Βέροια: Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Θεραπείας Τραύματος «Ιωάννης Κούσιος» από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (Βίντεο)

Το μεσημέρι της Τετάρτης 1 Νοεμβρίου, εγκαινιάστηκε το Κέντρο Θεραπείας Τραύματος «Ιωάννης Κούσιος».

Το Κέντρο Θεραπείας Τραύματος «Ιωάννης Κούσιος» βρίσκεται στην πόλη της Βέροιας και συγκεκριμένα στην οδό Βενιζέλου 46.

Στόχος του Κέντρου είναι η εφαρμογή της θεραπείας τραύματος για τα θύματα της σεξουαλικής κακοποίησης στη σωστή κλίμακα, με πρωτόκολλα και αποτελέσματα.

Το μεσημέρι της 1ης Νοεμβρίου, η Πρωτοβουλία για το Παιδί εγκαινίασε το Κέντρο Θεραπείας Τραύματος «Ιωάννης Κούσιος».

Τα εγκαίνια έκανε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου, μετά από πρόταση της οποίας η "κορδέλα" δεν κόπηκε, αλλά έμεινε ανέπαφη και επάνω της υπέγραψαν όλοι οι παριστάμενοι, ως "αυτοδέσμευση" και κοινός τόπος.

 

 

Λίγα λόγια για το Κέντρο Θεραπείας Τραύματος

Η Πρωτοβουλία για το Παιδί, ειδικά πιστοποιημένος Οργανισμός παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας κοινωνικής φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που δραστηριοποιείται στη φροντίδα και προστασία παιδιών σε ανάγκη και σε κίνδυνο, έθεσε σε λειτουργία το Κέντρο Θεραπείας Τραύματος, με έδρα την πόλη της Βέροιας, ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΟ ΕΛΛΑΔΑ.

Στο Κέντρο αυτό, πιστοποιημένοι επιστήμονες (Παιδοψυχίατροι, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Ψυχολόγοι, Ειδικοί Παιδαγωγοί, εξωτερικοί συνεργάτες Λογοθεραπευτές και Εργοθεραπευτές) θα εφαρμόζουν προηγμένες μεθόδους διάγνωσης και τεκμηρίωσης της κακοποίησης σε παιδιά και εφήβους, ιδιαίτερα της σεξουαλικής και θα αναλαμβάνουν την θεραπεία του προκληθέντος τραύματος, με συστηματική ψυχοκοινωνική υποστήριξη των θυμάτων, βελτιώνοντας και επεκτείνοντας την έως τώρα ενασχόλησή τους στον τομέα αυτόν.

Ομάδα – στόχου της νέας αυτής Δομής θα αποτελούν τα παιδιά – θύματα κακοποίησης, παιδιά – θύματα με δυσλειτουργική σεξουαλική συμπεριφορά, παιδιά με τραύμα εξ αιτίας απώλειας, εγκατάλειψης, πλήγματος από έκτακτες συνθήκες και παιδιά – μάρτυρες ενδοοικογενειακής βίας.

Στο Κέντρο Θεραπείας Τραύματος, που δωρίστηκε από τον ευεργέτη της πόλης αείμνηστο Ιωάννη Κούσιο και διαρρυθμίστηκε και εξοπλίστηκε με χρηματοδότηση από το 1ο βραβείο με το οποίο τιμήθηκε ο Οργανισμός στο διεθνή διαγωνισμό ΝΑΤΟ Charity 2016 και άλλες χορηγίες, θα εφαρμοστούν οι καλές πρακτικές και οι επιστημονικές γνώσεις που αποκτήθηκαν μετά από υποτροφία στο National Child Advocacy Center, in Huntsville, Alabama – USA και από την εκπαίδευση στελεχών του στην Ελλάδα και στη Γερμανία.

Στα αναμενόμενα αποτελέσματα από τη λειτουργία του Κέντρου περιλαμβάνονται:
Η έγκαιρη, ταχεία και αποτελεσματική διάγνωση της κακοποίησης, με την παιγνιώδη χρήση κατάλληλων μέσων.
Η απόλυτη τεκμηρίωση του περιστατικού και η απόδοση στη Δικαιοσύνη αδιάσειστων στοιχείων γύρω από αυτό.
Η απαλλαγή των θυμάτων από εξαντλητικές και ψυχοφθόρες, επαναλαμβανόμενες εξετάσεις από τις Αρχές και η αποφυγή παράστασής τους στην ποινική Δίκη.
Η ευεργετική για τα θύματα διαδικασία αποκατάστασης, με την συστηματική και εξατομικευμένη θεραπεία που θα ακολουθεί.
Η δόμηση σταθερών συνθηκών συνεργασίας συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών και η διάδοση καλών πρακτικών σε στελέχη τους.
Η αποτρεπτική επίδραση από τη λειτουργία του Κέντρου, επί δυνητικών παραβατών.
Η απόδοση, χωρίς κανέναν όρο, στις αστυνομικές, δικαστικές και προνοιακές υπηρεσίες, αλλά και σε ΝΠΙΔ της ευρύτατης περιοχής της Βορείου Ελλάδος, μιας δυνατότητας εξιχνίασης υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης, που σήμερα δεν υπάρχει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ