Ξεσήκωσαν τη Βέροια οι Μωμόγεροι - Η Εύξεινος Λέσχη στην πρωτοπορία της παράδοσης (βίντεο)

Τα  "Μωμοέρια" - κατά την ποντιακή - ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης, σκορπίζοντας άφθονο κέφι, ζωντάνια και χαμόγελα..

"Διατηρώντας όχι μόνο τον ψυχαγωγικό αλλά και τον ευετηριακό, γονιμικό, μαγικοθρησκευτικό χαρακτήρα του εθίμου", όπως ανέφερε και η σχετική ανακοίνωση, η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας και φέτος παρουσίασε το δρώμενο των Μωμόγερων, για το οποίο πριν λίγες μέρες έγινε αναλυτική παρουσίαση σε ειδική εκδήλωση.

Σχετικά: Μωμόγεροι: Κιβωτός λαϊκής παράδοσης και δρώμενο σταθμός για τον πολιτισμό – Εκδήλωση από την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας (βίντεο)

Φέτος, σε συνεργασία με το σύλλογο Ποντίων από το Πρωτοχώρι Κοζάνης, που είχε την ευγενή καλοσύνη να συμμετάσχει στην εκδήλωση, τα δυο "μπουλούκια" ξεκίνησαν από δυο διαφορετικά σημεία της πόλης, για να συναντηθούν και να ξεσηκώσουν την αγορά.

Μπροστά από το Χώρο Τεχνών οι φιλοξενούμενοι από την Κοζάνη, από το Τσερμένι το "μπουλούκι" της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας.

Κέφι, πειράγματα, σκωπτικά - και όχι μόνο - τραγούδια, κεμετζές, τουλούμ, νταούλι και απίθανες φιγούρες όπως η "νύφη", η γριά, ο γιατρός, ο αρκούδος και τα άλλα Πρόσωπα" του δρώμενου.

Ήταν η συμβολή της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας στο κατευόδιο του χρόνου που φεύγει, με την ελπίδα για μια νέα χρονιά καλύτερη ή τουλάχιστον όχι χειρότερη... Το έχουμε ανάγκη όλοι...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ