Δημόσιο: Πότε θα «ανοίξουν» και πότε θα «κλείσουν» οι κρίσεις

 

Μέσα σε λιγότερο από ένα εξάμηνο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι επιλογές προϊσταμένων με το νέο σύστημα της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουν γίνει με τους θεσμούς. Οι κρίσεις θα… κατέβουν από την κορυφή ως τη βάση της πυραμίδας των στελεχών του δημοσίου, κάτι που σημαίνει ότι πριν από όλους θα επιλεγούν οι γενικοί διευθυντές και στο τέλος οι τμηματάρχες.

Μέχρι στιγμής, έχουν προκηρυχθεί 20 θέσεις γενικών διευθυντών, των λεγόμενων «οριζόντιων» για τις οποίες έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από περίπου 260 υποψήφιους. Η συνέχεια θα αφορά τους υπόλοιπους 70 γενικούς διευθυντών της δημόσιας διοίκησης, με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης να υπογραμμίζουν στην aftodioikisi.grότι οι σχετικές προκηρύξεις θα εκδοθούν «οπωσδήποτε μέσα στο Νοέμβριο».

Παράλληλα με τους γενικούς διευθυντές, εντός του Νοεμβρίου θα προκηρυχθούν και οι θέσεις για τους συνολικά 72 νέους διοικητικούς γραμματείς οι οποίοι θα επιλεγούν από το μητρώο στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης. Και αυτή η διαδικασία ξεκινάει με καθυστέρηση καθώς οι προκηρύξεις θα έπρεπε να έχουν εκδοθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Επί του παρόντος, το μητρώο έχει δεχθεί 1.700 αιτήσεις, ενώ περίπου 2.000 βρίσκονται σε αναμονή.

Η επιλογή των νέων γραμματέων και των λοιπών επιτελικών στελεχών του Δημοσίου θα γίνεται έπειτα από εισήγηση του Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Διοικήσεων (ΕΣΕΔ). Πρόκειται για ανεξάρτητο όργανο το οποίο θα αξιολογεί τα προσόντα των υποψηφίων και θα καλεί σε δομημένη συνέντευξη τους δέκα επικρατέστερους για κάθε θέση. Εν συνεχεία, θα εισηγείται στον αρμόδιο υπουργό τους τρεις επικρατέστερους. Στη διαδικασία θα μπορούν να συμμετάσχουν και ιδιώτες, ενώ ο διορισμός των νέων γραμματέων και των λοιπών επιτελικών στελεχών του Δημοσίου θα ολοκληρώνεται με απόφαση του αρμόδιου υπουργού, ο οποίος θα πρέπει υποχρεωτικά να επιλέξει έναν εκ των τριών επικρατέστερων υποψηφίων.

Η επιλογή των προϊσταμένων, ως διαδικασία, αποτελεί μνημονιακό προαπαιτούμενο, στο οποίο μάλιστα το υπουργείο δέχθηκε κριτική για καθυστερήσεις από τους δανειστές.

Μετά τους γενικούς διευθυντές, η συνέχεια θα αφορά τις θέσεις διευθυντών και  τμηματαρχών. Υπενθυμίζεται ότι σε παλαιότερη εγκύκλιο του υπουργείου, η οποία αναφερόταν στην αξιολόγηση, αποτυπωνόταν το χρονοδιάγραμμα για την τοποθέτηση των νέων προϊσταμένων :

  • Δεκέμβριος 2017: Επιλογή και τοποθέτηση των νέων γενικών διευθυντών
  • Απρίλιος 2018: Επιλογή και τοποθέτηση νέων διευθυντών και, ταυτόχρονα, των τμηματαρχών.
  •  

www.aftodioikisi.gr

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ