Κρίσιμο διπλό τεστ για κυβέρνηση και τράπεζες

 

Εβδομάδα πυκνών οικονομικών εξελίξεων και διπλής δοκιμασίας κυβέρνησης και τραπεζικών διοικήσεων θα είναι η επόμενη, καθώς αναμένονται στην Αθήνα οι επικεφαλής των Θεσμών, αλλά και αντιπροσωπεία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ.

Η κυβέρνηση μπαίνει στο δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση, χωρίς πλέον να αμφισβητούνται οι δημοσιονομικές επιδόσεις του 2017, ενώ για το 2018 προβλέπει, σύμφωνα με το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, ότι θα ξεπερασθεί με άνεση ο στόχος του προγράμματος και το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει στο 3,8%.

Όμως, δεν παύει να γεννά προβληματισμό οχαμηλός βαθμός υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης, που φθάνει περίπου στο ¼ των δράσεων, αν και έχει γίνει αρκετή πρόοδος σε βασικά θέματα, όπως η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και οι πλειστηριασμοί.

Η «πρεμιέρα» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχει ορισθεί την επόμενη Τετάρτη, δηλαδή την ίδια ημέρα που θα φθάσουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών. Σήμερα, αναμένεται να αποφασίσουν οι συμβολαιογράφοι την αναστολή της αποχής τους από τους πλειστηριασμούς.

Την ίδια ώρα, οι τραπεζίτες βρίσκονται μπροστά στην έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για τα τεστ αντοχής από την ΕΚΤ, από τα οποία θα κριθεί αν θα υπάρξει ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης.

Αντιπροσωπεία του SSM θα ενημερώσει στην Αθήνα τα στελέχη των τραπεζών για τους όρους και τη διαδικασία του τεστ αντοχής. Θα ζητήσει, επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωση και για όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα από τις τράπεζες για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.

 
 
www.sofokleousin.gr
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ