Μαξίμου: Οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι

 

«Η θέση της χώρας είναι θέση ευθύνης. Σεβόμαστε τις διεθνείς συνθήκες προστατεύουμε τα δικαιώματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καλωσορίζουμε πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι συμμετείχαν σε πραξικόπημα. Οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Τώρα την υπόθεση θα κρίνει η ελληνική δικαιοσύνη».

Αυτό σημείωσε ανώτατη κυβερνητική πηγή, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στο Μέγαρο Μαξίμου, σε ερώτημα για τηναίτηση ακύρωσης κατά της προχθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφύγων.

«Οι δημοκρατίες δεν απειλούν, ούτε απειλούνται»

«Οι δημοκρατίες δεν απειλούν, ούτε απειλούνται. Αντιθέτως, εργάζονται με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα για την προώθηση της συνεννόησης και την εδραίωση της σταθερότητας καθώς και της καλής γειτονίας στην περιοχή στην οποία ανήκουν» απαντά με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών στη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για την απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών. 

«Η Ελλάδα» προσθέτει «θα συνεχίσει την πορεία αυτή με υπευθυνότητα. Ελπίζουμε το αυτό να επιλέξουν να πράξουν και οι γείτονές μας. Η πίστη μας στις δημοκρατικές αρχές και μεθόδους δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη».

ΝΥΤ: Ο Τσίπρας προσπαθεί να αποφύγει πολιτική κρίση

Σε άρθρο τους οι New York Times αναφέρονται στην αίτηση ακύρωσης του ασύλου για τον Τούρκο αξιωματικό, από την ελληνική κυβέρνηση. Υπενθυμίζουν τα προβλήματα στις σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών, που χάνονται σε βάθη αιώνων λόγω εδαφικών συγκρούσεων και της κατοχής των 400 ετών που έληξε έναν αιώνα πριν.

Όπως σημειώνεται, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα νωρίτερα αυτό το μήνα - η πρώτη από τον τούρκο αρχηγό κράτους σε 65 χρόνια-  ο κ. Ερντογάν ζήτησε την έκδοση των οκτώ αξιωματικών, σημειώνοντας ότι η Τουρκία «δεν είναι χώρα που βασανίζει κρατούμενους».  Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε αναφέρει ότι ο κ. Τσίπρας είχε υποσχεθεί ότι οι αξιωματικοί θα επέστρεφαν στην Τουρκία, μόλις λίγες μέρες μετά την προσγείωσή τους στην ελληνική επικράτεια.

Ζητώντας την ακύρωση της απόφασης για την παροχή ασύλου, αναφέρει η εφημερίδα, ο κ. Τσίπρας μπορεί να προσπαθεί να αποφύγει μια πολιτική σύγκρουση μεταξύ των δύο γειτόνων.

Η επίσκεψη του κ. Ερντογάν δεν έκανε τίποτα για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, καταλήγει το δημοσίευμα, θυμίζοντας ότι οι δύο χώρες έφτασαν στα πρόθυρα πολέμου το 1996 για μια αμφισβητούμενη νησίδα στο Αιγαίο.

 

 

www.sofokleousin.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ