Ιερά Σύνοδος: Δεν αποδεχόμαστε τον όρο Μακεδονία και τα παράγωγά του

 

Μη αποδεκτή χαρακτηρίζει η Εκκλησία της Ελλάδος την απονομή του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του στην ονομασία τρίτου κράτους, σύμφωνα με ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, σε ένα ιδιαίτερα σκληρό ανακοινωθέν, επισημαίνει ότι οι ιεράρχες που διαποιμαίνουν της μητροπόλεις της βόρειας Ελλάδας αγωνιούν.

Το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ θα αποτελέσει - μεταξύ άλλων - ένα από τα αντικείμενα των εργασιών της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλαδος που θα συγκληθεί εκτάκτως στις 7 και 8 Φεβρουαρίου.

 

Το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου:

«Εξ αφορμής της έντονης διπλωματικής κινητικότητας που υπάρχει για το θέμα των Σκοπίων, και εν συνεχεία της από 15.12.2017 Ανακοίνωσής Της περί της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων η Δ.Ι.Σ. συμμεριζομένη την αγωνία των Ιεραρχών που διαποιμαίνουν τις Ιερές Μητροπόλεις στην περιοχή της Μακεδονίας, αλλά και του λαού, με Απόφασή Της υπενθυμίζει ότι η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων, γι’ αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου Κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της «Μακεδονίας». Αναμένει δε από την υπεύθυνη Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία διαχειρίζεται το θέμα, να κατανοήσει την ανησυχία

Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε να συγκληθεί εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος την Τετάρτη 7 και την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου ε.έ.»

 

www.topontiki.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ