Βέροια: Εγκαινιάστηκε η έκθεση του Θοδωρή Μαυρίδη με τίτλο «U-τόπος» (Βίντεο)

 

Τι συμβαίνει όταν ο άνθρωπος απωλέσει τον χώρο; Όταν χαθεί η ταυτότητα του χώρου και γίνει μη-τόπος;

Η ζωγραφική του Θοδωρή Μαυρίδη μας εισάγει στον προβληματισμό αυτό με ανθρώπινες μορφές που αιωρούνται σ’ έναν αφηρημένο, μη υλικό χωροχρόνο. .

Καθώς αφαιρούνται όλα τα υλιστικά προσδιοριστικά στοιχεία του τόπου, αυτό που απομένει, ο άνθρωπος δηλαδή,  λειτουργεί ως υπόμνηση αυτών που λείπουν. Τα σώματα γίνονται τα ίδια ένας τόπος που χωνεύει τα σύνορα και τα εγκιβωτίζει σ’ έναν ουτοπικό χώρο, ο οποίος φαντάζει ανέφικτο να υπάρξει.

Έτσι, ο άνθρωπος συνεχίζει να ετεροκαθορίζεται από τον τόπο, αλλά πλέον ως βασική εννοιολογική οντότητα. 

Από την ου-τοπία έως την ευ-τοπία της, η ζωγραφική του Μαυρίδη γίνεται διακριτή και αναγνωρίσιμη από την αγωνία για έναν άλλο τόπο.

Το απόγευμα της Τετάρτης 8 Νοεμβρίου, εγκαινιάστηκε η έκθεση με τίτλο «U-τόπος» του Θοδωρή Μαυρίδη στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας.

Για την έκθεση μίλησαν: Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας κ. Αγγελική Κοτταρίδη, η Αρχαιολόγος κ. Γλύκα Διονυσοπούλου και ο Καλλιτέχνης κ. Θοδωρής Μαυρίδης.

Την επιμέλεια της έκθεσης έκανε ο Γιώργος Λιόλιος.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου 2018.

 

Ο Μαυρίδης αναζητά τα βασικά στοιχεία της μορφής και προσπαθεί να ορίσει την έννοια του ανθρώπου. Τα σώματα που ζωγραφίζει καταργούν το υλικό σύνορο τους με έναν τόπο θα έλεγε κανείς ότι κάποιες φορές σχεδόν τον απαρνούνται.

Τοποθετεί τον άνθρωπο σε έναν απροσδιόριστο χώρο που δεν είναι τόπος, καθώς έχει απολέσει την περιγραφικότητα και την μνήμη του, και γίνεται η μορφή και απομένει ο άνθρωπος μετέωρος σε έναν χώρο – τόπο που πλέον δεν υφίσταται.

Αιωρείται σ’ έναν αφηρημένο, μη υλικό χωροχρόνο, ο οποίος συνιστά μια φανταστική ονειρική οντότητα, έναν ιδεαλιστικά ιδανικό κόσμο.

Καθώς αφαιρούνται όλα τα υλιστικά προσδιοριστικά στοιχεία του τόπου, αυτό που απομένει, ο άνθρωπος δηλαδή, λειτουργεί ως υπόμνηση αυτών που λείπουν.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ