Βέροια: Εγκαινιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής της Φωτεινής Χαμιδιελή με τίτλο: “Χρονογραμμή” (φωτό και βίντεο)

 

Εγκαινιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής της Φωτεινής Χαμιδιελή στο Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας το βράδυ της Τετάρτης 7 Φεβρουαρίου 2018.

Η έκθεση με τίτλο “Χρονογραμμή” παρουσιάζει 43 έργα τα οποία αφηγούνται ιστορίες και αναφέρονται σε αναμνήσεις της ζωγράφου.

 

 

Η Φωτεινή Χαμιδιελή στην έκθεσή της επικεντρώνεται στη θέαση του γυναικείου θέματος με μια εντυπωσιακή ειλικρίνεια και αμεσότητα: με όχημα και πρόσχημα το γυναικείο μοτίβο μας ταξιδεύει στον απολεσθέντα παράδεισο των γυναικείων μορφών, μορφές οι οποίες πολλές φορές βρίσκονται σε θερμή συνύπαρξη με τη φύση. Ο αστικός χώρος, η τυποποίηση, η αλλοτρίωση, το κατοικημένο από τον άνθρωπο σύμπαν, η σύγχρονη πολεοδομία και η ασφυξία της πολυκατοικίας ή του διαμερίσματος απουσιάζουν. 

 

 

Την έκθεση προλόγισε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη, η οποία σημείωσε πως είναι η πρώτη έκθεση που φιλοξενείται στον χώρο του Βυζαντινού Μουσείου για το 2018. Η κ. Κοτταρίδη τόνισε πως όταν βλέπει τα έργα της Φωτεινής Χαμιδιελή, αισθάνεται ότι ζωγραφίζει μια γυναίκα, μια γυναίκα που είναι στρατευμένη. “Με τα έργα της Φωτεινής αισθανόμαστε τον γυναικείο κόσμο και τον προβληματισμό. Είναι μια εξαιρετικά εργατική καλλιτέχνης, η οποία έχει δώσει πλούσιο έργο με άψογη παραστατικότητα, με ονειρικό εξπρεσιονισμό. Έχουμε την τύχη και την χαρά να μας ξεναγήσει η ίδια η ζωγράφος και να μας πει πως νιώθει για ένα έργο που είναι και δεν είναι αναδρομικό, που είναι γι' αυτή την έκθεση έξτρα ζωγραφισμένο.”

Για την έκθεση “Χρονογραμμή”, μίλησε και η ίδια η ζωγράφος, η Φωτεινή Χαμιδιελή, η οποία, ευχαρίστησε ιδιαίτερα την κ. Κοτταρίδη για την ευκαιρία που δίνει στους ζωγράφους να αναδεικνύουν τα έργα τους μέσα στον χώρο του Βυζαντινού Μουσείου, ευχαρίστησε επίσης την Μερόπη Χατζημιχάλη για την πολύτιμη βοήθειά της και τα παιδιά που βοήθησαν στο στήσιμο της έκθεσης.

Όπως είπε η κ. Χαμιδιελή, “οι ιδέες δεν έρχονται ολοκληρωμένες και έτοιμες. Δεν βρίσκουμε την ιδέα και την παρουσιάζουμε. Έρχονται κομμάτια κομμάτια. Μάζεψα αυτά τα κομμάτια σιγά σιγά στο χρόνο και έγινε αυτό το έργο που βλέπετε. Προυπήρχαν κάποιες ιδέες οι οποίες οδήγησαν σε αυτό που βλέπετε στον τοίχο, την “Χρονογραμμή”. Από εκεί παίρνει και η έκθεση τον τίτλο. Πρόκειται για έργα που προυπήρχαν αλλά δεν καταλάβαινα κι εγώ που ακριβώς οδηγούσαν, και έργα που είναι και μετά τη Χρονογραμμή.”

 

2018 02 07 «Χρονογραμμή» - έκθεση ζωγραφικής Φωτεινής Χαμιδιελή - Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας 7/3/2018

 

Η Χαμιδιελή, μοιάζει να αρπάζει την ευκαιρία και με ωραία παστέλ, ακουαρέλες και ακρυλικά επιθυμεί (βοηθούν σε αυτό και οι εξαιρετικά ισορροπημένες, καλοζυγισμένες συνθέσεις της) να αποδώσει την ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση της γυναικείας ύπαρξης: απρόσιτες ρομαντικές μορφές, ενίοτε στοχαστικές, άλλοτε με βαθύ παράπονο, βυθισμένες σε σκέψεις ή αναπολώντας τις αρετές του χρόνου, μελαγχολικές, ποιητικές και φιλόσοφες ταυτοχρόνως, μια τάση σιωπής και «αειφυγίας» συγκροτούν τον υποβλητικό, εικαστικό της κόσμο”, όπως αναφέρει ο συγγραφέας Αντώνης Κάλφας.

 


Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Απριλίου 2018.

 

Βιογραφικό σημείωμα

H Φωτεινή Χαμιδιελή γεννήθηκε στη Βέροια το 1957. Σπούδασε ζωγραφική, με υποτροφία, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Rhode Island των Η.Π.Α. (1975–1978). Συνέχισε τις σπουδές της στη Ρώμη, στο παράρτημα της Σχολής του Rhode Island School of Design (1978-1979). Πρωτοπαρουσίασε έργα της στη Μικρή Πινακοθήκη «Διαγώνιος», του Ντίνου Χριστιανόπουλου, όπου υπήρξε τακτική συνεργάτιδα (1981 –1995). Εκθέτει από το 1978 έχοντας παρουσιάσει την δουλειά της σε 18 ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από 120 ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Είναι μέλος της εικαστικής ομάδας TeeToTum η οποία επιμελείται εκθέσεις και διοργανώνει εικαστικές δράσει. Επίσης είναι μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Β. Ελλάδος. Ζει στη Βέροια και εργάζεται ως καθηγήτρια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

 

Πληροφορίες:

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, 23310 29737,  efahma@culture.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ