Από την ου-τοπία στην ευ-τοπία

 

Μια εντυπωσιακή έκθεση φιλοξενείται στον χώρο του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας, η οποία με μοναδικό τρόπο περιγράφει καταστάσεις, με ιδιαίτερη αισθητική προσέγγιση.

Πρόκειται για την έκθεση «U-τόπος» του Θοδωρή Μαυρίδη στην οποία παρουσιάζονται σώματα που αιωρούνται σε μη υλικό χωροχρόνο και την επιμέλεια της οποίας κάνει ο κ. Γιώργος Λιόλιος.

Στο κέντρο της αίθουσας του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας, στο κέντρο της έκθεσης του κ. Μαυρίδη, έντονη αίσθηση προκαλεί μια ιδιαίτερη εικαστική εγκατάσταση.

Ο κ. Λιόλιος, με ένα μοναδικό δημιούργημα, δίνει «χώρο» γύρω από τα έργα του κ. Μαυρίδη δίχως να αλλοιώνει τον σκοπό της έκθεσης.

Κι ενώ στην έκθεση του κ. Μαυρίδη παρατηρούμε την αφαίρεση όλων των υλιστικών προσδιοριστικών στοιχείων του τόπου, με μοναδικό στοιχείο τον άνθρωπο να λειτουργεί ως υπόμνηση αυτών, η «παρέμβαση» του κ. Λιόλιου, με μοναδικό στοιχείο το ακριβώς αντίθετο, μας εντυπωσιάζει εξίσου το ίδιο. 

Ο πλήρης προσδιορισμός του «χώρου» με μοναδική έλλειψη το ανθρώπινο σώμα. Μια εικαστική παρέμβαση που «ανασαίνει» μέσα από τα στοιχεία του τόπου. 

Ο κ. Λιόλιος «συμφιλιώνει» το ανύπαρκτο με το υπαρκτό, το πρακτικό με το ιδεατό, και δίνει την ευκαιρία στους φίλους της τέχνης να αντιμετωπίσουν την ευ-τοπία σαν ένα άλλο είδος ου-τοπίας.  

Το αποτέλεσμα μας άφησε την ίδια «γεύση συναισθημάτων». Να σημειώσουμε πως είναι η πρώτη φορά που ο κ. Λιόλιος δίνει τη δική του «πινελιά» μέσω εικαστικής εγκατάστασης κι ελπίζουμε στο μέλλον να δούμε κι άλλες δικές του δημιουργίες.

 

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου 2018.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ