Βέροια: Ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων - Ποινή φυλάκισης σε τρεις αγροτοσυνδικαλιστές (βίντεο)

 

Ποινή φυλάκισης 4 μηνών στον καθένα επέβαλε το δικαστήριο Βέροιας σε τρεις συνδικαλιστές αγρότες. Πρόκειται για τον πρόεδρο και τον γραμματέα του Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Τάσο Χαλκίδη και Γιάννη Βράνα αντίστοιχα και τον αγροτοσυνδικαλιστή, μέλος της Επιτροπής μπλόκων, Θοδωρή Παπακωνσταντίνου.

Οι τρεις αγρότες συνδικαλιστές αντιμετώπισαν την κατηγορία ότι ήταν οι πρωταγωνιστές στις κινητοποιήσεις του Ιανουαρίου 2017 και συγκεκριμένα για το κλείσιμο της Εγνατίας, στον κόμβο της Κουλούρας για δύο μέρες, από μισή ώρα περίπου την κάθε μέρα.

Στην δίκη κατέθεσαν δύο αστυνομικοί που ήταν υπηρεσία εκείνη την ημέρα στο σημείο διαμαρτυρίας των αγροτών και αναφέρθηκαν στα γεγονότα των ημερών.

Μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν ο δήμαρχος Βέροιας και αγρότες, συνδικαλιστές που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις εκείνο το διάστημα.

Τονίστηκε ότι και τις δύο αναφερόμενες ημέρες, στο διάστημα που τα τρακτέρ ανέβηκαν στο οδόστρωμα, αυτό έγινε μετά από ενημέρωση της αστυνομίας η οποία για το διάστημα που έμεινε κλειστή η Εγνατία, κατηύθυναν τα αυτοκίνητα σε παρακαμπτήριους δρόμους.

Τονίστηκε ότι αυτό διήρκεσε για περίπου μισή ώρα την κάθε ημέρα και ό,τι στο διάστημα αυτό υπήρχε ελεύθερη διέλευση των οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

Από πλευράς του εισαγγελέα έδρας διατυπώθηκαν ερωτήματα τα οποία κατέτειναν στην άποψη ότι από τη στιγμή που έγινε κατάληψη του οδοστρώματος, υφίσταται αδίκημα και ότι ανεξάρτητα από την αγανάκτηση που υπήρχε στον αγροτικό κόσμο, υφίσταται αδίκημα και ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος. Επίσης ότι τα αιτήματα των αγροτών έτυχαν προβολής από τα ΜΜΕ και η κατάληψη του οδοστρώματος και ο αποκλεισμός της Εγνατίας στο διάστημα που αυτό έγινε, δεν πρόσφερε κάτι περισσότερο στην προβολή των αιτημάτων και του αγώνα των αγροτών.

Τελικά το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους τρεις αγροτοσυνδικαλιστές και επέβαλε στον καθένα την ποινή των 4 μηνών φυλάκιση με το δικαίωμα έφεσης. Οι τρεις αγρότες - συνδικαλιστές μετά την επιβολή της ποινής,  άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Παρόντες στη δίκη είναι πολλοί αγρότες συνδικαλιστές και μέλη αγροτικών συλλόγων από τη Βέροια, αλλά και τη Νάουσα.

 

Βέροια δικαστήρια δίκη αγροτών συνδικαλιστών 14/12/2017

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ