Κατέπεσε ο μύθος της «εγκληματικής οργάνωσης» στο ποδόσφαιρο

 

Η ιστορία που ταλάνισε το ελληνικό ποδόσφαιρο για χρόνια και πήρε διαστάσεις όχι μόνον αθλητικές, αλλά και πολιτικές και μιντιακές και επιχειρηματικές, έφτασε πλέον στο τελευταίο στάδιο με το βούλευμα του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Εφετών.

Με αυτό το βούλευμα, λοιπόν, απαλλάσσονται όλοι οι κατηγορούμενοι από τις βαρύτατες κατηγορίες της «εγκληματικής οργάνωσης» που αποτέλεσε αφήγημα συγκεκριμένων συμφερόντων τα τελευταία χρόνια.

Μαζί με την συγκεκριμένη κατηγορία τελείωσαν και άλλες κατηγορίες όπως η εκβίαση, η απάτη και φυσικά η ηθική αυτουργία της έκρηξης στον φούρνο του διαιτητή (και πλέον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ) Π.Κωνσταντινέα.

Κατηγορίες που στόχευαν κυρίως τον πλέον προβεβλημένο των κατηγορουμένων και πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ. Βαγγέλη Μαρινάκη.

Η μόνη κατηγορία που απομένει σε επίπεδο κακουργηματικής κατηγορίας είναι η αλλοίωση αποτελεσμάτων ποδοσφαιρικών αγώνων για την οποία φυσικά δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο που να εμπλέκει τόσο τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός όσο και τους υπολοίπους και σύμφωνα με έγκυρους νομικούς κύκλους η εκδίκαση θα οδηγήσει σε πανηγυρικές αθωώσεις. 

Το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε κατά πλειοψηφία (μειοψήφησε ο πρόεδρός του) ότι:

Για το κακούργημα της αλλοίωσης αποτελεσμάτων ποδοσφαιρικών αγώνων παραπέμπονται στο ακροατήριο:

1. Βαγγέλης Μαρινάκης (μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Ολυμπιακός)
2. Γιάννης Κομπότης (μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Λεβαδειακός)
3. Γιώργος Σπανός (μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Ατρόμητος)
4. Γιώργος Αρβανιτίδης (πρώην μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Βέροια)
5. Γιώργος Λαναρής (γενικός αρχηγός ΠΑΕ Βέροια)
6. Γιάννης Αγγελόπουλος (γενικός αρχηγός ΠΑΕ Ατρόμητος)
7. Γιώργος Σαρρής (πρώην πρόεδρος ΕΠΟ)
8. Θεόδωρος Κουρίδης (πρώην νομικός σύμβουλος ΕΠΟ)
9. Αρης Σταθόπουλος (μέλος ΔΣ ΕΠΟ)
10. Γιάννης Παπακωνσταντίνου (μέλος ΔΣ ΕΠΟ)
11. Νίκος Προύντζος (μέλος ΔΣ ΕΠΟ)
12. Γιώργος Δούρος (πρώην αναπληρωτής πρόεδρος ΚΕΔ)
13. Θανάσης Μπριάκος (πρώην μέλος ΔΣ ΚΕΔ)
14. Κωνσταντίνος Ιωαννίδης (διαιτητής Super League)
15. Απόστολος Αμπάρκιολης (διαιτητής Super League)
16. Ιωάννης Κάμπαξης (διαιτητής Super League)
17. Αλέξανδρος Δημητρόπουλος (διαιτητής Super League)
18. Αθανάσιος Γιάχος (διαιτητής Super League)
19. Ηλίας Σπάθας (διαιτητής Super League)
20. Χαράλαμπος Παυλίδης (ποδοσφαιριστής Βέροιας)
21. Κώστας Μπάρμπας (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)
22. Ηλίας Ιωάννου (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)
23. Δημήτρης Αμαραντίδης (ποδοσφαιριστής Βέροιας)
24. Δημήτρης Μάνος (ποδοσφαιριστής Βέροιας)
25. Γιώργος Σκαθαρούδης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)
26. Αλέξανδρος Καλογέρης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)
27. Ρικάρντο Σα Πίντο (πρώην προπονητής Ατρομήτου)
28. Γκιγιέρμο Πέρεθ (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας).
Για το πλημμέλημα της σύστασης συμμορίας παραπέμπονται:
1. Βαγγέλης Μαρινάκης (μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Ολυμπιακός)
2. Γιώργος Σαρρής (πρώην πρόεδρος ΕΠΟ)
3. Θεόδωρος Κουρίδης (πρώην νομικός σύμβουλος ΕΠΟ)
4. Αρης Σταθόπουλος (μέλος ΔΣ ΕΠΟ)
5. Γιάννης Παπακωνσταντίνου (μέλος ΔΣ ΕΠΟ)
6. Νίκος Προύντζος (μέλος ΔΣ ΕΠΟ)
7. Γιώργος Δούρος (πρώην αναπληρωτής πρόεδρος ΚΕΔ)
8. Θανάσης Μπριάκος (πρώην μέλος ΔΣ ΚΕΔ).

Απαλλάσσονται ομοφώνως κάθε κατηγορίας 7 κατηγορούμενοι. Πρόκειται για τους Παυσανία Παπανικολάου ( πρώην εκτελεστικός γραμματέας της ΕΠΟ, Χρήστο Υφαντή (πρώην αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της ΕΠΟ), Γιώργο Βλάσση (πρώην μέλος της Επιτροπής Εφέσεων), Μαρία Αναστασάκη (πρώην μέλος της Επιτροπής Εφέσεων), Χαρίλαο Ζυγογιάννη (πρώην μέλος Πειθαρχικής Επιτροπής Football League), Ιωάννα Παντελοπούλου (πρώην μέλος Πειθαρχικής Επιτροπής Football League). 

Το ίδιο ισχύει και για τον αποβιώσαντα πρώην πρόεδρο της Πειθαρχικής Επιτροπής της Football League, Ελευθέριο Ζάμπραή.

Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι οι κεντρικές και βαριές κατηγορίες κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη –που ήταν το κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας που εξυφάνθηκε για χρόνια με άξονα τον όρο “εγκληματική οργάνωση”, κατέπεσαν με θόρυβο. 

Αυτό που απέμεινε για τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι μια κακουργηματική δίωξη για αλλοίωση αποτελέσματος σε δυο (!) ποδοσφαιρικά ματς. Το Ολυμπιακός-Βέροια που ήδη έχει εξεταστεί από την αθλητική δικαιοσύνη και δεν κλήθηκε καν ο Ολυμπιακός σε απολογία και το Ολυμπιακός-Ατρόμητος που δεν αξιολογήθηκε καν από την αθλητική δικαιοσύνη για τα γίνουν κλήσεις! Για το συγκεκριμένο ματς μάλιστα υπάρχει και η χαρακτηριστική δήλωση του προέδρου του Ατρομήτου Γιώργου Σπανού και κατηγορούμενου στην υπόθεση, ότι «πάμε σε δίκη επειδή δεν έπαιξαν δυο βασικοί μας παίκτες στον αγώνα Ολυμπιακός-Ατρόμητος»!

Ακόμα και αυτή η κατηγορία όμως για να προκαλέσει την καταδίκη από ένα πραγματικό δικαστήριο χρειάζονται ατράνταχτες αποδείξεις που δεν… υπάρχουν, όπως αποδείχτηκε και από τα έγγραφα της υπόθεσης που έγιναν φέιγ βολάν στα ΜΜΕ και αυτό χρήζει εισαγγελικής έρευνας επίσης.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να δούμε τη μετατροπή του κακουργήματος αυτού σε πλημμέλημα (δωροδοκία), ενώ ως προς την πλημμεληματική κατηγορία της συμμορίας, πιθανότατα θα έχει παραγραφεί μέχρι να γίνει το δικαστήριο.

Όπως προβλέπει ο αθλητικός νόμος, ο κ. Μαρινάκης και ο κ. Σπανός θα παραιτηθούν απο την προεδρία (με βάση τον αθλητικό νόμο) και ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση αν και εκείνος και άλλοι μέτοχοι ΠΑΕ που εμπλέκονται πρέπει να παραδώσουν και τις μετοχές τους στις ΠΑΕ.

Στη συνολική ανάλυση της υπόθεσης πρέπει να σταθούμε στο ότι ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου κ. Σταμαδιάνος πρότεινε και ψήφισε υπερ της απαλλαγής των κατηγορουμένων, ενω αντίθετα τα άλλα δυο μέλη του Συμβουλίου, η κ. Κανελλοπούλου και η κ. Ρουσσέα (εισηγήτρια) τάχθηκαν υπέρ της παραπομπής.


in.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ