφορες τελετές μυστικιστικού περιεχομένου. Η σκαλισμένη κολοκύθα με το αναμμένο κερί μέσα της, φτιάχνεται για να κρατάει μακριά τα κακά πνεύματα που υποτίθεται γυρνούν ελεύθερα εκείνη τη νύχτα μέσα στον κόσμο των ζωντανών. Σήμερα με την απόσταση του χρόνου αλλά και της γνώσης, είναι απλώς παραδοσιακές γιορτές, ανάλογες μ' αυτές που οργανώνονται και στις διάφορες πόλεις της Ελλάδας την περίοδο της Αποκριάς. Η ρίζα της λέξης αυτής προέρχεται από το All-hallow-even και δηλώνει την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day-All Saints Day).

Στις μέρες μας το Χάλογουιν γιορτάζεται κυρίως στην Ιρλανδία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη βόρεια Γαλλία και λιγότερο στις άλλες βόρειες χώρες της Ευρώπης.

 

(πηγές: Σαν Σήμερα και Βικιπέδια)

 

Παντελής Γουλάρας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ