Στα προ κρίσης επίπεδα οι αποδόσεις των ομολόγων!

 

Ενώ το χρηματιστήριο υποκύπτει στις πιέσεις των επιθετικών funds της υποτιμητικής κερδοσκοπίας, η αγορά ομολόγων δείχνει ότι ενισχύεται η εμπιστοσύνη  των διεθνών επενδυτών στις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας, μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και το επιτυχές swap κρατικών χρεογράφων. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε σήμερα στα πρό κρίσης επίπεδα -πολύ χαμηλότερα από το 5%, που αποτελούσε μέχρι τώρα ψυχολογικό φράγμα. Η αποκλιμάκωση αναμένεται ότι θα συνεχισθεί, διευκολύνοντας την την προσπάθεια μόνιμης επιστροφής της χώρας στις χρηματαγορές.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι η πτώση της απόδοσης (άνοδος τιμής) συντελέστηκε με μεγάλο όγκο συναλλαγών. Αυτό υποδηλώνει ότι τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα προσελκύουν πλέον το ενδιαφέρον "συντηρητικών" ομολογιακών χαρτοφυλακίων, που βλέπουν να μειώνεται ο κίνδυνος χώρας  στην Ελλάδα,ενώ οι αποδόσεις είναι ακόμη πολύ υψηλές σε σχέση με τα χρεόγραφα άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Από 5,39% που ήταν την Παρασκευή, η απόδοση του 10ετούς τίτλου διαμορφώθηκε σήμερα στο 4.84% στη δευτερογενή αγορά, ενώ στις μετασυνεδριακές συναλλαγές υποχώρησε περαιτέρω, στο 4,81%. Είναι η καλύτερη  επίδοση που έχει σημειωθεί μετά  τις 8 Οκτωβρίου 2009, όταν η απόδοση του  10ετούς "έγραψε" 4.40%

Το διετούς έπεσε σήμερα οριακά κατά μιάμιση μονάδα βάσης στο 2,48%, παραμένοντας σε τροχιά αργής αποκλιμάκωσης..Στην ΗΔΑΤ (ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά) έγιναν σήμερα συναλλαγές 14 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές αγοράς και τα υπόλοιπα 6 εκατ. ευρώ εντολές πώλησης.

Ιδιαίτερα θετικά είναι και τα στοιχεία από τη διατραπεζική αγορά, όπου διαμορφώνονται αρνητικά επιτόκια - ένδειξη ότι οι τράπεζες διαθέτουν υπερεπαρκή ρευστότητα. Το επιτόκιο για χορηγήσεις ενός έτους διαμορφώθηκε σε -0,191% από -0,186%. Για μηνιαίες διαπραπεζικές χορηγήσει  είναι -0,367%.

 

 

www.sofokleousin.gr

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ