Βέροια – Ομιλία του Σάββα Καλεντερίδη: “Η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει μια θέση στο όνειρο” (Βίντεο)

 

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Πολυχώρου Εληά στη Βέροια μίλησε το πρωί του Σαββάτου 20 Ιανουαρίου ο Σάββας Καλεντερίδης.

Θέμα της ομιλίας ήταν “Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και οι προκλήσεις για τον ελληνισμό. Κύπρος – Αιγαίο – Θράκη – Σκοπιανό – Αλβανικό”.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Ημαθίας και τον Σάββα Καλεντερίδη προλόγισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πέτρος Τσικόπουλος, ο οποίος παρουσίασε και το βιογραφικό του. 

Στο συντονισμό ήταν ο Ειδικός Γραμματέας του Συνδέσμου, Βαγγέλης Τσιλώνης.

Ο Σάββας Καλεντερίδης με τον γνωστό χειμμαρρώδη λόγο του και την βαθιά και πολύπλευρη γνώση, ανέλυσε και παρουσίασε την ιστορική διαδρομή στον χώρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Δυτικής Ασίας, τις διακρατικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν από τις αρχές του 19ου αιώνα, σταθμούς της ιστορίας και της διπλωματίας και κρίσιμες παραμέτρους που καθορίζουν τις γεωπολιτικές ισορροπίες.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η ομιλία του δεν είχε πολιτικό χαρακτήρα, αλλά παρουσίαση των πραγματικών γεγονότων και αποκάλυψη των προθέσεων των κρατών στην διεθνή σκακιέρα.

Ξεκίνησε την ομιλία του από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και τις ισορροπίες που διαμορφώθηκαν όπως επίσης και τις ζώνες επιρροής μέσα από μια διαρκή διαδικασία διπλωματικών διεργασιών και κινήσεων.

Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων ο κ. Καλεντερίδης είπε ότι δίνοντας το όνομα είναι σαν να δίνουμε τη σφραγίδα της ιστορίας της Μακεδονίας και καθιστούμε τους Σκοπιανούς παράγοντες που θα έχουν θέση και άποψη για ότι συμβαίνει στη Μακεδονία.

Ήταν ιδιαίτερα οξύς μιλώντας γενικά για ένα πολιτικό σύστημα το οποίο όπως είπε δεν μπορεί να διαχειριστεί σύνθετα εθνικά ζητήματα, δεν μπορεί να τα υπερασπιστεί και “αν δεν συνέλθουμε, θα μας λεηλατήσουν εχθροί και φίλοι”.

Μάλιστα διατύπωσε την παραίνεση “Μην εμπιστεύεστε κανέναν πολιτικό, καθώς το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι η εξουσία, να λυμαίνονται την εξουσία, και να μας εξαπατούν”. Το συλλαλλητήριο, είπε, είναι μήνυμα προς το πολιτικό σύστημα.

Τα μακροοικονομικά κάποια στιγμή βελτιώνονται, οι εθνικές συμφορές δεν ανατάσσονται, τόνισε χαρακτηριστικά ο Σάββας Καλεντερίδης. 

Σε ότι αφορά τη σχέση μας με το κρατίδιο των Σκοπίων, είπε ότι πρέπει να έχουμε καλή σχέση και μπορούμε να τους δώσουμε τα πάντα εκτός από το όνομα.

Διότι το κράτος των Σκοπίων υπάρχει και θα υπάρχει γιατί εξυπηρετεί γεωπολιτικά συμφέροντα.

Σε ότι αφορά την προοπτική της χώρας, ο ομιλητής υπογράμμισε ότι η ελληνική κοινωνία είναι μια κοινωνία που έχει περιέλθει σε κατάθλιψη, υπάρχει συρρίκνωση του ελληνισμού και εκείνο που έχει ανάγκη η Ελλάδα, είναι ένα όραμα, μια νέα “μεγάλη ιδέα” που όμως δεν θα χαρακτηρίζεται από επεκτατικές κινήσεις και κινδύνους να χυθεί αίμα.

“Η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει μια θέση στο όνειρο”, τόνισε ο ομιλητής.

 

Όλη την ομιλία του κ. Καλεντερίδη, η οποία διήρκησε πάνω από μιάμιση ώρα, μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο βίντεο που ακολουθεί:

Βέροια - Ομιλία Σάββα Καλεντερίδη - Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή 20/1/2018

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ