Βέροια – Διεθνής Διημερίδα: Η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα (Βίντεο)

Η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών αναδεικνύεται σε μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα των ημερών μας. Τα μηνύματα που έρχονται από παντού και η σχετική ειδησεογραφία το επιβεβαιώνουν. Ταυτόχρονα, τα μέσα που χρησιμοποιούν οι θύτες αναπροσαρμόζονται στις δυνατότητες της εποχής και πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους.

Η Πρωτοβουλία για το Παιδί αναζητώντας κάποιες απαντήσεις και επιθυμώντας να συμβάλει με ουσιαστικό τρόπο στην μεγάλη υπόθεση της αντιμετώπισης της κακομεταχείρισης των παιδιών, συνδιοργανώνει τη Διημερίδα, με τον Δικηγορικό Σύλλογο Βεροίας, τον Δήμο Βεροίας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας.

Η Διημερίδα ξεκίνησε το μεσημέρι της 1ης Νοεμβρίου και έλαβε χώρα στην αίθουσα του Χώρου Τεχνών του Δήμου Βέροιας.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης ξεκίνησε με χαιρετισμούς και ακολούθησαν οι προγραμματισμένες ομιλίες.

Συντονιστής της εκδήλωσης ο Γεώργιος Νικολαΐδης, Ψυχίατρος, MD,MA,MSc, PhD, Διευθυντής Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, του Κέντρου για τη μελέτη και την πρόληψη της κακοποίησης – παραμέλησης των παιδιών, του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.

 

Για το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών μίλησαν:

Παναγιώτα Μάνθου, Ψυχολόγος & Κοινωνική Λειτουργός, Προϊσταμένη Τμήματος Τηλεφωνικών Γραμμών και Υπεύθυνη Επιχειρησιακής Συντονιστικής Υπηρεσίας Δράσεων Παιδικής Προστασίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα «Ελληνικό Σύστημα παιδικής προστασίας και δικαιώματα των παιδιών: συγκλίσεις, αποκλίσεις, προκλήσεις και…προοπτική (;)»

 

Ελισσάβετ Μιχαηλίδου, Παιδίατρος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Γ’ Παιδιατρική Κλινική ΑΠΘ Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης με θέμα: «Ο Παιδίατρος απέναντι στη σεξουαλική κακοποίηση»

 

Σοφία Κουσίδου, Αστυνόμος Β’, Τμηματάρχης του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης με θέμα «Παιδική σεξουαλική κακοποίηση: Αστυνομική προανακριτική προσέγγιση – Σύγχρονες προκλήσεις»

 

Αριστοτέλης Σιδηρόπουλος, Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας για το Παιδί με θέμα «Από τη φιλοξενία του θύματος έως την απόδοση δικαιοσύνης: δυο ιστορίες».

 

Στη συνέχεια ακολούθησαν τραγούδια από τη Σχολική Χορωδία Βεροίας και Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου «Αιγές» Βεργίνας, υπό την διεύθυνση της κυρίας Ελένης Αναγνώστου.

 

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, ομιλητές ήταν οι:

Michael Lynch, Επιθεωρητής ερευνών στην αστυνομική διεύθυνση της Garda Siochana, στην Ιρλανδία. Διοικητής του τμήματος παιδικής προστασίας, του τμήματος ηλεκτρονικού εγκλήματος κατά παιδιών και της διαχείρισης υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης σε εθνικό επίπεδο με θέμα «Η αποπλάνηση και η σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών»

 

Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου, Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με θέμα «Πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών προσφύγων και μεταναστών. Σεξ επιβίωσης.»


Veronica Woerndl, Υπεύθυνη παιδικής προστασίας στο Caritas / Kinderdorf/ irschenberg του Μονάχου με θέμα: 1. «Παιδιά σε κίνδυνο: Συστήματα βοήθειας στη Γερμανία. Ευκαιρίες και ρίσκα» 2. «Σεξουαλική βία σε παιδιά και νέους: Παραδείγματα προβλημάτων που αντιμετωπίζονται στην πράξη. Πρόληψη και παρέμβαση στο Kinderdorf»

 

Έλενα Ράπτη, Βουλευτής, Συντονίστρια της εκστρατείας «ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης με θέμα «Πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης»

 

Chrys Ballerano, Προϊσταμένη του τμήματος Δικτύωσης και Εκπαίδευσης στην NYSCASA – New York State Coalition Against Sexual Assault, Albany NY με θέμα «Δημιουργώντας τη σύνδεση: η διαχείριση και η αποκατάσταση περιστατικών κακοποίησης μέσα από τη θεωρία του τραύματος»

Όλη η διεθνής διημερίδα έχει καταγραφεί και τα βίντεο μπορειτε να τα παρακολουθήσετε τόσο στα σχετική ρεπορτάζ, όσο και την κατηγορία "βίντεο" και στην κεντρική οθόνη του site

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ