Κύπρος - β΄ γύρος των εκλογών - Πρόεδρος ο Νίκος Αναστασιάδης

 

Έκλεισαν οι κάλπες για τον β' γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο και τα exit polls δείχνουν μεγάλο προβάδισμα του Νίκου Αναστασιάδη που στηρίζεται από τον ΔΗΣΥ, έναντι του Σταύρου Μαλά που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ. Αξιοσημείωτη η αυξημένη συμμετοχή στο β' γύρο των προεδρικών εκλογών, σε σχέση με τον πρώτο γύρο την προηγούμενη Κυριακή η οποία έφτασε στο 73% σε σχέση με το 71,78 του α' γύρου.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα exit polls που ανακοινώθηκαν στις 18:00 αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες με τη διαφορά ανάμεσα στους δύο υποψηφίους να φτάνει ακόμη και τις 10 μονάδες, ο Νίκος Αναστασιάδης επανεκλέγεται πρόεδρος της Κύπρου. Σημειώνεται ότι στον πρώτο γύρο ο Nίκος Αναστασιάδης έλαβε 35,5% και ο Σταύρος Μαλάς ποσοστό 30,3%.

Σύμφωνα με τα exit poll στο 60% του δείγματος ο κ. Αναστασιάδης λαμβάνει 54,5% - 59,5% και ο κ. Μαλάς 40,5% - 45,5% 

Το επίσημο αποτέλεσμα αναμένεται στις 19:30. 

Στο μεταξύ ο κ. Μαλάς τηλεφώνησε και συνεχάρη τον κ. Αναστασιάδη για την επανεκλογή του.

 

 

Πριν το κλείσιμο


Το στοιχείο, που κάνει ξεχωριστές τις σημερινές  εκλογές, είναι ότι ουδείς εκ των δύο «μονομάχων» κατάφερε να εξασφαλίσει επίσημα συμμαχίες από τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι, Αλληλεγγύη, που στον α' γύρο στήριξαν την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου, αλλά ούτε από την Συμμαχία Πολιτών και το Ε.ΛΑ.Μ. 

Έτσι, το ένα τρίτο των ψηφοφόρων θα προσέλθουν στις κάλπες με τις ηγεσίες των κομμάτων τους να έχουν αποφασίσει «ούτε Αναστασιάδη, ούτε Μαλά» ή «ψήφο κατά συνείδηση». Σε σύνολο 550.876 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που έχουν δικαίωμα ψήφου, οι δύο «μονομάχοι» του β' γύρου έλαβαν μαζί 254.177 ψήφους. Αυτό σημαίνει ότι 296.699 ψηφοφόροι είναι χωρίς κομματική «γραμμή». 

Από αυτούς οι 154.961 απείχαν στον α' γύρο και οι υπόλοιποι έκαναν άλλη επιλογή στην κάλπη από τους δύο «μονομάχους». Και τα δύο επιτελεία έκαναν δημοσκοπήσεις αυτές τις μέρες, που ο νόμος δεν επιτρέπει δημοσιοποίηση τους, για να έχουν μια εικόνα σε σχέση με τη σημερινή  αναμέτρηση. 

Το ποσοστό των υποψηφίων για την προεδρία της Δημοκρατίας που καταγράφηκε την περασμένη Κυριακή υπολογίστηκε με βάση τον αριθμό των ψηφισάντων των οποίων η ψήφος κρίθηκε ως έγκυρη. Δηλαδή, από το σύνολο των 550.876 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν την περασμένη Κυριακή, αφαιρέθηκαν οι 154.927 ψηφοφόροι που επέλεξαν αποχή, οι 3.459 ψηφοφόροι που έριξαν λευκό καθώς και οι 5.879 ψηφοφόροι τα ψηφοδέλτια των οποίων κρίθηκαν ως άκυρα για διάφορους λόγους.

Συνεπώς, εκείνοι που αποφάσισαν, την περασμένη Κυριακή, ποιοι υποψήφιοι θα περάσουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών, καθορίζοντας μάλιστα και τα ποσοστά των υποψηφίων, ήταν οι 386.611 ψηφοφόροι τα ψηφοδέλτια των οποίων κρίθηκαν ως έγκυρα. Λόγω του γεγονότος ότι συνολικά 164.265 ψήφοι (αποχή, λευκά και άκυρα) δεν λήφθηκαν υπόψη στο αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης της περασμένης Κυριακής, άλλαξε και το τελικό ποσοστό των υποψηφίων που έλαβαν. Για την ακρίβεια, το γεγονός αυτό ενίσχυσε τα ποσοστά τους.

Σύμφωνα με τους εκλογολόγους για το τι σημαίνει στην πράξη η αποχή και πώς επηρεάζει, εάν επηρεάζει, το εκλογικό αποτέλεσμα, σημειώνεται ότι το ποσοστό της αποχής έχει τη σημασία του, διότι επωφελούνται οι υποψήφιοι που στηρίζονται από κόμματα που καταγράφουν τη μεγαλύτερη εκλογική συσπείρωση. 

Για παράδειγμα, στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών, εάν τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, που είναι οι βασικοί υποστηρικτές των υποψηφίων Μαλά και Αναστασιάδη, έχουν μεγάλη συσπείρωση, «τότε, όλο και περισσότεροι θα προσέλθουν να ψηφίσουν». Εάν ένα από τα δυο κόμματα, προστίθεται, «καταγράψει μικρότερη συσπείρωση και οι ψηφοφόροι του δεν θα προσέλθουν στις κάλπες, τότε, η δική τους αποχή θα επιβραβεύσει το αντίπαλο κόμμα και τον υποψήφιό του, που πέτυχε μεγαλύτερη συσπείρωση». Την περασμένη Κυριακή το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές ήταν 71,4% σε σχέση με 83,14% στις προεδρικές του 2013 και 66,74% στις βουλευτικές εκλογές του 2016.

Οι κάλπες, θα ανοίξουν στις επτά το πρωί και θα κλείσουν στις έξι το απόγευμα, με διακοπή μίας ώρας το μεσημέρι. Θα λειτουργήσουν 1.122 δύο εκλογικά κέντρα. Δικαίωμα ψήφου έχουν πεντακόσιες πενήντα χιλιάδες, οκτακόσιοι ογδόντα έξι ψηφοφόροι. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι τις επτά και τριάντα το βράδυ και η ανακήρυξη του νέου προέδρου στις 22:00 στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος- Ελευθερία». Εκεί θα ληφθούν αυξημένα μέτρα ασφαλείας και η Αστυνομία καλεί τους πολίτες να συνεργαστούν με τα μέλη της, που θα βρίσκονται επί τόπου και να συμμορφώνονται με τις οδηγίες και υποδείξεις τους.

 

www.tovima.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ