Με απαρτία και απόλυτη πλειοψηφία η κήρυξη απεργιών

 

Έκλεισε και το μέτωπο του εργασιακού στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, λιγοστεύοντας κατά ένα τα «αγκάθια», ωστόσο το κρίσιμο τεστ είναι αύριο, με την πρεμιέρα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Στην πρώτη επαφή των επικεφαλής των θεσμών με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, υπήρξε καλό κλίμα και οργανώθηκε η ατζέντα των επομένων ημερών. Στόχος είναι σύμφωνα με το βασικό σενάριο η ολοκλήρωση των κειμένων της τεχνικής συμφωνίας μέσα στο Σαββατοκύριακο, ώστε να είναι έτοιμη προς υποβολή στο Eurogroup της Δευτέρας 4 Δεκεμβρίου.

Αρμόδια πηγή του υπουργείου Εργασίας μετά την πρώτη συνάντηση δήλωσε πως το εργασιακό έχει ήδη συμφωνηθεί και μένει πλέον να συζητηθεί - σε συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή παρουσία της αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας,  Θεανώς Φωτίου – η αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων, όπως και το ζήτημα του επανυπολογισμού των συντάξεων. Αμφότερα τα δύο ζητήματα αποτελούν «καυτά» θέματα για την κυβέρνηση, καθώς πλήττουν λαϊκά στρώματα και επιχειρείται να περιοριστούν όσο γίνεται οι δραστικές παρεμβάσεις (βλέπε σχετικά http://www.sofokleousin.gr/archives/364584.html).

Ειδικότερα για το εργασιακό, η δήλωση της πηγής του υπουργείου Εργασίας, σημαίνει πως κυβέρνηση και θεσμοί συμφώνησαν στο νέο πλαίσιο που θα διέπει την κήρυξη απεργίας. Μάλιστα μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή η σχετική νομοθετική ρύθμιση με την οποία αλλάζει ο τρόπος λήψης αποφάσεων για απεργίες. Η συγκεκριμένη διάταξη θα προβλέπει την αύξηση της απαιτούμενης απαρτίας για τη λήψη απόφασης απεργιακών κινητοποιήσεων στο 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών ενός πρωτοβάθμιου επιχειρησιακού σωματείου.

Με την συγκεκριμένη ρύθμιση γίνεται ακόμη δυσκολότερη η λήψη απόφασης για απεργίες και προβλέπεται ρητά ότι θα αφορά μόνο στα πρωτοβάθμια σωματεία και όχι στις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων όπως είναι οι ομοσπονδίες, τα συνδικάτα και τα Εργατικά Κέντρα.  Πρόκειται για μία ρύθμιση η οποία αποτελούσε πάγιο αίτημα των πιστωτών και συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης την περασμένη άνοιξη.

Στην εναρκτήρια συνάντηση το πρωί μετείχε σύσσωμη η διαπραγματευτική ομάδα υπό τον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, παρουσία του Υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, της Υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, του  υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Δημήτρη Λιάκου, του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη και άλλων στελεχών της Κυβέρνησης.

Η συζήτηση με τους θεσμούς αυτή την ώρα επικεντρώνεται στα ενεργειακά, τομέας που έχει επίσης αρκετά ανοιχτά ζητήματα.

 
 
www.sofokleousin.gr
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ