Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Κούφιες οι υποσχέσεις για πληρωμές τευτλοπαραγωγών

 

«Πικρά» ήταν τελικά τα Χριστούγεννα που έκαναν οι τευτλοπαραγωγοί της χώρας κι από ό,τι φαίνεται ανάλογη γεύση εκτός απροόπτου θα έχει κι η πρωτοχρονιά τους, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν λάβει ότι θα έχουν «γλυκιές γιορτές» συνεχίζουν και παραμένουν απλήρωτοι για τα τεύτλα που παρέδωσαν στην καμπάνια ζάχαρης του 2017.

Για την καθυστέρηση που έχει καταγραφεί στην αποπληρωμή των 10,2 εκατ. ευρώ της οφειλής της ΕΒΖ ΑΕ προς τους παραγωγούς, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης με δήλωσή του στο ΑΠΕ επέρριψε την ευθύνη στην πιστώτρια τράπεζα, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των αγροτών και των εργαζόμενων της ζαχαροβιομηχανίας και θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να την κρατήσει ζωντανή.

Ο κ. Χαρίτσης τονίζει χαρακτηριστικά ότι «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε μια από τις πιο σημαντικές βιομηχανίες της χώρας να γίνεται αντικείμενο μικροπολιτικών και επιχειρηματικών σκοπιμοτήτων, όπως διαχρονικά συνέβαινε στο παρελθόν. Να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του, με πρώτη και καλύτερη την πιστώτρια τράπεζα. Η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των αγροτών και των εργαζόμενων της ΕΒΖ. Τους διαβεβαιώνουμε ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να κρατήσουμε ζωντανή τη βιομηχανία και την παραγωγή ζάχαρης».

Η παρέμβαση του υπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews προήλθε κατόπιν πιέσεων των παραγωγών προς τη διοίκηση της ΕΒΖ ΑΕ, σε νέα πολύωρη συνάντηση που είχαν στα γραφεία της βιομηχανίας, το απόγευμα της Πέμπτης 28 Δεκεμβρίου και ενώ είχαν προηγηθεί ακόμη δύο, μια εβδομάδα πριν, με αντικείμενο το τί θα γίνει με τις πληρωμές.

Στις συναντήσεις αυτές κατά τις ίδιες πηγές, εκπρόσωποι συλλόγων των τευτλοπαραγωγών από τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και την Ορεστιάδα, μετέφεραν στον πρόεδρο της ζαχαροβιομηχανίας Παναγιώτη Αλεξάκη και το διευθύνοντα σύμβουλο Παναγιώτη Καραχάλιο, την αγανάκτηση που έχει αρχίσει και φουντώνει, και φέτος, στις τάξεις των παραγωγών, καθώς οι υποχρεώσεις τους «τρέχουν» και λόγω της καθυστέρησης στην εξόφλησή τους, δεν μπορούν να τις διευθετήσουν. «Είναι περίοδος που πρέπει να νοικιάσουμε τα χωράφια, να διακανονίσουμε οφειλές σε τράπεζες και την εφορία, για να μη μας σφραγίσουν τα βιβλία, αλλά και να πληρώσουμε συνεργάτες όπως λαστιχάδες και πρατήρια καυσίμων και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε», αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, από τους τευτλοπαραγωγούς, οι οποίοι δήλωσαν, επίσης, πως ενώ το κλίμα είναι καλό φέτος για την καλλιέργεια των τεύτλων, η επανάληψη του «ίδιου έργου» με τις πληρωμές, στερεί την όρεξη των αγροτών.

Εκ μέρους των διοικούντων την ΕΒΖ, το επιχείρημα που διατυπώθηκε είναι πως «ό,τι μας ζητήθηκε από την πιστώτρια τράπεζα, προκειμένου να έχει τις εγγυήσεις που χρειάζονται για να κάνει την εκταμίευση των 10,2 εκατ. ευρώ, το έχουμε κάνει. Στείλαμε ό,τι έγγραφα απαιτούνταν εδώ και δύο εβδομάδες, ενώ δεσμεύτηκαν και 14.000 τόνοι ζάχαρης ως εγγύηση. Πλέον το πότε θα ανάψει πράσινο φως για να πληρωθείτε δεν εξαρτάται από εμάς».

 

www.agronews.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ