Ελληνική Κοινότητα Ιρλανδίας - Μια μικρή αλλά δραστήρια κοινότητα του εξωτερικού - Γράφει ο Παντελής Γουλάρας

 

Είναι γνωστό ότι στα σχεδόν 10 χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ένας αρκετά μεγάλος αριθμός Ελλήνων, ιδιαίτερα νέων επιστημόνων, έχει εγκαταλήψει τη χώρα σε αναζήτηση καλύτερης τύχης στο εξωτερικό.

Στην Ιρλανδία, ο αριθμός των Ελλήνων κατοίκων, ήταν ιδιαίτερα μικρός μέχρι την έναρξη της κρίσης. Έτσι κι αλλιώς η χώρα αυτή, δεν υπήρξε ποτέ μεταναστευτικός προορισμός για τους Έλληνες. Η κρίση μάλιστα χτύπησε έντονα κι αυτή την ίδια την Ιρλανδία, η οποία όμως με καλά σχεδιασμένη και συμφωνημένη πολιτική, καταφέρνει σιγά σιγά να ανακάμψει. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έγινε χώρα υποδοχής πολύ μεγάλου αριθμού μεταναστών εξ' αιτίας της μεγάλης ζήτησης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, στους τομείς κυρίως της Υγείας, της Πληροφορικής και των Κατασκευών.

Έτσι, ταυτόχρονα με εργαζόμενους προερχόμενους από όλες τις ηπείρους, άρχισε να μεταναστεύει εδώ κι ένας αυξημένος αριθμός Ελλήνων. Μέχρι το τέλος του 2016 ζούσαν στην Ιρλανδία περίπου 1.000 Έλληνες. Σήμερα ο αριθμός αυτός υπολογίζεται ότι έχει διπλασιαστεί.

Όπως σε κάθε χώρα όπου ζουν και εργάζονται Έλληνες, έτσι και στην Ιρλανδία υπάρχει οργανωμένη Ελληνική κοινότητα, με δομή και δράση. Η έδρα της είναι στο Δουβλίνο, στον αριθμό 46 της Arbour Hill. Στο χώρο της κοινότητας λειτουργεί ελληνικό σχολείο για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στα παιδιά των μεταναστών. Δεν υπάρχει η δυνατότητα για ολοκληρωμένη σχολική δομή πλήρους δημοτικού σχολείου. Τα παιδιά συνεχίζουν να φοιτούν στα Ιρλανδικά σχολεία και έρχονται στο σχολείο της κοινότητας μόνο για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Τα μαθήματα γίνονται κάθε Σάββατο με καθωρισμένο ωράριο για κάθε τάξη.

Επίσης στην κοινότητα λειτουργούν τμήματα εκμάθησης ελληνικών χορών και προγραμματίζεται η λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης.

Παράλληλα με την κοινότητα αλλά με ξεχωριστή δομή απ' αυτήν, λειτουργεί η Ελληνορθόδοξη εκκλησιαστική κοινότητα της ενορίας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ανήκει διοικητικά στην Μητρόπολη Θυατείρων (Μεγάλης Βρετανίας). Η εκκλησία βρίσκεται στην ίδια διεύθυνση με την Ελληνική Κοινότητα και το σχολείο της κοινότητας. Σ' αυτήν εκκλησιάζονται εκτός των Ελλήνων και οι Παλαιστίνιοι Ορθόδοξοι της Ιρλανδίας, Ιρλανδοί Ορθόδοξοι καθώς και μετανάστες από άλλες χώρες με Ορθόδοξο πληθυσμό (Σερβία, Γεωργία). Η λειτουργία της γίνεται στα Ελληνικά και Αγγλικά και κατά ένα μέρος στα Αραβικά. Ο ιερέας της, πατέρας Thomas Carroll είναι Ιρλανδός. Πρόσφατα με τη συνεργασία Εκκλησίας και Κοινότητας, γιορτάστηκε η εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου.

 

Παντελής Γουλάρας

 

Φωτογραφίες: 1. Η ελληνική εκκλησία του Ευαγγελισμού, 2. Το εσωτερικό της εκκλησίας, 3. Λεπτομέρεια από την αίθουσα διδασκαλίας του σχολείου της Κοινότητας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ