Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Υπαπαντή στα 1080μ. με τους Ορειβάτες Βέροιας

 

Μπήκαμε στο δάσος , τα δένδρα ζωντανά εδώ και εκατοντάδες χρόνια, είδαν τα χιόνια να τα σκεπάζουν αναρίθμητες φορές ,είδαν να τρέχουν ανάμεσα τους  ζαρκάδια, αρκούδες, λύκοι , αλεπούδες  και αγριογούρουνα. Με  ένα παγωμένο αέρα να μας ακολουθεί συνεχίζουμε την ανάβαση . 


Ξημερώνει …..! και η μέρα  αρχίζει να φωτίζει όλη την πλάση γύρω . 
Φύγαμε από την  Βέροια στις \7 +30  μια  παρέα   7  φίλοι  ορειβάτες .
Περάσαμε την Νάουσα προορισμός μας ο Άγιος Νικόλαος και πριν φθάσουμε πορεία δεξιά , κατασκηνώσεις Αγίας Τριάδας- Ταξιάρχης –Προφήτης Ηλίας –Υπαπαντή .
Η πόλη της Νάουσας βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νομού Ημαθίας είναι χτισμένη στους ανατολικούς πρόποδες του Βερμίου σε υψόμετρο 330 μέτρων από τη θάλασσα. 
Από το 1955 χαρακτηρίζεται και ΄΄ηρωική πόλη ΄΄  ( πλάι στο Μεσολόγγι ,το Σούλι και το Αρκάδι ) . για τους αγώνες και τις θυσίες κατά την περίοδο των απελευθερωτικών αγώνων του 1822.
Η περιοχή έχει ιστορία αιώνων . Στα πόδια της υπάρχουν ερείπια της περίφημης Σχολής του Αριστοτέλη στην οποία διδάχτηκε στα πρώτα χρόνια της νιότης του ο Μέγας  Αλέξανδρος , ηθική, πολιτική και φιλοσοφία .
Έμεινε ακατοίκητη για μεγάλο χρονικό διάστημα από τα χρόνια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας μέχρι τα τέλη του 14ου αιώνα , αρχές του 15ου αιώνα η περιοχή της Νάουσας θα κατοικηθεί  ξανά στα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και θα γνωρίσει  μεγάλη ακμή στον τομέα της χειροτεχνίας .
Το 1822 θα εξεγερθεί κατά των Τούρκων αλλά η εξέγερση καταστέλλεται αιματηρά   ( το γνωστό ολοκαύτωμα  της Νάουσας) . Κατορθώνει να ορθοποδήσει και πάλι και στα τέλη του 19ου αιώνα, έχει ανθηρή βιομηχανία και στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας θα γίνει γνωστή σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες . 
Η οικονομική ακμή θα συνεχιστεί και μετά την απελευθέρωση από την Οθωμανική κυριαρχία , επέζησε δυο Παγκοσμίων πολέμων για να παρακμάσει στις αρχές της δεκαετίας του 90 . Η παρακμή αυτή οδήγησε σε κλείσιμο μεγάλων βιομηχανικών μονάδων και σε δραματική αύξηση της ανεργίας . 
Σήμερα με τα μνημόνια και τα χρόνια της κρίσης  - όπως και όλη η Ελλάδα - περνά δύσκολα.
Μια μικρή όαση από απέραντο δάσος οξιάς μας υποδέχεται .
 Προετοιμασία για ορειβασία   και συνεχίζουμε σε ανηφορικό μονοπάτι,
  αφουγκραζόμαστε τους ήχους της φύσης , το πέταγμα των πουλιών και το μουρμουρητό των πηγών . 
Αυτές οι εικόνες σε κάνουν να ξεχνάς την καθημερινότητα  και ενώνεις την ύπαρξη σου με το τραγούδι της φύσης . Αρμονία ανάμεσα στο άγριο τοπίο και στη θαυμαστή ομορφιά της φύσης .


Να΄μαστε τώρα να οδοιπορούμε κάτω από τα πανύψηλα δένδρα , παντού χρώματα του χειμώνα .  Η μυρωδιά του δάσους , η πανέμορφη θέα , οι βράχοι , τα δένδρα , το φως  μας  ταξιδεύουν και μας σαγηνεύουν . 
Σήμερα   κανένας κάτοικος από την Νάουσα και την γύρω περιοχή  δεν βρίσκονται εδώ για να απολαύσουν την ηρεμία και την ομορφιά του δάσους . Όλοι οι περιπατητές  4 ορειβάτες  από την Νάουσα που συναντήσαμε  κατά την ανάβαση και ο λόγος ότι η Υπαπαντή γιορτάζεται ημέρα Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου. . 
Μετά από ανάβαση 50 λεπτών ήπιας μορφής μέσα στο δάσος η εκκλησία της Υπαπαντής  δεσπόζει  επιβλητικά πάνω από την περιοχή της Νάουσας , στην στροφή ξεπροβάλλει  ήρεμη, γραφική, ήσυχη .
 Σκηνικό πανέμορφο η εκκλησία χαμένη σε πυκνή βλάστηση. Άγριο αυτοφυές πυξάρι, βελανιδιές, οξιές και φλαμουριές.
Κάτω χαμηλά αχνοφαίνεται η πόλη , 
με όλα τα χρώματα που δάνειζε εκείνη την ώρα ο Χειμωνιάτικος ουρανός .
 - Η απεριόριστη θέα είναι τα πάντα - .!
Φθάσαμε στον περίγυρο της εκκλησίας,  λειτουργία της εκκλησίας δεν υπάρχει ανάψαμε ένα κερί . 
Η σκηνή εδώ είναι άκρως βουκολική και όχι απαραίτητα για όλα τα γούστα . Οι γεύσεις σπιτικές , η κουβέντα καθαρή ,η περιέργεια χαλαρή . Όλα καλά στον αυλόγυρο της εκκλησίας, είναι η λύτρωση του επισκέπτη , όλα μοιάζουν με σκηνικό από ταινία του μεσοπολέμου .
Υπαπαντή θα πει προϋπάντηση  (από το ρήμα υπαπαντών ,υπ^ ό +απαντώ .) . 
Η Υπαπαντή του Κυρίου γιορτάζεται από την Εκκλησία στις 2 Φεβρουαρίου.
Το γεγονός το εξιστορεί ο Ευαγγελιστής Λουκάς στο Β ΄κεφάλαιο ,στ 22-35 .
Συνέβη 40 μέρες από τη γέννηση του Ιησού . Σύμφωνα με το Μωσαϊκό νόμο , η Παρθένος Μαρία , αφού συμπλήρωσε το χρόνο καθαρισμού από τον τοκετό , πήγε στο Ναό της Ιερουσαλήμ μαζί με τον Ιωσήφ , για να εκτελεσθεί η τυπική αφιέρωση του βρέφους στον Θεό και για να προσφέρουν θυσία , ένα ζευγάρι τρυγόνια ή δυο μικρά περιστέρια .
Κατά τη μετάβαση αυτή , τον Ιησού δέχθηκε στην αγκαλιά του ο υπερήλικος Συμεών. Παίρνει στα γέρικα του χέρια τον μικρό Ιωσήφ και τον οδηγεί μπροστά  στην πύλη του ναού. Νοιώθει να πλημμυρίζει η ψυχή του από χαρά. 
Συγκινημένος αρχίζει να δοξάζει τον Θεό…!
Λίγο πιο πέρα η επιτύμβια πλάκα της Ευγενίας Ράϊου. Ασκήτεψε στην Υπαπαντή αρκετά χρόνια από το 1921 μέχρι και το 1944. Πέθανε σε ηλικία 112 ετών.
Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζεται  και η Παγκόσμια ημέρα Υγροτόπων, ημέρα κατά την οποία υπεγράφη το 1971 , στην ιρανική πόλη Ραμσάρ , η Παγκόσμια Συνθήκη για την προστασία των υγροτόπων . 
Κάθε χρόνο τέτοια μέρα κρατικοί φορείς , μη κυβερνητικοί οργανισμοί αλλά και ιδιώτες σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο πραγματοποιούν δράσεις για την ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με τις οικολογικές αξίες και τα οφέλη που εξασφαλίζουν οι υγρότοποι .
Με την μελωδία κάποιων πουλιών   ανεβαίνουμε το φιδίσιο μονοπάτι με πορεία Υπαπαντή – Άγιο Πνεύμα. 
Μετά από μια κοπιαστική ανάβαση μέσα από ένα παρθένο δάσος οξιάς πήραμε το μονοπάτι της επιστροφής.
 Ανάμεσα σε βουνίσιες  κερασιές , κορομηλιές πουρνάρια και ιτιές συνεχίζουμε την κατάβαση . 
Φθάσαμε στα αυτοκίνητα ο δασικός χωμάτινος δρόμος εξακολουθεί να  μην έχει καθόλου  κίνηση.
Τα σκόρπια σπίτια ορισμένα πανάκριβα πολυτελή που πήραν τη θέση των για πάντα  χαμένων αιωνόβιων δένδρων είναι χαρά οφθαλμών , ζωηρόχρωμες ανάγλυφες πινελιές  πάνω στο λιτό ορεινό τοπίο .
Χαμογέλα  και ζήσε γιατί φεύγει κυλάει και χάνεται βιαστικά ο χρόνος . του χρόνου πάλι εδώ θα είμαστε . 
Κάθε φορά και ένα ταξίδι κοντά στη φύση είναι μια γλυκιά συγκίνηση , μια απόδραση από την καθημερινότητα και την ρουτίνα , πάλι θα χαθούμε στους ρυθμούς της πόλης .

 

Τσιαμούρας Νικόλαος

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ