Αγία Βαρβάρα Ημαθίας: Μια Χρυσή Σελίδα Δόξας -Τιμής-Ηρωισμού!!!!

Απο εχθές , 4 Δεκ 2017, άνοιξε για το χωριό μου , Αγία Βαρβάρα Ημαθίας, μια Χρυσή Σελίδα Δόξας -Τιμής-Ηρωισμού!!!!
Τελέσθηκε η Αποκάλυψη Μνημείου του Χρήστου Γιάννου, 28 ετών , κατοίκου Αγίας Βαρβάρας, που εκτελέστηκε απο τους Γερμανούς στις 10 Νοεμβ 1941 !!!
.......... " Εκείνη την ημέρα, (κατα την διήγηση του αυτόπτους μάρτυρα Κων/νου Βελειάδη, παιδιού τότε, πρώην προέδρου της Τοπικής μας Κοινότητας), μας ειχαν συγκεντρώσει οι Γερμανοί στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου, όλους ! Αντρες ,Γυναίκες, παιδιά! Οι στρατιώτες εισέβαλαν στα σπίτια του χωριού και εψαχναν παντού ( ντουλάπες, σεντούκια, αποθήκες, κελάρια , σκεπές) για όπλα ! Ειχε προηγηθεί ανακοίνωση παράδοσης των όπλων όλων (και των κυνηγετικών) και τα οποία ειχαν παραδοθεί! Στην αποθήκη του Γιάννου βρέθηκε , κάτω απο τα βαρέλια του κρασιού, ενα κυνηγετικό όπλο χαλασμένο και άχρηστο! Κάλεσαν τους δύο αδελφούς Γιάννου μπροστά και ρώτησαν τίνος ειναι το όπλο ! Ο Χρήστος Γιάννου ΧΩΡΙΣ ΔΙΣΤΑΓΜΟ ειπε "ειναι δικό μου" !!!! Οι Γερμανοί τον τράβηξαν μπροστά και με πέντε στρατιώτες τον ΕΚΤΕΛΕΣΑΝ μπροστά στο πλήθος !!! ΕΠΕΣΕ τραγουδώντας τον ΕΘΝΙΚΟ μας ΥΜΝΟ!!!
Κατόπιν οι Γερμανοί εδιωξαν τους χωριανούς, που γυρνώντας στα σπίτια τους τα βρήκαν ανω-κάτω"

Το μνημείο αναγέρθηκε , (σε διπλανό χώρο της εκτελέσεως),μετά απο Ενέργειες του Νικόλαου Σαμψών, στρατηγού εν αποστρατεία, νυμφευμένου με την χωριανή μας Σοφία Μπρούγκα, που έμαθε την ιστορία αυτή και ευαισθητοποιήθηκε !

ΧΡΗΣΤΟ ΓΙΑΝΝΟΥ!!!
Δεν σε γνώρισα στην ζωή!!!
Σε γνώρισα εχθές, μέσα απο την σεμνή και απλή, αλλά συγκινητική τελετή της Αποκάλυψης της ΗΡΩΙΚΗΣ σου πράξης !!!
Πήρες στους ώμους σου όλο το χωριό και το σήκωσες σε ώρες Δύσκολες και Σκοτεινές !
Ειχες την ΑΝΔΡΕΙΑ και ανέλαβες την Ευθύνη, που δεν σου ανήκε, ίσως ! ( κάποιοι λένε οτι ΔΕΝ ηταν δικό του το όπλο, αλλοι πάλι οτι επιτούτου κάποιος το τοποθέτησε εκεί! Ελάχιστα μ ενδιαφέρει! )
Εδειξες σε λίγα λεπτά όλη την ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ, ολη την ΑΝΔΡΕΙΑ, όλη την ΓΕΝΑΙΟΤΗΤΑ, όλο τον ΗΡΩΙΣΜΟ, την ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗ και την ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ της Ελληνικής Ψυχής !!!
Η θέση σου ανάμεσα στους άλλους ΗΡΩΕΣ της Ελλάδας ειναι ΔΙΚΑΙΗ!!!
ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!
Υπόσχομαι ,(ως θρέμμα αυτού του χωριού), οτι..................... στο όνομα της δικής σου ΘΥΣΙΑΣ,
να ΜΗΝ επιτρέψω να κατηγορηθεί ή χαθεί ΑΔΙΚΑ συγχωριανός μου , προς όφελος εχθρού της Πατρίδος !!!

Ηλίας Κων/νου Γαλάνης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ