Βέροια: Παρουσιάστηκε η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Π.Κ.Μ. - Σκοπός της η ανάδειξη προτεραιοιτήτων στον πρωτογενή τομέα (Βίντεο)

 

Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη αποτελεί μια ένωση φορέων με επίκεντρο τον πρωτογενή τομέα που στόχο έχει να αναδείξει την παραγωγή και την μεταποίηση καθώς και να προωθήσει τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα που παράγονται στα διοικητικά όρια της Π.Κ.Μ. Επίσης, σκοπός της Σύμπραξης είναι η καθιέρωση πολιτιστικής ταυτότητας γαστρονομίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας , ενώ, οι συνεργασίες με επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς της Ελλάδας και του Εξωτερικού ανοίγουν δίαυλο επικοινωνίας με νέες αγορές με ζητούμενο την εξωστρέφεια της αγροτικής μας παραγωγής.

Το πρωί της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2017, έγινε η παρουσίαση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Βέροια, στον πολυχώρο της Εληάς.

Την παρουσίαση έκανε ο Πρόεδρος - Διαχειριστής της Σύμπραξης, κ. Κιλτίδης Κωνσταντίνος, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κωνσταντίνο Καλαϊτζίδη και τους Περιφερειακούς Συμβούλους Θεόφιλο Τεληγιαννίδη και Νίκη Καρατζιούλα.

Στην εκδήλωση, παρουσιάστηκε το όραμα της Σύμπραξης, οι σκοποί, η ταυτότητα και οι φορείς που συμμετέχουν.

 

 


Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι αστική εταιρεία μη κερδοσκοπική και συνεστήθη από 18 φορείς.

Η πρωτοβουλία, ανήκει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η οποία συμμετέχει με ισχυρό ποσοστό (47%). Επίσης, συμμετέχουν 6 Δήμοι – Λαγκαδά, Παιονίας, Θερμαϊκού, Δέλτα, Κιλκίς, Ωραιοκάστρου – της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, τα Επιμελητήρια των Νομών Χαλκιδικής και Σερρών, η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος, η Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής, η Gaia Επιχειρείν, ο Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παράγει το 25% του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας. Έχει, επίσης, ισχυρότατη μεταποιητική βιομηχανία διατροφής με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και με δυνατότητες ποσοτικής παραγωγής. Διαθέτει μεγάλες αγροδιατροφικές μονάδες, με αξιοζήλευτη ιστορία και προοπτική. Είναι, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην κυριολεξία, η Δύναμη Παραγωγής για την Ελλάδα, στον αγροδιατροφικό τομέα.

Σκοπός του συσταθέντος φορέα από τον Σεπτέμβριο του 2016 είναι να αναδείξει τις προτεραιότητες στον πρωτογενή τομέα, όπως και στον Διατροφικό Μεταποιητικό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Επιπλέον, να δημιουργήσει το πλαίσιο και το δίκτυο για την προώθηση των παραγομένων αγροδιατροφικών προϊόντων. 

Είναι δε, ο στρατηγικός σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τις πολιτικές, που επιβάλλεται να εφαρμοσθούν στους συγκεκριμένους τομείς. Τα ιδιωτικά χαρακτηριστικά καθιστούν την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Π.Κ.Μ. ως οργανισμό ευέλικτο και αποτελεσματικό για να διαπραγματευθεί εκ μέρους κοινοπραξιών, ενώσεων και μεμονωμένων εταιρειών την προώθηση των προϊόντων διατροφής, του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης. Επίσης, μπορεί να χειρισθεί ζητήματα προβολής και προώθησης προϊόντων διατροφής της Μακεδονίας, με εγγύηση την ταυτότητα του φορέα.

Κανονισμός προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις συνεργασίας και σύνδεσης των ενδιαφερομένων για την ταυτότητα προϊόντων του φορέα μας. Όπως γίνεται αντιληπτό, από τους οργανισμούς που συμμετέχουν και από την Επιστημονική Επιτροπή που έχουμε συστήσει, διαθέτει ισχυρό ανθρώπινο δυναμικό για μελέτη, υποστήριξη και εφαρμογή καινοτομιών και δράσεων εφαρμογής στον αγροδιατροφικό τομέα.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ